Subiect "Legea 360/2023 a omis ▪︎sporul de grupă de muncă pentru care s-au plătit contribuțiile CAS datorate," Deschis de Glicheria la data: 09/03/2024 11:05am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Legea 360/2023 a omis ▪︎sporul de grupă de muncă pentru care s-au plătit contribuțiile CAS datorate,
Scris de: Glicheria la data: 09/03/2024 11:05am
În legea pensiilor din 263/2010 nu se făcea distincție între contribuția datorată și cea care fusese și plătită.
Dar în art.13, lit.a) din legea 360/2023 legiuitorul consideră stagiu de cotizare chiar și perioada pentru care nu s-a virat CAS-ul, din motive imputabile angajatorilor de rea-credință, deși el era datorat
"Art.13 - Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat sau, după caz, s-a datorat şi plătit contribuţie de asigurări sociale;"

Legea 360/2023 a omis perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, acel ▪︎spor de grupă de muncă pentru care s-au plătit contribuțiile CAS data
orate, acel spor de grupă contributiv recunoscut de legea in vigoare până în data de 31.08.2024.

Cum poate fi un stagiu de cotizare necontributiv, când
a cotiza = a contribui = a plăti
Re: Legea 360/2023 a omis ▪︎sporul de grupă de muncă pentru care s-au plătit contribuțiile CAS datorate,
Scris de: GicaH la data: 09/03/2024 11:19am
Glicheria :
În legea pensiilor din 263/2010 nu se făcea distincție între contribuția datorată și cea care fusese și plătită.
Dar în art.13, lit.a) din legea 360/2023 legiuitorul consideră stagiu de cotizare chiar și perioada pentru care nu s-a virat CAS-ul, din motive imputabile angajatorilor de rea-credință, deși el era datorat
"Art.13 - Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat sau, după caz, s-a datorat şi plătit contribuţie de asigurări sociale;"

Legea 360/2023 a omis perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, acel ▪︎spor de grupă de muncă pentru care s-au plătit contribuțiile CAS data
orate, acel spor de grupă contributiv recunoscut de legea in vigoare până în data de 31.08.2024.

Cum poate fi un stagiu de cotizare necontributiv, când

Mă rog, poate aveți mai multe informații, eu știu că s-au plătit contribuții la stat pentru grupe de muncă(taxe), nu contribuții CAS
Re: Legea 360/2023 a omis ▪︎sporul de grupă de muncă pentru care s-au plătit contribuțiile CAS datorate,
Scris de: GICA V la data: 09/03/2024 5:30pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:cum puteti sa spuneti ca s-au platit taxe,acestea ce sunt: 35% asupra câştigului brut
realizat de salariaţii încadraţi
în grupa I de muncă 30% asupra câştigului brut
realizat de salariaţii încadraţi
în grupa a II-a de muncă 25% asupra câştigului brut
realizat de celelalte categorii
de salariaţi 15% asupra salariului brut
primit, dar nu mai puţin decât
salariul minim brut pe ţară, în
cazul personalului casnic
angajat de persoane fizice
pentru îngrijirea persoanelor
în vîrstă, handicapaţilor şi
a
copiilo
Scris de: Glicheria la data: 09/04/2024 1:06am
Gen: F

Perioada de cotizare = perioadă în care am cotizat = perioadă in care am contribuit, am platit)
●Perioada de cotizare necontributivă
Nu înțeleg cum am cotizat fără să contribui, fără să platesc?
●"Perioada de necontributivitate - este perioada care se consideră vechime în muncă fără să se fi plătit contribuția la sistemul de pensii." Nu este cazul celor care au lucrat in condițiile grupelor 1 și 2 de muncă, respectiv grupelor speciale și deosebite de muncă, care au plătit contribuțiile CAS datorate potrivit legilor în vigoare.
....vezi
Evoluţia CONTRIBUȚIEI CAS 1973-2019 şi a contribuţiei pentru pensia suplimentară 1977-2001

https://www.juridice.ro/709067/ccr-reducerea-cuantumului-pensiei-magistratului-reincadrat-in-functie-constitutionalitate.html
"Pensia reprezintă un drept patrimonial câştigat, care nu poate fi înlăturat, suspendat sau diminuat în niciun fel. Or, recalcularea pensiei aflate în plată constituie o încălcare a principiului neretroactivităţii legii."
Scris de: la pensie la data: 09/10/2024 9:03am
Cunoastem si noi prevederi in legile pensiilor care dupa judecata noastra sunt incorecte, insa pentru a le modifica nu este suficienta critica ci fie trebuie actionat in justitie pana la ICCJ fie sesizata CCR.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1