Subiect "Art 56 legea 360 cum se interpreteaza" Deschis de Ana Dicu la data: 09/09/2024 2:09am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Art 56 legea 360 cum se interpreteaza
Scris de: Ana Dicu la data: 09/09/2024 2:09am
Gen:f
Data nasterii:1964
Stagiul de cotizare:40 ani si 8 luni
Alte date:
Intrebare:Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca se aplica art 56 in cazul in care am decizie de pensie anticipata nepusa in plata pe legea 263 si indeplinesc in prezent conditiile de varsta si depasire stagiu. Am gasit aici cateva situatii in care cererile au fost refuzate pe motiv ca cei care au iesit la pensie anticipata pe legislatia anterioara pot iesi doar la implinirea varstei din decizia existenta.Sunt foarte nelamurita. Multumesc pentru eventualele raspunsuri si daca sunt situatii reale legate de aceasta as aprecia daca ati prezenta.
Re: Art 56 legea 360 cum se interpreteaza
Scris de: Rodica Groza la data: 09/09/2024 3:11pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Dupa parerea mea art. 56 (care se refera la cei care se pensioneaza dupa intrarea in vigoare a legii) trebuie musai coroborat cu art. 144 din lege si art. 120 din Norme.
Si atunci raspunsul este Da.
Repet, raspunsul meu de cititor, adica nu un raspuns autorizat. Domnii admini ai site-ului va vor raspunde pertinent. Eu doar va redau din ce am citit.

Articolul 144 alin. 7 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii
(7) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) și (4) și art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate și a stagiilor de cotizare realizate și nevalorificate la stabilirea pensiei.
Art. 120. - Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, din 28.02.2024
(1) Pensiile anticipate şi anticipate parţiale, stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii anticipate conform art. 144 alin. (3) - (4) şi art. 146 din lege, devin pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv, sau, după caz, stagiul complet de cotizare contributiv, potrivit legii.
(2) Transformarea pensiilor prevăzute la alin. (1) în pensie pentru limită de vârstă se face prin eliminarea diminuării, după caz, şi valorificarea perioadelor asimilate, a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare şi a perioadelor de stagiu de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale.
Scris de: Ana Dicu la data: 09/10/2024 1:59am
Gen:f
Data nasterii:1964
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Multumesc pentru raspunsul dv., sper ca sa se lamureasca problema aceasta. Am depus cererea si initial nu a vrut sa o primeasca dar am cerut un raspuns oficial si asa a a inregistrat-o, nu va spun cu ce atitudine nepotrivita. Va rog pe cei care mai au informatii legate de acest articol 56 sa postati pe acest site.
Scris de: Ioana Popescu la data: 09/10/2024 4:54am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Eu cred ca o decizie nepusa in plata nu poate fi valida, mai ales ca presupun ca nu ati incasat vreodata pensie.
Dupa parerea mea articolele de mai sus se refera la cei deja pensionati anticipat, nu la cazul dvs.
Am gasit in Normele de aplicare, la Art.41, situatia care s-ar potrivi mai bine :

Articolul 41
…………………………………………………………………………………………………………………………………
(2) Condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă se consideră îndeplinite la vârsta standard de pensionare sau la vârsta standard redusă, în condițiile art. 48 - 53, respectiv art. 56 din lege, precum și la împlinirea vârstei standard reduse în condițiile prevăzute de alte acte normative.

Nu sunt de specialitate, poate ne ajuta domnii administratori cu o parere mai pertinenta.
Oricum le multumim pentru efortul si timpul alocat acestui site.
Scris de: Ana Dicu la data: 09/10/2024 5:53am
Ioana Popescu :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Eu cred ca o decizie nepusa in plata nu poate fi valida, mai ales ca presupun ca nu ati incasat vreodata pensie.
Dupa parerea mea articolele de mai sus se refera la cei deja pensionati anticipat, nu la cazul dvs.
Am gasit in Normele de aplicare, la Art.41, situatia care s-ar potrivi mai bine :

Articolul 41
…………………………………………………………………………………………………………………………………
(2) Condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă se consideră îndeplinite la vârsta standard de pensionare sau la vârsta standard redusă, în condițiile art. 48 - 53, respectiv art. 56 din lege, precum și la împlinirea vârstei standard reduse în condițiile prevăzute de alte acte normative.

Nu sunt de specialitate, poate ne ajuta domnii administratori cu o parere mai pertinenta.
Oricum le multumim pentru efortul si timpul alocat acestui site.

Multumesc pentru raspuns.
Scris de: Ioana Popescu la data: 09/10/2024 6:12am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Eu am sunat la Casa Nationala Pensii care au spus ca e bine sa mentionati scris de mana pe cerere art.56 din L360
Scris de: nicolae la data: 09/11/2024 2:21am
Ioana Popescu :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Eu am sunat la Casa Nationala Pensii care au spus ca e bine sa mentionati scris de mana pe cerere art.56 din L360

... in cerere impreuna cu art. 56 din L. 360/2023 ar trebui sa se faca trimitere si la art. 120 din Norme de aplicare a Legii - (1) Pensiile anticipate şi anticipate parţiale, stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii anticipate conform art. 144 alin. (3) - (4) şi art. 146 din lege, devin pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv, sau, după caz, stagiul complet de cotizare contributiv, potrivit legii. (2) Transformarea pensiilor prevăzute la alin. (1) în pensie pentru limită de vârstă se face prin eliminarea diminuării, după caz, şi valorificarea perioadelor asimilate, a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare şi a perioadelor de stagiu de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale.
Scris de: Sorina Lungu la data: 09/11/2024 8:43am
nicolae :
Ioana Popescu :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

... in cerere impreuna cu art. 56 din L. 360/2023 ar trebui sa se faca trimitere si la art. 120 din Norme de aplicare a Legii - (1) Pensiile anticipate şi anticipate parţiale, stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii anticipate conform art. 144 alin. (3) - (4) şi art. 146 din lege, devin pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv, sau, după caz, stagiul complet de cotizare contributiv, potrivit legii. (2) Transformarea pensiilor prevăzute la alin. (1) în pensie pentru limită de vârstă se face prin eliminarea diminuării, după caz, şi valorificarea perioadelor asimilate, a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare şi a perioadelor de stagiu de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale.
Scris de: Rodica Groza la data: 09/12/2024 3:26pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: din presa online
Într-o conferință de presă susținută, joi, la sediul Casei județene de Pensii Bihor, directorul Laurențiu Țenț a explicat că recalcularea tuturor dosarelor de pensie va fi făcută automat conform prevederilor legii, indiferent de legea sub care s-a ieșit la pensie. De asemenea, a evidențiat că beneficiile se acordă doar pentru perioadele contributive și că se aplică formula de calcul prevăzută în lege.
„S-a introdus posibilitatea de a ieși la pensie, în limită de vârstă, la 60 de ani, cu 40 de ani stagiu de cotizare, din care 35 de ani contributivi, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Un exemplu concret: 35 de ani lucrați pe cartea de muncă, plus cinci ani de facultate, persoana poate ieși la pensie la 60 de ani. Acest lucru nu era posibil până acum“, a declarat directorul CJP Bihor.
Scris de: Ana Dicu la data: 09/13/2024 1:09am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc pentru informatire insa toti sunt evazivi cand spun de facilitatea art.56 ca e noua, etc, nu spun clar ca se aplica si pentru cei iesiti la pensie anticipata pe legea 263, de aceea se interpreteaza ca doar pentru dosare noi se va aplica.
Scris de: Rodica Groza la data: 09/13/2024 2:57am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Parerea mea este ca nu va raportati bine la articol de lege (art.56). Acesta este dintr-o lege care se aplica de la intrarea in vigoare a acesteia, adica actioneaza pentru viitor. Legile nu retroactiveaza (este principiu de drept). Dar... Transformarea pensiei si eliminarea diminuarii - adica ce doriti dvs. este prezazuta la art. 144, am dat citat mai sus.
Problema dvs. este ca nu ati pus in aplicare decizia de pensionare, nu stiu daca ati contestat-o s-o anulati sau ati suspendat-o... nu stiu daca ati continuat sa lucrati sau daca lucrati inca... eu cred ca asta trebuie sa lamuriti la Casa de pensii. Daca nu aveti statut de pensionar (sau eveti??) atunci ce articol din legea pensiilor sa se aplice?
Nu stiu, poate domnii de aici - mai priceputi sa va indrume, probabil daca dati amanunte.
Scris de: la pensie la data: 09/13/2024 3:47am
Daca indepliniti prevederile art 56 din legea pensiilor 360/2023 indepliniti conditiile pentru pensie pentru limita de varsta si conform art 144 alin (7) indepliniti conditiile de trecere de la pensie anticipata la pensie pentru limita de varsta.
Neacceptarea depunerii cererii de pensie conform art 56 din legea pensiilor pensionarilor cu pensie anticipata consideram a fi un abuz si ati procedat bine insistand si depunand cererea.
Va rugam sa ne comunicari daca cererea dv a fost admisa sau respinsa.
Scris de: ANA la data: 09/15/2024 10:12am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Initial persoana de la ghiseu nu a primit o cu o peroratie nepotrivita cu jobul sau spunand printre altele ca cei care au pensie anticipata pe vechea lege nu pot beneficia de art 56. I am solicitat impetuos ca vreau sa imi dea nr de inregistrare si sa primesc raspuns oficial si atunci mi a primit cererea.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1