Subiect "Pensionare anticipata sau la limita de vârtsta?" Deschis de Veronica Alexandrescu la data: 09/11/2024 5:27pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare anticipata sau la limita de vârtsta?
Scris de: Veronica Alexandrescu la data: 09/11/2024 5:27pm
Gen: Feminin
Data nasterii: 01.01.1964
Stagiul de cotizare: 498 luni, din care aproximativ 2 ani necontribuabili
Alte date: Punctaj total:58 puncte calculate dupa programul de estimare al dvs dupa vechea lege
Puncte de stabilitate: 10
Intrebare: Mai pot lucra dupa pensionare?
Buna ziua,
Cu datele introduse in aplicatia dvs pt estimarea calculului pensiei dupa vechiul program in care pensia estimata la 31.08.2024 era de 4961 RON, se poate face o estimare a pensiei in cazul in care m-as pensiona acum?
Se poate da va rog formula de calcul?
Se poate sa ma pensionez la limita de varsta?
Voi avea dreptul sa mai lucrez dupa pensionare?
Va multumesc frumos!
Re: Pensionare anticipata sau la limita de vârtsta?
Scris de: Veronica Alexandrescu la data: 09/12/2024 12:13pm
Completare date de baza la intrebarile puse in mesajul anterior: Am crescut si un copil pana dupa 16 ani. Multumesc frumos!
Scris de: la pensie la data: 09/16/2024 9:26am
Cu datele introduse in programul de pe site la recalcularea din septembrie 2024 pensia ar fi de aproximativ 5500, fara diminuare, calculat astfel :
(58 puncte anuale realizate + 10 puncte de stabilitate) x 81 = 5508 lei
Daca depuneti adeverinta cu salariile brute din perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 aveti dreptul si la a doua recalculare dupa 01 septembrie 2024.
Conform legii pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie pentru limita de varsta :
- Fara reducerea varstei standard de pensionare la varsta de 62 ani si 7 luni, adica in data de 01 august 2026. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani, conditie pe care o indepliniti.
- Cu reducerea cu 6 luni a varstei standard de pensionare si pensionarea la varsta de 62 ani si 1 luna, adica in data de 01 februarie 2026 pentru nasterea si cresterea unui copil
Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani conditie pe care o indepliniti.
- Cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, conform art 56 din noua lege a pensiilor 360/2023 si pensionarea imediata.
Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul de cotizare de 38 ani si 6 luni din care minim 33 ani si 6 luni contributivi. La cei 5 ani cu care trebuie depasit stagiul de cotizare contributiv de 35 ani se iau in caaaalcul si stagiile de cotizare necontributive.
Daca va pensionati cu pensie pentru limita de varsta aveti dreptul sa lucrati cu contract de munca si sa cumulati pensia cu salariu.
Scris de: Veronica Alexandrescu la data: 09/24/2024 9:30am
Va multumesc cu multa recunostinta pentru raspunsul detaliat.

Inteleg ca pensionarea la limita de varsta, cand as putea lucra si cumula salariul cu pensia, este la varsta de 62 ani si 1 luna, deci in feb 2026.

Va rog frumos imi puteti spune daca exista o solutie de a lucra dupa pensionarea prin varianta:"Cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, conform art 56 din noua lege a pensiilor 360/2023 si pensionarea imediata.
Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul de cotizare de 38 ani si 6 luni din care minim 33 ani si 6 luni contributivi." pt care indeplinesc conditiile cerute.

Multumesc frumos!
Scris de: la pensie la data: 09/25/2024 7:40am
Daca va pensionati cu pensie pentru limita de varsta conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 aveti dreptul sa lucrati cu contract de munca si sa cumulati pensia cu salariu.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1