Subiect "art 56 si art 144 din Lg 360/2023si 120 din Norme" Deschis de Rodica Groza la data: 09/12/2024 3:30pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
art 56 si art 144 din Lg 360/2023si 120 din Norme
Scris de: Rodica Groza la data: 09/12/2024 3:30pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date: Voila!
Intrebare:Într-o conferință de presă susținută, joi, la sediul Casei județene de Pensii Bihor, directorul Laurențiu Țenț a explicat că recalcularea tuturor dosarelor de pensie va fi făcută automat conform prevederilor legii, indiferent de legea sub care s-a ieșit la pensie. De asemenea, a evidențiat că beneficiile se acordă doar pentru perioadele contributive și că se aplică formula de calcul prevăzută în lege.
„S-a introdus posibilitatea de a ieși la pensie, în limită de vârstă, la 60 de ani, cu 40 de ani stagiu de cotizare, din care 35 de ani contributivi, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Un exemplu concret: 35 de ani lucrați pe cartea de muncă, plus cinci ani de facultate, persoana poate ieși la pensie la 60 de ani. Acest lucru nu era posibil până acum“, a declarat directorul CJP Bihor.
Bihor
Scris de: Apostolul Petru la data: 09/12/2024 4:07pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Dragul director de la Oradea poate sa ne spuna de ce Legea noua este incalcata prin neaplicarea art.16/2 din NORME care zice asa:"Modalitatea tehnică de transformare a zilelor lucrătoare în zile calendaristice, în vederea determinării stagiului de cotizare realizat, se face potrivit procedurii aprobate prin ordin al președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, denumită în continuare CNPP, emis în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri și care se publică în Monitorul Oficial al României."... Spre deosebire de Normele de aplicare L263/2010, care nu impuneau expres publicarea "MODALITATII", acum, negru pe alb se prevede publicarea acesteia in 30 zile de la aparitia Normelor noii legi...1 martie+30 zile...azi:12.09.2024... De citit si Avizul D207/28.02.2024 emis de Consiliu Legislativ(mai ales punctul 40!). Adauga in actiunea de la Tribunal (nu Judecatorie) si notiunea de "opozabilitate"...si un avocat incepator castiga! Bafta la Judecata!
Re: art 56 si art 144 din Lg 360/2023si 120 din Norme
Scris de: Rodica Groza la data: 09/13/2024 2:36am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Inteleg ce spuneti si chiar va dau dreptate (dar nu prea ajuta asta).
Insa nu cred ca poate face un director de Casa-CJP ce spuneti dvs ca trebuia facut demult, cum s-ar zice, nu ne mai facem bine... nu se vrea probabil.
Dar am vrut sa arat ca dl. director lamureste (in cuvinte de inteles) ceea ce multi se intrebau pe acest forum, chiar erau persoane carora nu le-a fost primita cererea de transformare a pensiei si de eliminare a diminuarii aplicate.
Scris de: FERARU CARMEN la data: 09/13/2024 3:56am
Rodica Groza :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Intrebare:Într-o conferință de presă susținută, joi, la sediul Casei județene de Pensii Bihor, directorul Laurențiu Țenț a explicat că recalcularea tuturor dosarelor de pensie va fi făcută automat conform prevederilor legii, indiferent de legea sub care s-a ieșit la pensie. De asemenea, a evidențiat că beneficiile se acordă doar pentru perioadele contributive și că se aplică formula de calcul prevăzută în lege.
„S-a introdus posibilitatea de a ieși la pensie, în limită de vârstă, la 60 de ani, cu 40 de ani stagiu de cotizare, din care 35 de ani contributivi, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Un exemplu concret: 35 de ani lucrați pe cartea de muncă, plus cinci ani de facultate, persoana poate ieși la pensie la 60 de ani. Acest lucru nu era posibil până acum“, a declarat directorul CJP Bihor.
Scris de: FERARU CARMEN la data: 09/13/2024 4:00am
Rodica Groza :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:

Buna Ziua,
Urmaresc toate comentariile legate de acest subiect, intrebarea este daca prevederile acestui articol se aplica si in cazul persoanelor pensionate anticipat partial pe legea veche si care nu au pus in plata aceste decizii.
Multumesc,
Scris de: Rodica Groza la data: 09/13/2024 6:56am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Uitati un raspuns de pe pag. anterioara
Re: Art 56 legea 360 cum se interpreteaza
Scris de: la pensie la data: 09/13/2024 3:47am
Daca indepliniti prevederile art 56 din legea pensiilor 360/2023 indepliniti conditiile pentru pensie pentru limita de varsta si conform art 144 alin (7) indepliniti conditiile de trecere de la pensie anticipata la pensie pentru limita de varsta.
Neacceptarea depunerii cererii de pensie conform art 56 din legea pensiilor pensionarilor cu pensie anticipata consideram a fi un abuz si ati procedat bine insistand si depunand cererea.
Va rugam sa ne comunicari daca cererea dv a fost admisa sau respinsa.
Scris de: GicaH la data: 09/13/2024 11:14am
Rodica Groza :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Uitati un raspuns de pe pag. anterioara
Re: Art 56 legea 360 cum se interpreteaza
Scris de: la pensie la data: 09/13/2024 3:47am
Daca indepliniti prevederile art 56 din legea pensiilor 360/2023 indepliniti conditiile pentru pensie pentru limita de varsta si conform art 144 alin (7) indepliniti conditiile de trecere de la pensie anticipata la pensie pentru limita de varsta.
Neacceptarea depunerii cererii de pensie conform art 56 din legea pensiilor pensionarilor cu pensie anticipata consideram a fi un abuz si ati procedat bine insistand si depunand cererea.
Va rugam sa ne comunicari daca cererea dv a fost admisa sau respinsa.

Tocmai aseară a menționat doamna fost director CNPP Pârcălabu că cei pensionați anticipat parțial anterior datei de 1 septembrie
2024 nu pot sa se pensionare la limită de vârstă conform articolului 56 din legea 360/2023, ei urmând a se pensiona la limită de vârstă standard conform legii pe care s-au pensionat urma d că pensia lor sa se transforme în pensie anticipata cu diminuare cu procentul stabilit anterior intrării în vigoare a legii 360/223.
Scris de: Carp Mircea la data: 09/14/2024 12:45pm
D-na Parcalabu isi permite sa interpreteze legea.
Cine indeplineste conditiile impuse de art.56 trebuie sa depuna cerere pentru trecerea la limita de varsta.
Restul sunt comentarii.
Scris de: Rodica la data: 09/15/2024 7:43am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Sunt de aceeasi parere cu dvs.
Multumesc frumos!
Adica daca sunt pensionat anticipat partial dupa legea veche, lg. nr.263/2010, dar la data de 01.09.2024 indeplinesc conditiile prevazute de art. 56 (coroborat cu art. 144 alin. 7) din Lg. 360/2023, in sensul ca am depasit stagiul obligatoriu contributiv de 35 de ani cu cel putin 5 ani de stagiu de cotizare, la cerere, (sau chiar din oficiu!) CNPP trebuie sa ma treaca la pensie pentru limita de varsta - avand in vedere ca legea noua prevede f clar ca toate pensiile acordate in baza legislatiei anterioare devin pensii in sensul prezentei legii.
Va multumesc!
Scris de: Carp Mircea la data: 09/15/2024 9:41am
La cerere.
Nu va vor trece din oficiu.
Scris de: Rodica la data: 09/15/2024 10:10am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: multumesc frumos, dl Carp!
citez: Art 144 alin. (7) "La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) şi (4) şi art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate şi a stagiilor de cotizare realizate şi nevalorificate la stabilirea pensiei."
Deci, va multumesc pentru comentariu; si nu este un efort mare depunerea unei cereri, dar din oficiu intelegeam ca ar fi obligatia CJP sa faca transformarea avand in vedere si digitalizarea dosarelor.
Ok, o atentionare inseamna ca cineva din sistem se apleaca asupra dosarului tau!
Si nu sunt multe persoane in tara care indeplinesc aceste conditii, respectiv ca la varsta de 60 de ani sa aiba stagiul contributiv 35 ani plus cel putin 5 ani de cotizare - asimilat.
Sper ca am inteles bine! multumesc tuturor!
Scris de: Carp Mircea la data: 09/15/2024 1:34pm
Eu v-am făcut o recomandare.D-voastra puteți aștepta să se facă trecerea din oficiu. Procedați cum doriți d-voastră.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1