Subiect "art 56 legea 360" Deschis de Daniela Negut la data: 09/21/2024 1:32am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
art 56 legea 360
Scris de: Daniela Negut la data: 09/21/2024 1:32am
Gen:F
Data nasterii:07.06.1964
Stagiul de cotizare: contributiv 36 ani si 7 luni; asimilat : 5 ani facultate zi
Alte date: 2 copii
Intrebare: Zilele trecute functionara de la casa de pensii nu a acceptat cererea mea de pensionare la limita de varsta cf art 56, cu depasirea cu cel putin 5 ani de stagiu de cotizare a stagiului de cotizare contributiv. Respectiva functionara a precizat ca nu se considera anii de facultate, ca intern au o alta interpretare a art 56 si a confirmat ca au o problema interna cu acest articol (neprecizata !). Pentru ca in situatia mea sunt nevoita sa ma retrag din activitate in urmatoarele luni, nu am avut alta optiune decat sa depun cererea de pensionare anticipata cf sectiunii 2 din Legea 360, urmand ca dupa emiterea unei decizii in acest sens si clarificarea interpretarilor sa revin. Pentru ca am urmarit atent atat luarile de pozitie din cadrul acestui Forum precum si declaratiile publice ale oficialilor pe acest subiect, toate confirmand o anumita intelegere a art 56, va solicit sa aveti in vedere totusi identificarea si punerea la dispozitie si a ceea ce ar insemna o alta interpretare a art 56, pe care eu nu am gasit-o in ciuda studiului atent al Legii 360 si a Normei de aplicare. Dincolo de invocarea unui eventual abuz al functionarilor de la casele de pensii in aplicarea conforma a art 56, este de presupus ca acestia beneficiaza si aplica o interpretare sustinuta juridic din cadrul organizatiei lor, s.a.m.d. Va multumesc !
Re: art 56 legea 360
Scris de: ILIESCU GEORGE la data: 09/21/2024 10:37am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: constatare:
Asadar, nu se stie cum se aplica prevederile art. 56, desi legea e scrisa de "cineva"!

Se pare ca, din punctul de vedere al CNPP, prevederile art. 56 nu s-ar aplica nici la noile cereri, nici la cei care sunt deja la pensie anticipata (cf legii anterioare).
Probabil, numai instanta sau o modificare a legii 360/2023 vor putea clarifica situatia!
Scris de: Adi la data: 09/23/2024 1:32am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Buna dimineata,

Am ascultat cu atentia declaratiile doamnei ministru cand a explicat despre aceasta categorie care au contribuitate totala de 35 de ani plus perioada asimilata de 5 ani. Tema era : cei care pot iesi la pensie cu 5 ani mai devreme !
Eu sunt in aceasi situatie , de 2 saptamani am depus documentele la casa de pensii , am vazut ca functionarii de acolo au inteles Art.56, si mi-au acceptat dosarul " la limita de varsta" !
Acum astept sa vina decizia cu explicatiile aferente.

O zi buna,
Scris de: la pensie la data: 09/23/2024 3:56am
Pentru doamna Negut
Opinia noastra este ca prevederile art 56 din noua lege a pensiilor in privinta stagiului de 5 ani cu care trebuie depasit stagiul complet de cotizae contributiv sunt clare astfel :
Art 56 din legea pensiilor 360/2023 are urmatorul continut : "Persoanele care au depasit stagiul complet de cotizare contributiv prevazut in anexa nr. 5 cu cel putin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limita de varsta cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5".
Deci retineti : stagiul complet de cotizare contributiv trebuie depasit cu 5 ani de stagiu de cotizare.
Art. 3. Din legea pensiilor 360/2023 prevede : "In inţelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii" :
q) stagiu de cotizare - perioada de timp constituita din stagiul de cotizare contributiv, precum si perioadele asimilate si perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii;
r) stagiu de cotizare contributiv - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;

In concluzie credem ca interpretarea gresita a art 56 din legea pensiilor 360/2023 este voita pentru a diminua presiunea cererilor de pensionare in aceasta perioada, dupa care se va reveni.
Scris de: Marius la data: 09/23/2024 7:42am
Vin si eu cu o confirmare a faptului ca art.56 functioneaza cel putin partial, sa zic asa.
Azi dimineata am depus dosarul de pensionare pt limita de varsta cu reducerea varstei, in cazul meu nu am intampinat greutati, avand 42 de ani contributivi.
Sa speram ca se vor clarifica interpretarile privind perioadele asimilate. Bafta tuturor!
Scris de: George ILIESCU la data: 09/23/2024 9:47am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Acest articol a apărut că urmare a prevederilor din 'faimosul' PNRR, in care se menționează'reducerea posibilităților de ieșire anticipata la pensie'.
Astfel, 'se bifeaza' reducerea numărului de pensii anticipate, care vor trece ca pensii pentru limită de vârstă!
Scris de: Marius la data: 09/24/2024 12:14am

Acest articol a apărut că urmare a prevederilor din 'faimosul' PNRR, in care se menționează'reducerea posibilităților de ieșire anticipata la pensie'.
Astfel, 'se bifeaza' reducerea numărului de pensii anticipate, care vor trece ca pensii pentru limită de vârstă!

Asa am crezut si eu anul trecut pana sa apara legea. Eu as zice ca s-au relaxat conditiile: penalizare mai mica 24% vs. 30%, apoi contributie 40 de ani vs. 43 de ani. Sau poate vorbim despre altceva.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1