Subiect "anulare decizie de pensie anticipata dupa cele 30 de zile" Deschis de MURESAN GAVRIL la data: 09/23/2024 9:51am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
anulare decizie de pensie anticipata dupa cele 30 de zile
Scris de: MURESAN GAVRIL la data: 09/23/2024 9:51am
Gen:M
Data nasterii:04/11/1963
Stagiul de cotizare:38 ani 8 luni
Alte date:
Intrebare:Buna ziua, Exista o modalitate de a anula decizia de pensie anticipata partiala dupa termenul de 30 de zile? Am cerut calculul pensiei anticipate in 13/11/23, nu am cerut anularea deciziei in 30 zile deoarece am continuat sa lucrez. Luna curenta la 30 sept 2024 mi se inchide cotractul de munca. Ce diferenta de valoare in RON ar fi intre calculul pensiei anticipate facute la 13/11/23 si daca s-ar face acum la 30 sept 2024 ?
Multumesc anticipat
Re: anulare decizie de pensie anticipata dupa cele 30 de zile
Scris de: la pensie la data: 09/24/2024 3:03am
Regretam ca trebuie sa va precizam ca nu exista o prevedere legala care sa va dea dreptul sa cereti anularea deciziei de pensie anticipata dupa termenul de 30 zile de la primirea deciziei.
Nu avem datele necesare unui asemenea calcul.
Scris de: MURESAN GAVRIL la data: 09/27/2024 7:06am
Gen:M
Data nasterii:04 11 1963
Stagiul de cotizare:38 ani 8 luni 22 zile la data 13/11/2023
Alte date:stg cotizare 39 ani 6 luni 9 zile la data 30/09/24
Buna ziua,
Multumesc frumos pentru raspunsul dvs.
Intrebare: Ce date aveti nevoie pentru a calcula diferenta de valoare in ron pt PAP la data de 13/11/23 si PAP calculata la data de 30/09/24?
Cu respect,
Gavril MURESAN
Scris de: la pensie la data: 09/27/2024 8:04am
Regretam ca nu facem asemenea calcule strict teoretice.
Pentru asemenea calcule puteti folosi programul de calcul de pe site.
Scris de: GicaH la data: 09/30/2024 4:54am
la pensie :
Regretam ca trebuie sa va precizam ca nu exista o prevedere legala care sa va dea dreptul sa cereti anularea deciziei de pensie anticipata dupa termenul de 30 zile de la primirea deciziei.
Nu avem datele necesare unui asemenea calcul.

Nu mai este nevoie de anulare, căci CNPP a făcut pe 27 septembrie a.c. precizări că se poate trece de la pensie anticipata parțial, anticipata nepenalizată sau de invaliditate de pe legea 263/2010, la pensie limită de vârstă conform art.56 din noua lege a pensiilor 360/2023 cu minim 40 ani stagiu de cotizare din care minim 35 ani stagiu contributiv(efectiv lucrați).
Scris de: Alexandru la data: 09/30/2024 1:44pm
In concluzie, celor pensionati anticipat partial si care au vechime peste 40 ani (minim 35 ani contributivi, restul facultatea si armata - care nu au fost luati in calcul la stabilirea pensiei anticipate partiale) li se va anula penalizarea?
Scris de: GicaH la data: 10/01/2024 3:52am
Alexandru :
In concluzie, celor pensionati anticipat partial si care au vechime peste 40 ani (minim 35 ani contributivi, restul facultatea si armata - care nu au fost luati in calcul la stabilirea pensiei anticipate partiale) li se va anula penalizarea?

Da, făcând cerere de transformare în pensie limita de vârstă conform art 56 din noua lege a pensiilor.
Citiți Precizările din "Noutăți" de pe site cnpp.ro.
Scris de: Alexandru la data: 10/01/2024 12:15pm
In opinia mea, pentru a se aplica art.56, in decizia de recalculare total stagiu de cotizare trebuie sa fie >40ani.
La cei pensionati anticipat, stagiul asimilat (necontributiv) este 0, pentru ca nu s-a luat in calcul la pensia anticipata partiala.
Deci nu se indeplineste conditia:

Art. 56. - Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.

Pe site CNPP concluzia este:

"""DE REȚINUT!!

Pensiile anticipate parțiale și pensiile anticipate, devenite pensii anticipate în sensul noii legi, precum și pensiile de invaliditate, devenite pensii de invaliditate în sensul noii legi, pot fi transformate, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstelor standard de pensionare reduse, în situația în care sunt îndeplinite condițiile referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, respectiv, depășirea acestuia cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare, după caz."""

Evident, ar fi bine daca la cei pensionati anticipat partial li s-ar elimina penalizarea, in conditiile in care vechimea totala este >40ani, din care minim 35 contributivi....
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1