Gen: M
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Recent am reușit sa contactez directorul unei societăți la care am lucrat (si care este încă in activitate) pentru a-i cere o adeverința de salariu pentru luna decembrie 1998 când am avut o prima importanta. Acesta ezita sa-mi furnizeze adeverința pe motivul ca în acea perioada contribuțiile pentru pensie (3%) si șomaj (1%) se calculau pe baza salariul brut (cel înscris in Cartea de Munca) care nu includea prima respectiva. Directorul face referința la paragraful din modelul de adeverință de salariu dat în anexa 6 a legii 360/29.11.2023 care spune așa:
"Se adeverește prin prezenta că doamna/domnul .............................., născută/născut la data de ................................. în localitatea ......................, județul ............., sectorul ......, având C.N.P. ............, a fost angajată/angajat la*) ........................., în perioada de la .................... până la ..................... .În perioada de la .......... până la ........., având meseria/funcția de ..........., a beneficiat de următoarele venituri brute realizate, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat"
Dl. Director susține ca nu poate semna adeverința de salariu pentru ca pentru prima respectiva nu s-a plătit contribuția de pensie.
Părerea mea însă este ca la vremea aceea legea prevedea faptul ca pentru pensie contribuția se calculează pe baza salariul brut, in consecinta directorul a respectat legea si deci paragraful de mai sus este perfect valabil de moment ce menționează "...a beneficiat de următoarele venituri brute realizate, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat"
Care este parerea dvs. ? Directorul este indreptatit sau nu sa imi furnizeze adeverinta de salariu ?
Stiti care este interpretarea legii 360/29.11.2023 referitor la acest aspect ?
Va multumesc mult pentru ajutor.
Cu stima,
Andrei BEJAN