Subiect "Interpretare model pensie din anexa 6 a noii legi" Deschis de BEJAN Andrei la data: 10/04/2024 9:47am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Interpretare model pensie din anexa 6 a noii legi
Scris de: BEJAN Andrei la data: 10/04/2024 9:47am
Gen: M
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Recent am reușit sa contactez directorul unei societăți la care am lucrat (si care este încă in activitate) pentru a-i cere o adeverința de salariu pentru luna decembrie 1998 când am avut o prima importanta. Acesta ezita sa-mi furnizeze adeverința pe motivul ca în acea perioada contribuțiile pentru pensie (3%) si șomaj (1%) se calculau pe baza salariul brut (cel înscris in Cartea de Munca) care nu includea prima respectiva. Directorul face referința la paragraful din modelul de adeverință de salariu dat în anexa 6 a legii 360/29.11.2023 care spune așa:
"Se adeverește prin prezenta că doamna/domnul .............................., născută/născut la data de ................................. în localitatea ......................, județul ............., sectorul ......, având C.N.P. ............, a fost angajată/angajat la*) ........................., în perioada de la .................... până la ..................... .În perioada de la .......... până la ........., având meseria/funcția de ..........., a beneficiat de următoarele venituri brute realizate, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat"

Dl. Director susține ca nu poate semna adeverința de salariu pentru ca pentru prima respectiva nu s-a plătit contribuția de pensie.
Părerea mea însă este ca la vremea aceea legea prevedea faptul ca pentru pensie contribuția se calculează pe baza salariul brut, in consecinta directorul a respectat legea si deci paragraful de mai sus este perfect valabil de moment ce menționează "...a beneficiat de următoarele venituri brute realizate, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat"

Care este parerea dvs. ? Directorul este indreptatit sau nu sa imi furnizeze adeverinta de salariu ?

Stiti care este interpretarea legii 360/29.11.2023 referitor la acest aspect ?

Va multumesc mult pentru ajutor.

Cu stima,
Andrei BEJAN
Re: Interpretare model pensie din anexa 6 a noii legi
Scris de: la pensie la data: 10/04/2024 1:35pm
Dupa opinia noastra motivarea domnului director este gresita.
Pentru recalcularea punctajului anual realizat se pune conditia, conform art 139 alin (1) din legea pensiilor 360/2023, ca pentru venitul brut sau net sa fie datorata contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat.
In perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat nu a fost calculata individual pe persoana si in functie de componenta venitului total realizat ci s-a datorat pentru intreg fondul de salarii din care faceau parte si primele si sporurile cu caracter nep[ermanent.
Sfatul nostru este ca daca aveti probleme in privinta acestei adeverinte cereti ajutor la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).
Re: Interpretare model pensie din anexa 6 a noii legi
Scris de: BEJAN Andrei la data: 10/06/2024 1:54pm
Buna ziua,

Va multumesc mult pentru raspunsul dvs care intareste si convingerile mele.
O sa reiau discutia cu domnul director.

Cu stima,
Andrei BEJAN
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1