Subiect "Ref: perioada contributivă" Deschis de M.Lipa la data: 10/06/2024 8:21am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Ref: perioada contributivă
Scris de: M.Lipa la data: 10/06/2024 8:21am
Gen:
Data nasterii:24.06 1967
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Buna ziua!
Vă rog să îmi spuneți dacă:
1. perioada 1994-1997 perioada in care am fost in îngrijire copil. Nu mai știu cât la sută era indemnizația
(Salariată fiind, pe cartea de
muncă sunt trecute măriri de salariu din acea perioadă)
Această perioadă se consideră contributivă?
2. Șomajul din anul 1997 cele 9 luni - se consideră perioadă contributivă?
3. Concediile medicale după anul 2000 - se consideră perioadă contributivă?
Toate acestea dacă nu sunt perioade contributive se scad din numărul total de ani de muncă.
Menționez că doresc să mă pensionez anticipat in anul 2025, august.Am înțeles că o pot face dacă am 35 de ani de muncă contributivi.
Vă mulțumesc anticipat!
Re: Ref: perioada contributivă
Scris de: la pensie la data: 10/07/2024 3:44am
Datele dv sunt neclare si tot neclare sunt si prevederile legale avand in vedere ca in perioadele mentionate de dv nu se evidentiau perioadele contributive.
Din surse neoficiale am aflat cum calculeaza Casa de pensii stagiile de cotizare contributive si acestea sunt postate pe pagina "Puncte de stabilitate" accesibila de pe partea superioara a paginii de forum. Din acestea mentionam cele care va intereseaza pe dv.
La pensia anticipata se considera stagiu de cotizare contributiv :
- Perioada de concediu pentru crestere copil dupa data de 01 ianuarie 2006.
- Perioada de somaj realizata ulterior datei de 01 aprilie 2001.
- Perioada de concediu pentru incapacitate temporara de munca dupa data de 10 septembrie 2003 daca aceasta perioada se incadreaza in grupa de munca conditii speciale.
- Perioada de concediu pentru incapacitate temporara de munca dupa data de 01 aprilie 2001 daca aceasta perioada se incadreaza in grupa de munca conditii deosebite de munca.
- Perioada de concediu pentru incapacitate temporara de munca dupa data de 01 ianuarie 2006 daca aceasta perioada se incadreaza in conditii normale de munca.

Conform prevederilor legii pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare la varsta de 63 ani si 2 luni, adica in data de 24 august 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani.
- Pensie anticipata cu reducerea cu 5 ani a varstei standard de pensionare, la varsta de 58 ani si 2 luni adica dupa data de 24 august 2025. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani.
Pentru un calcul precis al stagiului de cotizare contributiv realizat de dv va sfatuim ca inainte de depunerea dosarului de pensie sa mergeti la ghiseul casei de pensii si sa ii rugati sa va efectueze calculul.
Re: Ref: perioada contributivă
Scris de: M.Lipa la data: 10/07/2024 6:12am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va multumesc !
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1