Subiect "Limite utilizate in calcul pensie" Deschis de Ion Maria la data: 10/26/2024 4:08am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Limite utilizate in calcul pensie
Scris de: Ion Maria la data: 10/26/2024 4:08am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Aș vrea sa clarific daca formula de calcul aplicată pentru anii 1995-apriele 2001 este corecta. In alte materiale se menționează ca pentru 1995-2000, contribuțiile erau limitate la 5 salarii. Totuși, in detaliile prezentate la rubrica Limitările luate in calculul pensiei ați menționat ca Inainte de aprilie 2001 sumele care intra in punctajul pensiei nu sunt limitate. Pe baza datelor furnizate de casa de pensii am reintrodus sumele utilizate in calcul pensie si am .câteva puncte diferența pentru perioada 87-99 si pentru perioada după 2010. Mulțumesc
Re: Limite utilizate in calcul pensie
Scris de: la pensie la data: 10/28/2024 8:45am
Limitarea sumelor luate in calculul punctajului pensiei a inceput sa se faca la intrarea in vigoare s legii 19/2000 care a modificat modul de calcul a pensiei bazata pe principiul contributivitatii, enuntat la art 2 litera e) din lege in care se mentioneaza "drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite"
Calculul contributiei de asigurari sociale este prevazut la art 23 din aceasta lege in care la aliniatul (3) se mentionaza ca baza de calcul a contributiei de asigurari sociale nu poate depasi plafonul de 3 ori salariul mediu brut lunar pe economie.
Acest plafon a fost modificat la 5 salarii prin OUG 147/2002
Limitarea sumei luate in calculul punctajului a fost eliminata in perioada august 2007 - decembrie 2010 si incepand cu ianuarie 2017.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1