Subiect "Posibilitatea renuntarii la pensie de limita de varsta in favoarea pensiei de urmas" Deschis de Agafia la data: 10/29/2024 1:11pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Posibilitatea renuntarii la pensie de limita de varsta in favoarea pensiei de urmas
Scris de: Agafia la data: 10/29/2024 1:11pm
Gen: F
Data nasterii: 07.02.1942
Stagiul de cotizare: 15 ani
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Sunt pensionara pentru limita de varsta si am o pensie de
Re: Posibilitatea renuntarii la pensie de limita de varsta in favoarea pensiei de urmas
Scris de: Agafia la data: 10/29/2024 1:38pm
Gen:F
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Cred ca am apasat ceva gresit, imi cer scuze.

Problema mea este urmatoarea :

Sunt pensionara pentru limita de varsta si am o pensie minima pe economie, de 1281 lei (inclusiv indemnizatia sociala de 233 lei) ; am lucrat in sectorul agricol.
Sotul meu a decedat in 2006, pensionar fiind, iar la acea vreme nu am efectuat demersuri pentru a incerca sa obtin o pensie de urmas, nefiind suficient informata pe acest subiect. Acum, dupa atatia ani, mai am dreptul sa solicit pensie de urmas ? Cum se procedeaza, pentru ca eu nu stiu daca dupa calculul pensiei de urmas de catre Casa de Pensii, ma va avantaja sau nu ? Iar daca Decizia Casei de pensii in ceea ce priveste valoarea pensiei de urmas calculata nu ma avantajeaza, pot refuza si ramane cu pensia/venitul pe care actualmente il am ? Mentionez ca sotul meu a lucrat in sectorul de stat si a iesit la pensie de limita de varsta in decembrie, 1993 iar casatoriti am fost din 1959.
Va multumesc,
Agafia
Re: Posibilitatea renuntarii la pensie de limita de varsta in favoarea pensiei de urmas
Scris de: GicaH la data: 10/29/2024 2:30pm
Agafia :
Gen:F
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Cred ca am apasat ceva gresit, imi cer scuze.

Problema mea este urmatoarea :

Sunt pensionara pentru limita de varsta si am o pensie minima pe economie, de 1281 lei (inclusiv indemnizatia sociala de 233 lei) ; am lucrat in sectorul agricol.
Sotul meu a decedat in 2006, pensionar fiind, iar la acea vreme nu am efectuat demersuri pentru a incerca sa obtin o pensie de urmas, nefiind suficient informata pe acest subiect. Acum, dupa atatia ani, mai am dreptul sa solicit pensie de urmas ? Cum se procedeaza, pentru ca eu nu stiu daca dupa calculul pensiei de urmas de catre Casa de Pensii, ma va avantaja sau nu ? Iar daca Decizia Casei de pensii in ceea ce priveste valoarea pensiei de urmas calculata nu ma avantajeaza, pot refuza si ramane cu pensia/venitul pe care actualmente il am ? Mentionez ca sotul meu a lucrat in sectorul de stat si a iesit la pensie de limita de varsta in decembrie, 1993 iar casatoriti am fost din 1959.
Va multumesc,
Agafia

Ar trebui să știți cât stagiu de cotizare și ce pensie ar avea acum soțul dumneavoastră și să vă faceți un calcul dacă jumătatea pensiei lui ar fi mai mare decât indemnizația/pensia minimă.
Dacă aveți decizia de pensionare puteți da datele aici, număr total de puncte realizate și stagii contributive pentru un calcul.
Scris de: Agafia la data: 10/30/2024 12:31am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Aș avea posibilitatea să vă transmit undeva pe email Decizia și unul din ultimele taloane primite? Eu aș putea să vă dau datele din decizie dar sunt și câteva modificări cu pixul pe care nu știu cum să le interpretez.
Dacă nu se poate să vă transmit pe email, atunci voi extrage datele din decizie.
Mulțumesc mult.
Scris de: Agafia la data: 10/30/2024 7:05am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Incerc totusi sa va reproduc ce scrie in Decizia de Pensie a defunctului (decedat 07.12.2006) :
DECIZIA NR. ... DIN 24.01.1994 PRIVIND ACORDAREA PENSIEI PENTRU MUNCA DEPUSA SI LIMITA DE VARSTA
CU VECHIME INTEGRALA Inscriere noua : 1
Modificare : 5
Urmare a examinarii actelor din Dosarul de pensionare inregistrat la nr. .... din 02.09.1993 Comisia de pensii, in baza legii nr. 3/1977 admite cererea de pensionare a solicitantului .... de sex B, nascut la data de 20.11.1937 si stabileste urmatoarele drepturi :
Cu pixul scrie :
B. Cu 01/12/1993 H 685/93
- O pensie de asigurari sociale de 49300 lei 52505
- O pensie suplimentara de 7339 lei 7817

- Total drept. stabilite prin Decizie 56639 lei 60322

Drepturile au fost stabilite incepand cu data de 01/12/93

C. Este un cap de tabel necompletat
D. Plata drepturilor se va face la adresa ....
E. Vechime totala in munca : ani, luni, zile : 30, 8, 6, intregita la 31 ani. Din care vechime efectiva pe grupe de munca :
Tabel :
Grupa I-a : 0 ani, 0 luni, 0 zile
Grupa a II-a 17 ani, 6 luni, 16 zile
Grupa a III-a 13 ani, 1 luni, 20 zile

Salariul mediu tarifar inclusiv sporul de vechime neintrerupta 2637,43 lei
Perioada de contributie la pensia suplimentara (ani, luni) : cu 2% : 22 10
cu 4% : - -
Dosarul a fost inregistrat la cererea Unitatii ...
Ramura economiei nationale 0

Semnaturi si stampila

Deci astea sunt toate datele din Decizia de Pensie a defunctului.Nu stiu dar sper ca, atunci cand voi apasa ”Adauga” nu se vor deplasa coloanele pe care le-am scris eu acolo unde am intervenit cu scris bolduit.
Deci defunctul sot a iesit cu o pensie totala, cf. Deciziei, luandu-se in considerare si prevederile HG 685/1993, de 60322 lei compusa din 52505 lei pensie asig. sociale si 7817 lei pensie suplimentara. Am rescris pt eventualitatea in care, la postare, se vor deplasa randurile.

Acum inteleg ca acolo unde scrie cu pixul H 685/93, este vorba despre HG 685 pe 1993 care prevedea o indexare a pensiilor astfel incat pe coloana unde am scris ”Cu pixul scrie”, sunt inscrise noile valori cf. Hotararii 685/1993.

In continuare, va redau datele din talonul de pensie din luna sept. 2006, unul din ultimele taloane primite inainte de deces :

Luna/An : 09/06
Total drepturi : 299 lei
Pensie : 299 lei
Nume : ....
Judet : ....
CNP : ....
Astea sunt datele pe care vi le pot furniza.
Va multumesc,
Cu deosebit respect,
Agafia
Scris de: Agafia la data: 10/30/2024 7:09am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Da, s-au deplasat valorile de pensii dar vi le-am scris mai jos, acelea incluzand si indexarea prevazuta in HG nr. 685 din 1993.

Multumesc.
Scris de: la pensie la data: 10/30/2024 12:25pm
Din datele furnizate de dv putem trage urmatoarele concluzii :
-Sotul dv a iesit la pensie inainte de 01 aprilie 2001 iar pensia a fost calculata dupa o alta metoda decat cea utilizata in prezent.
- In anul 2005 i s-a recalculat pensia conform legii 19/2000 rezultand un anumit numar de puncte anuale si un punctaj mediu care este scris in cuponul de pensie din luna septembrie 2006. Din pacate dv nu ati dat punctajul mediu de pe cupon dar ati dat valoarea pensiei si cu aceasta am dedus ca sotul dv dupa anul 2005 a avut o pensie corespunzatoare unui punctaj anual total de cca 26,44 puncte si un punctaj mediu de cca 0,88 puncte.
- Daca traia sotul dv primea un punctaj suplimentar pentru stagiul lucrat in grupa II de munca. Acest punctaj suplimentar se calcula majorand punctajele lunare pe perioada lucrata in grupa II de munca cu 25 %. Din pacate noi nu cunoastem punctajele lunare din acea perioada, insa apreciem ca ar fi pmit cca 3 puncte anuale ajungand la un punctaj anual de cca 29,5 puncte anuale.
- La intrarea in vigoare a legii pensiei 360/2023 sotul dv ar fi primit pentru stagiul de cotizare contributiv de 30 ani si 8 luni un punctaj de stabilitate de cca 3 puncte care insumate rezulta un total de 35,5 puncte anuale si o pensie de 2876 lei.
- Pensia de urmas pentru un singur urmas este de 50 % din cea a sustinatorului. Deci dupa calculele noastre aproximative ati primi o pensie de urmas in anul 2024 de 1438 lei
In urma acestor calcule concluzia noastra este sa cereti pensie de urmas la care aveti dreptul avand in vedere ca :
- Dupa primirea deciziei de pensie de urmas aveti dreptul sa cereti anularea deciziei in termen de 30 zile.
- Daca din calcul pensia de urmas rezulta mai mica decat pensia vi se plateste pensia minima asa cum se procedeaza in prezent.
Scris de: Agafia la data: 10/30/2024 12:44pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Mulțumesc f. mult pt. răspuns.
Așadar înțeleg că în cazul în care solicit pensie de urmaș se recalculează pensia defunctului ca și cum ar trăi, beneficiind de toate normele legale care au ajustat pensiile ulterior decesului survenit în 2006. Așa este? Dacă, de exemplu, aș depune și adeverințe cu veniturile brute obținute vor fi luate și acestea în calcul recalculandu-se totul?
Mulțumesc!
Scris de: Agafia la data: 10/30/2024 2:05pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Mentionez ca in talon nu este inscris punctajul anual si de aceea nici nu vi l-am trimis. Nici nu aparea pe formular vreo rubrica cu punctajul mediu. Probabil se folosea un alt tip de formular, mai vechi ...

Multumesc.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1