Subiect "limita devarsta" Deschis de STOIAN NICOLETA la data: 11/05/2024 5:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
limita devarsta
Scris de: STOIAN NICOLETA la data: 11/05/2024 5:42am
Gen:feminin
Data nasterii:19.10.1965
Stagiul de cotizare: depus dosar 04.11.2024 limitade varsta 34 ani 7 luni vechime cu 5 luni si 20 zile de somaj inclus si fara facultate inclusa
Alte date:facultate 5 ani
Intrebare:ma incadrez la pensia de limita de varsta?nu stiu cum influenteaza acel somaj , se ia in calcul sau nu la vechime
Re: limita devarsta
Scris de: GicaH la data: 11/05/2024 6:46am
STOIAN NICOLETA :
Stagiul de cotizare: depus dosar 04.11.2024 limitade varsta 34 ani 7 luni vechime cu 5 luni si 20 zile de somaj inclus si fara facultate inclusa
Intrebare:ma incadrez la pensia de limita de varsta?nu stiu cum influenteaza acel somaj , se ia in calcul sau nu la vechime

După dată nașterii, în octombrie 2030 aveți dreptul la pensie limita de vârstă cu stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Deci ca să fi depus dosarul și să fie acceptat trebuia să fi avut 60 ani împliniți și doi copii născuți și crescuți până la 16 ani sau înfiați, altfel, după părerea mea, vi se va respinge cererea.
Conform art 56 din noua lege a pensiilor, trebuie sa aveți minim 60 ani vârstă și minim 35 ani stagiul complet de cotizare contributiv (efectiv lucrat) și minim 40 de ani stagiu de cotizare din care cei peste 35 ani pot fi contributivi, asimilati(în cazul dumneavoastră studii superioare la cursuri de zi), șomaj, stagii suplimentare pentru grupe de muncă.
Doar dacă aveți și 2 copii puteați cere pensionare la limită de vârstă conform art 56 din noua lege a pensiilor în noiembrie a.c.
Scris de: GicaH la data: 11/05/2024 7:00am
GicaH :
STOIAN NICOLETA :
Intrebare:ma incadrez la pensia de limita de varsta?nu stiu cum influenteaza acel somaj , se ia in calcul sau nu la vechime.

Conform art 56 din noua lege a pensiilor, trebuie sa avețin cu maxim 5 ani mai puțin decât vârsta standard de pensionare la limită de vârstă, iar cei peste stagiul complet de cotizare contributiv, pot fi contributivi, asimilati(în cazul dumneavoastră studii superioare la cursuri de zi), șomaj, stagii suplimentare pentru grupe de muncă.

V-am răspuns anterior la întrebare atât eu cât și administratorul site-ului.

SCUZE, am scris greșit, am introdus date greșite in calculatorul vârstei de pensionare, care erau pentru barbat.
Datele ce vi le-am dat la postarea anterioară sunt cele corecte
Scris de: la pensie la data: 11/05/2024 9:08am
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta onform art 56 din legea pensiilor trebuie sa aveti stagiu de cotizare contributiv de 34 ani si 4 luni si in plus 5 ani care pot fi contributivi, asimilati sau considerati ca vechime de catre legi speciale,
Perioada de somaj este considerata stagiu de cotizare contributiv dupa data de 01 aprilie 2001
Deci dv indepliniti prima conditie de 34 ani si 4 luni contributivi daca perioada de somaj a fost dupa data de 01 aprilie 2001 si presupunem ca asa este pentruca la depunerea dosarului de pensionare functionarii Casei de pensii verifica daca indepliniti conditia de stagiu de cotizare.
Referitor la intrebarea dv privind recalcularea dosarului la incetarea activitatii va precizam urmatoarele :
La calculul pensiei se ia stagiul de cotizare pana la data depunerii dosarului. Pentru luarea in calcul a stagiului de cotizare realizat dupa depunerea dosarului de pensie trebuie sa depuneti o cerere de recalculare a pensiei. Daca perioada lucrata dupa depunerea dosarului depaseste un an aveti dreptul sa cereti recalcularea pensiei o singura data pe an.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1