Subiect "Calcul pensie dupa nouaz lege 360/2023" Deschis de BEJAN Andrei la data: 11/08/2024 10:28am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul pensie dupa nouaz lege 360/2023
Scris de: BEJAN Andrei la data: 11/08/2024 10:28am
Intrebare:
Bună ziua,

Sunt la pensie din aprilie 2023, dosarul meu se află la Casa de Pensii Internaționale Bihor de la Oradea.

Recent le-am trimis o adeverință de salariu conformă cu anexa 6 a legii 360/2023 în care este evidențiată o primă cu rugămintea de a recalcula pensia mea ținând cont si de această primă conform noii legi 360/2023.
Răspunsul a fost următorul :
"In ceea e privește cazul dvs. actual, acest tip de recalculare se referă la valorificarea unor sporuri sau prime cu caracter nepermanent ce în baza vechii legi nu au fost valorificate, iar pentru aceste operațiuni așteptăm finalizarea programului de calcul."

Cum este posibil ca după mai bine de 13 luni de când legea 360/2023 a intrat în vigoare să nu existe finalizată modalitatea informatica efectivă de calcul a pensiei care tine cont si de sporurile cu un caracter nepermanent (prime) ?

Vă mulțumesc pentru ajutor.

Cu stimă,
Andrei BEJAN
Re: Calcul pensie dupa nouaz lege 360/2023
Scris de: Dan la data: 11/08/2024 12:22pm
BEJAN Andrei :
Intrebare:
Bună ziua,

Sunt la pensie din aprilie 2023, dosarul meu se află la Casa de Pensii Internaționale Bihor de la Oradea.

Recent le-am trimis o adeverință de salariu conformă cu anexa 6 a legii 360/2023 în care este evidențiată o primă cu rugămintea de a recalcula pensia mea ținând cont si de această primă conform noii legi 360/2023.
Răspunsul a fost următorul :
"In ceea e privește cazul dvs. actual, acest tip de recalculare se referă la valorificarea unor sporuri sau prime cu caracter nepermanent ce în baza vechii legi nu au fost valorificate, iar pentru aceste operațiuni așteptăm finalizarea programului de calcul."

Cum este posibil ca după mai bine de 13 luni de când legea 360/2023 a intrat în vigoare să nu existe finalizată modalitatea informatica efectivă de calcul a pensiei care tine cont si de sporurile cu un caracter nepermanent (prime) ?

Vă mulțumesc pentru ajutor.

Cu stimă,
Andrei BEJAN

In primul rând Legea 360 a fost elaborata in 2023, dar intrarea ei in vigoare este numai de la 01.09.2024, deci de 2 luni si un pic. Dvs ati solicitat o recalculare a pensiei in baza unei adeverinte pentru un spor nepermanent.Aceasta operatie a fost numita aici in RO "mica recalculare", pe care ,din lipsa soft-ului de la casele de pensii, nu se poate face actualmente, pentru toti cei care asteapta aceasta "mica recalculare".
Dar, v-as intreba , ati primit decizia pentru "marea recalculare" care a intrat in vigoare la 01.09.2024?Eu cred ca nu. Va inteleg, este frustrant, pentru toti cei care asteapta mai multi bani, dar pentru "mica recalculare", casele de pensii au pina pe 31.03.2025 termen de rezolvare.
V-as ruga sa-mi raspundeti la intrebarea mea referitoare la
decizia de recalculare.Daca este asa cum banuiesc eu, adica ,nu, asta ar trebui sa intrebati mai intii la CJBihor: cind veti primi decizia de recalculare.
Scris de: la pensie la data: 11/08/2024 1:12pm
Raspunsul domnului Dan este corect.
Scris de: Nelu la data: 11/08/2024 11:29pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Raspuns pentru dl.Dan
Rasunsul d-lui Dan este gresit.Casele de pensii au termen 28.02.2025 adica 6 luni (4 din 2024 si 2 din 2025) pentru mica recalculare.
Scris de: la pensie la data: 11/09/2024 8:24am
Apreciem ca termenul legal de efectuare a micii recalculari are o mai mica importanta pentruca suntem convinsi ca nu va fi respectat.
Scris de: Dan la data: 11/10/2024 4:02am
la pensie :
Apreciem ca termenul legal de efectuare a micii recalculari are o mai mica importanta pentruca suntem convinsi ca nu va fi respectat.

Poate se aplica si la noi , dupa alegeri , punctul din Agenda 47 a lui Trump, referitor la administratia publica, adica bugetarii, pe scurt, concedieri in masa a incompetentei, leneviei analfabetismului si prostiei, "calitati " care stau la baza multor CV a celor ce postuleaza la stat.
Poate asa vor ramine cei care pot si vor sa lucreze eficient pentru cei care ii platesc, adica contribuabilii ???!!!!
Pacat, trebuie sa marturisesc ca si eu sunt convins ca "mica recalculare" ,nu se va termina pina pe 28.02.2024 si nici pina pe 31.03.2024 cum, din greseala am postat ( scuze pt dl Nelu)
Scris de: BEJAN Andrei la data: 11/10/2024 8:11am
Buna ziua domnule Dan,

In primul rand va multumesc pentru explicatiile dvs. !

Raspund la intrebarea dvs.: Da, am primit decizia de pensionare privind aplicarea prevederilor art. 144 din legea 360/2023 privind sistemul public de pensii ("marea recalculare").
Din pacate în urma acestei recalculari, pensia mea nu s-a modificat în valoare, sper ca in urma "micii recalculari" sa constat o cat de usoara crestere a valorii ei...

O zi buna,
Andrei BEJAN
Scris de: Dan la data: 11/10/2024 11:59am
BEJAN Andrei :
Buna ziua domnule Dan,

In primul rand va multumesc pentru explicatiile dvs. !

Raspund la intrebarea dvs.: Da, am primit decizia de pensionare privind aplicarea prevederilor art. 144 din legea 360/2023 privind sistemul public de pensii ("marea recalculare").
Din pacate în urma acestei recalculari, pensia mea nu s-a modificat în valoare, sper ca in urma "micii recalculari" sa constat o cat de usoara crestere a valorii ei...

O zi buna,
Andrei BEJAN

Ma bucur sa aflu ca ati primit decizia de recalculare a pensiei dvs.Spun acest lucru , deoarece foarte multi cetateni romani care primesc pensia comunitara , nu au primit nici pina acum decizia de la "marea" recalculare !
Asa cum am spus deja , acum citeva luni, cei mai multi romani care beneficiaza de pensie comunitara, adica care au lucrat in 2 sau mai multe state UE,nu vor beneficia de marire a pensiei lor dupa 01.09.2024, in afara celor care au peste 25 de ani de stagiu contributiv in RO in cadrul sistemului public de pensii. Acestia vor primi puncte de stabilitate care vor mari pensia lor din RO.Stagiul contributiv din alte tari nu au nici o incidenta in noua formula de calcul dupa legea 360 ( Nr total de puncte realizate x 81 ) .In concluzie , ca majoritatea pensionarilor comunitari, noua lege nu aduce mariri, chiar poate , din calcul, diminua valoarea actuala a pensiei dvs. In acest caz, cuantumul pensiei pe care l-ati avut la 31.08.2024 din RO, se pastreaza pina la indexarea din ianuarie 2025.Daca cu indexarea, valoarea pensie dvs este inca tot mai mare decit valoarea iesita din recalculare, veti primi in continuare aceiasi pensie pina cind, adeverinta dvs , va avea un impact pozitiv, adica de marire a pensiei RO.Atunci veti primi retroactiv, de la data depunerii adeverintei , diferenta.S-ar putea , ceea ce nu va doresc, ca adeverinta depusa sa produca , prin calcul,diminuarea pensiei. In acest caz, veti primi in continuare, valoarea pensiei actuale.Stiu si cred ca pentru romanii din afara poate sa para socant faptul ca o lege, sau termene legale , nu sunt respectate in RO, dar asa este la noi... ca la nimeni ! O particulatitate romaneasca care nu ne face cinste!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1