Subiect "Stagiu contributiv cumpărat - pensie anticipată" Deschis de Cristian la data: 11/17/2024 5:23am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Stagiu contributiv cumpărat - pensie anticipată
Scris de: Cristian la data: 11/17/2024 5:23am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Vă salut,
La link-ul "puncte de stabilitate" de pe site este precizat că:
"- Perioada cumparata prin contract de asigurare sociala incheiat cu CNPP dupa 01 ianuarie 2018."
constituie stagiu contributiv.
Am citit mai demult, nu mai găsesc sursa, că, din contră, stagiul cumpărat până în ianuarie 2018 va fi considerat contributiv, iar ce este cumpărat cu contract după această dată nu. Cum este până la urmă? Și dacă se poate o trimitere spre un document oficial care reglementează chestiunea.
Vă mulțumesc.
Re: Stagiu contributiv cumpărat - pensie anticipată
Scris de: GicaH la data: 11/17/2024 7:35am
Cristian :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Vă salut,
"- Perioada cumparata prin contract de asigurare sociala incheiat cu CNPP dupa 01 ianuarie 2018."
Am citit mai demult, nu mai găsesc sursa, că, din contră, stagiul cumpărat până în ianuarie 2018 va fi considerat contributiv, iar ce este cumpărat cu contract după această dată nu. Cum este până la urmă? Și dacă se poate o trimitere spre un document oficial care reglementează chestiunea.
Vă mulțumesc.

Stagiul cumpărat este valabil doar pentru pensie limita de vârstă.
Dacă ați accesat pentru pensie anticipata nu vi se ia în calcul decât când îndepliniti condițiile pentru pensionare la limită de vârstă.
Scris de: Cristian la data: 11/17/2024 8:01am
GicaH :
Cristian :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Vă salut,
Vă mulțumesc.

Stagiul cumpărat este valabil doar pentru pensie limita de vârstă.
Dacă ați accesat pentru pensie anticipata nu vi se ia în calcul decât când îndepliniti condițiile pentru pensionare la limită de vârstă.

Mulțumesc, așa știam și eu, nu am aplicat.
Rezultă că precizarea pe care am citat-o de la
http://lapensie.com/puncte-de-stabilitate.php referitoare la pensie anticipată este derutantă. Totuși, unde e explicitat ceva legat de cumpărare stagiu înainte/după ianuarie 2018, un document, lege, ordin, hotărâre, ceva, aveți idee? Mulțumesc din nou.
Scris de: la pensie la data: 11/18/2024 10:28am
Link-ul "Puncte de stabilitate" de pe site-ul LaPensie a fost postat in perioada in care aveam putine informatii oficiale in ceiace priveste stagiile pentru care se acorda puncte de stabilitate si cineva ne-a comunicat din surse neoficiale precizarile de pe link.
In legea pensiilor 360/2023 art 85 alin (3) se mentioneaza ca : "Pentru stagiu de cotizare contributiv realizat peste 25 ani contributivi se acorda un numar de puncte de stabilitate"
Dar exista si exceptii, stagii de cotizare contributive pentru care nu se acorda puncte de stabilitate (cele in care se cumuleaza pensia cu salariu) si stagii de cotizare necontributive pentru care se acorda puncte de stabilitate ( a beneficiat de concediu pentru crestere copil dupa 01 ianuarie 2006)
In ceiace priveste stagiile de cotizare cumparate prin contract de asigurare nu am gasit o prevedere legala in schimb pe site-ul CNPP gasim :
La pagina Pensie pentru limita de varsta se mentioneaza : "Perioada de timp in care s-a platit contributie de asigurari sociale prin contract de asigurare sociala reprezinta stagiu de cotizare contributiv".
La pagina Pensie anticipata e mentioneaza : "Perioada de timp in care s-a platit contributie de asigurari sociale prin contract de asigurare sociala reprezinta stagiu de cotizare contributiv astfel :
- Perioada cumparata prin contract de asigurare sociala pe perioada viitoare incepand cu data de 01 ianuarie 2018
- Perioada cumparata prin contract de asigurare sociala pe perioada anterioara incepand cu data de 28 septembrie 2020.
Si pentru o confuzie completa tot pe pagina pensie anticipata se mentioneaza ca la calculele punctajelor lunare, anuale si totale nu se iau in calcul perioadele cumparate prin contract de asigurare sociala pe perioada viitoare incepand cu data de 01 ianuarie 2018 si nici perioadele cumparate prin contract de asigurare sociala pe perioada anterioara incepand cu data de 28 septembrie 2020.
In aceste conditii singura concluzie pe care o gasim este sa asteptam de la viitorii pensionari iesiti la pensie dupa 01 septembrie 2024, care au cumparat stagii cotizare prin contracte de asigurare sociala, sa ne comunice cum au fost luate in calculul punctajelor lunare si al punctajelor de stabilitate aceste stagii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1