Subiect "Prelungire activitate fara a fi necesar acordul angajatorului" Deschis de Alexandru la data: 11/20/2024 5:54am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Prelungire activitate fara a fi necesar acordul angajatorului
Scris de: Alexandru la data: 11/20/2024 5:54am
Buna ziua, stiu ca exista o prevedere care se aplica angajatelor din invatamantul preuniversitar: daca o angajata indeplineste conditiile de pensionare pt. limita de varsta si face cerere de prelungire a activitatii (pt 1 an, sau pana la varsta de 65 ani), aceasta cerere nu ii poate fi refuzata sau conditionata de catre angajator.
Aceasta este valabil pentru toate angajatele din toate domeniile de activitate din sistemul public? Daca da, care este temeiul legal?
Intreb pentru ca am gasit online 2 articole din care rezulta ca din 2024 aceasta prevedere se aplica tuturor angajatelor/angajatorilor - pentru eliminarea discriminarii cu privire la varsta de pensionare de 65 ani.
Asa este intr-adevar?
Multumesc!
Re: Prelungire activitate fara a fi necesar acordul angajatorului
Scris de: la pensie la data: 11/20/2024 10:28am
In aceasta speta exista urmatoarele prevederi :
Pentru invatamantul preuniversitar
- Legea 198/2023 de organizarea sistemului de invatamant preuniversitar art 229 alin (11)
"Personalul didactic de predare titular din invatamantul preuniversitar caruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi mentinut la cerere, anual, ca titular in functia didactica si peste varsta standard de pensionare, pana la varsta de 70 ani".
Deci nu exclude acordul angajatorului

Prevederi generale
- Legea pensiilor 360/2023 art 46 alin (2)
"Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului pana la implinirea varstei de 70 ani."
Deci nu exclude acordul angajatorului
- Codul Muncii Legea 53/2003 art 56 alin (1) litera c)
"Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau cu caracter exceptional pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea exercitarii contractului de munca, in termen de 60 de zile:calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 ani
Aceasta este singura prevedere care nu este conditionata de acordul angajatorului insa se refera numai la femei si este de prevazut sa fie modificata prin aliniere la prevederile noii legi a pensiilor".
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1