Subiect "pensie la limita de varsta" Deschis de Sfeta Eliza la data: 01/11/2025 2:53am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie la limita de varsta
Scris de: Sfeta Eliza la data: 01/11/2025 2:53am
Gen:F
Data nasterii:07.05.1962
Stagiul de cotizare:24 ani si 9 luni
Alte date:Am pensie de invaliditate din anul 2007 pana in 07.08.2024 cand oficial dupa lege trebuia sa ies la pensie limita de varsta fara sa fac vreo cerere.Pana astazi eu am primit pensie de invaliditate,scrie si pe cupon, fara sa primesc nici macar decizia de iesire la pensie limita de varsta.In august 2024 deciziile se calculau dupa legea 263/2010 cand nu se calcula dupa softul nou.
Intrebare:1.La calculul pensiei limita de varsta se adauga coeficientul de corectie 1,41 conform legii 263/2010,tinand cont ca eu nu am beneficiat niciodata de el?
2.Daca dupa 5 luni nu am primit decizia de iesire la pensie limita de varsta cum trebuie sa procedez?
Re: pensie la limita de varsta
Scris de: GicaH la data: 01/11/2025 3:28am
Sfeta Eliza :
Gen:F
Data nasterii:07.05.1962
Stagiul de cotizare:24 ani si 9 luni
Alte date:Am pensie de invaliditate din anul 2007 pana in 07.08.2024 cand oficial dupa lege trebuia sa ies la pensie limita de varsta fara sa fac vreo cerere.Pana astazi eu am primit pensie de invaliditate,scrie si pe cupon, fara sa primesc nici macar decizia de iesire la pensie limita de varsta.In august 2024 deciziile se calculau dupa legea 263/2010 cand nu se calcula dupa softul nou.
Intrebare:1.La calculul pensiei limita de varsta se adauga coeficientul de corectie 1,41 conform legii 263/2010,tinand cont ca eu nu am beneficiat niciodata de el?
2.Daca dupa 5 luni nu am primit decizia de iesire la pensie limita de varsta cum trebuie sa procedez?

Dumneavoastră sunteți la limită cu trecerea la pensie limita de vârstă, deci normal ar fi trebuit să primiți direct recalcularea pensiei pentru limită de vârstă începând cu 1 septembrie 2024 și cred că așa o să p și primiti cu diferentele corespunzătoare din 1 septembrie 2024.
Pentru că s-a întârziat din diferite motive, va recomand sa telefonati, să mergeți în audiență și/sau să depuneți in scris o solicitare/petiție la CJP de care aparțineți pentru a îi înștiința de problema cu faptul că ați îndeplinit condițiile de pensionare la limită de vârstă din august 2024, fapt ce trebuia făcut din oficiu și nu ați primit decizia de pensionare la limită de vârstă și nici pe cea de recalculare.
Indicele de corecție s-a aplicat doar până la 31.08.2024 la punctajul mediu anual, care din 1 septembrie 2024 in noua lege nu se mai calculează, ci prin noua formula de calcul se ia în considerare doar totalul punctelor realizate care se înmulțește cu VPR=81.
Calculul pensiei puteți să vi-l faceți singura înmulțind numărul de puncte total realizate la care adăugați și eventualele puncte de stabilitate pentru perioada lucrata peste 25 ani (in care nu includeți pensia invaliditate, șomajul, studii superioare la zi) , rezultatul îl înmulțiți cu 81.
Scris de: la pensie la data: 01/11/2025 9:53am
In mod normal pensia dv urma safie recalculata astfel :
Incepand cu 07 august 2024 pensia trebuia sa fie recalculata ca urmare a transformarii ei in pensie pentru limita de varsta. La \aceasta\ recalculare conform Deciziei CCR 702/2019 trebuia sa vi se acorde indicele de corectie de 1,41.
Incepand cu data de 01 septembrie 2024 pensia trebuia sa fie recalculata ca urmare a intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor 360/2023. La aceasta recalculare se elimina indicele de corectie
Acordarea indicelui de corectie in data de 07 august 2024 si eliminarea ei in 01 septembrie 2024 are importanta in cazul in care la cele doua recalculari valoarea pensiei iesite din calcul este mai mica decat pensia in plata si se mentine valoarea pensiei in plata.
Intarzierea celor doua recalculari se datoreaza volumului mare de lucru din aceasta perioada si credem ca este indicat sa depuneti o cerere la Casa teritoriala de pensii in care sa mentionati intarzierea celor doua recalculari si emiterea deciziilor ce se impun.
Scris de: GicaH la data: 01/11/2025 11:24am
la pensie :
Incepand cu 07 august 2024 pensia trebuia sa fie recalculata ca urmare a transformarii ei in pensie pentru limita de varsta. La \aceasta\ recalculare conform Deciziei CCR 702/2019 trebuia sa vi se acorde indicele de corectie de 1,41.
Incepand cu data de 01 septembrie 2024 pensia trebuia sa fie recalculata ca urmare a intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor 360/2023. La aceasta recalculare se elimina indicele de corectie
Acordarea indicelui de corectie in data de 07 august 2024 si eliminarea ei in 01 septembrie 2024 are importanta in cazul in care la cele doua recalculari valoarea pensiei iesite din calcul este mai mica decat pensia in plata si se mentine valoarea pensiei in plata.
Intarzierea celor doua recalculari se datoreaza volumului mare de lucru din aceasta perioada si credem ca este indicat sa depuneti o cerere la Casa teritoriala de pensii in care sa mentionati intarzierea celor doua recalculari si emiterea deciziilor ce se impun.

Da, aveți dreptate, cu o singura mențiune, indicele de corecție in august 2024 se calculează la punctajul mediu al pensiei de invaliditate care se recalculează la data respectivă și este posibil că acest punctaj sa fi fost multai mic decât punctajul pensiei de invaliditate la care a fost inclus și un punctaj pentru stagiul potențial care se elimina și în calcul se pune cuantumul pensiei pe perioada pensei de invaliditate.
Spun acest lucru, deoarece și soția mea a pățit acest lucru și a pierdut 4,2 puncte din numărul total de puncte realizate raportând înscrisurile deciziilor de pensie invaliditate și cea de limită de vârstă de după recalculare cu indicele de corecție conform deciziei 213 a CCR, cu toate că art.82(2) din legea 263/2010 zice altfel.
Ne-am judecat cu CJP și am pierdut și la apel.
Scris de: GicaH la data: 01/11/2025 11:28am
GicaH :
la pensie :

Da, aveți dreptate, cu o singura mențiune, indicele de corecție in august 2024 se calculează la punctajul mediu al pensiei limita de vârstă care se recalculează la data respectivă și este posibil că acest punctaj sa fi fost multai mic decât punctajul pensiei de invaliditate la care a fost inclus și un punctaj pentru stagiul potențial care se elimina și în calcul se pune cuantumul pensiei pe perioada pensei de invaliditate.
Spun acest lucru, deoarece și soția mea a pățit acest lucru și a pierdut 4,2 puncte din numărul total de puncte realizate raportând înscrisurile deciziilor de pensie invaliditate și cea de limită de vârstă de după recalculare cu indicele de corecție conform deciziei 213 a CCR, cu toate că art.82(2) din legea 263/2010 zice altfel.
Ne-am judecat cu CJP și am pierdut și la apel.

P.S. Am corectat la ra dul 4 unde scrisesem pensie invaliditate in loc de pensie limita de vârstă.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1