Subiect "mod calcul punct de pensie" Deschis de victor cheroiu la data: 01/20/2025 7:43am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
mod calcul punct de pensie
Scris de: victor cheroiu la data: 01/20/2025 7:43am
Gen: M
Data nasterii: 31.12.1959
Stagiul de cotizare: probabil 36.5 ani
Alte date:
Intrebare: In cartea de munca este inscris la salariu : retributia tarifara lunara. Am gasit la INS salariile medii brute din 1938 pana in prezent. La calculul pensiei cum se face, retributia tarifara lunara era salariul net in mana, ar trebui impartit salariul brut la cel brut mediu de pe siteul INS. Cum se poate calcula salariul brut la ce e inscris in cartea de munca?
Re: mod calcul punct de pensie
Scris de: la pensie la data: 01/21/2025 3:29am
Pentru un raspuns la obiect era indicat sa dati mai multe date personale, in lipsa acestora va vom raspunde la intrebarile dv.
Calculul punctajului pensiei conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 se face astfel :
1. Se calculeaza un punctaj lunar impartind salariul brut lunar pentru care s-a platit contributie de asigurara sociala (CAS) la salariul mediu pe economie
Salariu mediu brut lunar pentru care s-a platit CAS se afla astfel :
- Inainte de 01 aprilie 2001 prin adeverinta ceruta la angajator. Aceasta trebuie sa fie intocmita conform modelului din anexa 6 la legea pensiilor 360/2023. In canetul de munca sunt inscrise numai salariile tarifare si pe unele perioade si sporurile cu caracter permanent.
- Dupa data de 01 aprilie 2001 prin deschiderea unui cont pe site-ul CNPP sau cerand la Casa teritoriala de care apartineti "Situatia stagiului de cotizare dupa data de 01 aprilie 2001".
Salariul mediu pe economie pana in luna august 2024 il gasiti pe site-l nostru la pagina "Salariul mediu pe tara" accesibila de pe pagina principala a site-ului.
Incepand cu luna septembrie 2024 la calculul punctajului lunar in locul salariului mediu pe economie se utilizeaza Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, care se afla pe site-ul nostru la pagina "Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat " accesibila de pe pagina principala a site-ului. Acest salariu in anul 2024 a fost de 7567 lei iar pe anul 2025 nu a fost comunicat inca.
Se calculeaza un punctaj anual impartind suma punctajelor lunare din un an calendaristic la 12
Se calculeaza suma punctajelor anuale din perioada lucrata.
Se calculeaza punctele de stabilitate in functie de perioada de cotizare conform instructiunilor de pe pagina de pe site intitulata "Puncte de stabilitate"
Se calculeaza valoarea pensiei onform instructiunilor de pe pagina de pe site intitulata "Pensia recalculata"
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1