Subiect "Trecere de la pensie de invaliditate la pensie la limita de varsta" Deschis de Andrei la data: 01/21/2025 9:32am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Trecere de la pensie de invaliditate la pensie la limita de varsta
Scris de: Andrei la data: 01/21/2025 9:32am
Gen:M
Data nasterii:1959
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Sunt pensionat cu gradul 2 de invaliditate din august 2021. Am implinit 65 de ani in luna noiembrie si am primit ieri decizia de pensionare la limita de varsta in care punctajul total mi-a scazut cu 1.7 puncte si cuantumul pensiei diminuat cu aproximativ 140 de lei.
Stiam ca ar trebui sa fie o diminuare deoarece punctajul potential pt. gradul 2 de invaliditate de 0,55 puncte se diminueaza conform noii legi la 0,20 puncte pe an. Pentru cei 3 ani si 3 luni, din ce inteleg eu, ar fi trebuit sa-mi scada 1,78 puncte (stagiu potential primit in august 2021).Intrebarea mea este, in aceasta noua decizie de trecere de la pensie de invaliditate la pensie la limita de varsta nu ar fi trebuit sa-mi acorde 0,66 puncte ca si stagiu potential pentru cei 3 ani si 3 luni de pensie invaliditate si scaderea sa fie de doar 1.04 puncte?
De asemenea, in noua decizie pensia imi este diminuata cu 140 lei desi art. 72, alin 2 din legea360 spune ca se acorda cuantumul cel mai avantajos. Cel mai avantajos pentru cine? Pentru mine sau pentru statul roman?
Re: Trecere de la pensie de invaliditate la pensie la limita de varsta
Scris de: GicaH la data: 01/22/2025 7:37am
Andrei :
Data nasterii:1959
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Sunt pensionat cu gradul 2 de invaliditate din august 2021. Am implinit 65 de ani in luna noiembrie si am primit ieri decizia de pensionare la limita de varsta in care punctajul total mi-a scazut cu 1.7 puncte si cuantumul pensiei diminuat cu aproximativ 140 de lei.
Stiam ca ar trebui sa fie o diminuare deoarece punctajul potential pt. gradul 2 de invaliditate de 0,55 puncte se diminueaza conform noii legi la 0,20 puncte pe an. Pentru cei 3 ani si 3 luni, din ce inteleg eu, ar fi trebuit sa-mi scada 1,78 puncte (stagiu potential primit in august 2021).Intrebarea mea este, in aceasta noua decizie de trecere de la pensie de invaliditate la pensie la limita de varsta nu ar fi trebuit sa-mi acorde 0,66 puncte ca si stagiu potential pentru cei 3 ani si 3 luni de pensie invaliditate si scaderea sa fie de doar 1.04 puncte?
De asemenea, in noua decizie pensia imi este diminuata cu 140 lei desi art. 72, alin 2 din legea360 spune ca se acorda cuantumul cel mai avantajos. Cel mai avantajos pentru cine? Pentru mine sau pentru statul roman?

Vi se acordă cuantumul cel mai avantajos.
Scris de: Andrei la data: 01/22/2025 8:05am
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Dar la trecerea la pensie la limită de vârstă nu ar trebui să-mi acorde 0,20 puncte/an pentru stagiu potențial in care m-am aflat in pensie de invaliditate? Nu înțeleg de ce acest stagiu dispare complet la trecerea de la invaliditate la limita de vârstă!
Scris de: la pensie la data: 01/22/2025 8:08am
In privinta scaderii pensiei dv asa cum spune si domnul Gica vi se va mentine pensia in plata pana cand prin indexare pensia pentru limita de varsta va depasi pensia in plata
Nu putem sa va dam o explicatie a modului de calcul al pensiei pentru limita de varsta la trecerea de la pensie de invaliditate deoarece acest calcul nu este clarificat in prevederile noii legi a pensiilor si ale normelor de aplicare ale acestei legi.
Pentru a incerca sa determinam acest mod de calcul va cerem acordul dv sa ne dati mai multe date din deciziile dv de pensionare cu pensie de invaliditate din anul 2021 si pensiei pentru limita de varsta din anul 2024 si anume :
- Data nasterii
- Numarul de puncte anuale realizate din cele doua decizii si din ce se compun acestea (puncte calculate pentru perioada lucrata, puncte pentru stagiu potential. puncte de stabilitate)
- Stagiu de cotizare contributiv (lucrat)
- Punctajul mediu al pensiei de invaliditate primite intre anii 2021 si 2024.
- Gradul de invaliditate si daca ati lucrat cu jumatate de norma pe perioada pensiei de invaliditate.
Scris de: Andrei la data: 01/27/2025 8:11am
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Am rezolvat cu o petiție trimisa către CNPP și Ministerul Muncii in care am invocat art 41, alin 1 din normele de aplicare a legii 360 și art 72, alin 2 din lege.Poate mai ajută și pe alții aflați în situația mea.Mi-au trimis o nouă decizie, corectată.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1