Subiect "Pensie militara" Deschis de Monika la data: 02/03/2025 11:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie militara
Scris de: Monika la data: 02/03/2025 11:36am
Gen:Feminin
Data nasterii: 28.07.1967
Stagiul de cotizare:36
Alte date:17 ani grupa 2 și 8 ani grupa 1
Intrebare: Bună ziua, vin cu rugămintea de a mă ajuta în legătură cu problema cu care mă confrunt. Sunt născută în 28.07.1967 , am vârsta de 57 de ani și 56 luni , la momentul actual am o vechime de 26 ani 8 luni și 13 zile civil, vechime militară 10ani ,vechime totală 36 de ani .In condiții deosebite de muncă 17 ani , iar speciale momentan 8.Intrebarea mea este : la limita de vârstă ca militar conform legii pensiilor militare aș ieși la 58 de ani și 10 luni cu penalizare pe perioada stagiului militar lucrat.conform art.19 , momentan sunt cadru activ Pentru perioada civila aș putea deschide un alt dosar de pensie ? Aș avea rugămintea să mă îndrumați cum ar trebui să procedez în cazul meu. Mulțumesc frumos!
Re: Pensie militara
Scris de: Monika la data: 02/03/2025 1:13pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:rectific greșeala : am 57 de ani și 6 luni
Scris de: la pensie la data: 02/04/2025 4:17am
In privinta pensiei de serviciu din sectorul militar conform prevederilor legii pensiilor militare 225/2015 aveti dreptul la pensie de serviciu anticipata, diminuata, conform art 18 daca sunteti trecuta in rezerva in conditiile mentionate in articol. Aceasta pensie se transforma in pensie de serviciu pentru limita de varsta, nediminuata la varsta standard de pensionare de 58 ani si 10 luni adica in data de 28 mai 2026.

In privinta pensiilor din sectorul public (civil), conform prevederilor legii pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 63 ani si 3 luni adica in data de 28 octombrie 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. \Conditie de stagiu pe care o indepliniti
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani si 8 luni pentru stagiul de cotizare de 17 ani lucrat in grupa II de munca, adica in data de 28 februarie 2025. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care o indepliniti avand in vedere ca perioadele lucrate in sectorul public si in sectorul militar se recunosc reciproc..
Pentru pensie din sectorul public trebuie sa depuneti un dosar de pensie la Casa de pensii teritoriala de care apartine domiciliul dv.
Actele pe care trebuie sa le contina dosarul de pensie le gasiti enumerate la art 61 alin (1) din normele de aplicare a legii 360/2023 sau pe site-ul casei nationale de Pensii Publice (CNPP) pagina "Pensie pentru limita de varsta", selectandu-le pe cele care se refera la situatia dv, avand in atentie adeverinta care dovedeste perioada lucrata in sectorul militar.
Daca aveti neclaritati adresati-va direct la Casa de pensii teritoriala din sectorul public de care apartineti.
Scris de: Iftene Ovidiu la data: 02/04/2025 7:30am
la pensie :
In privinta pensiei de serviciu din sectorul militar conform prevederilor legii pensiilor militare 225/2015 aveti dreptul la pensie de serviciu anticipata, diminuata, conform art 18 daca sunteti trecuta in rezerva in conditiile mentionate in articol. Aceasta pensie se transforma in pensie de serviciu pentru limita de varsta, nediminuata la varsta standard de pensionare de 58 ani si 10 luni adica in data de 28 mai 2026.

In privinta pensiilor din sectorul public (civil), conform prevederilor legii pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 63 ani si 3 luni adica in data de 28 octombrie 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. \Conditie de stagiu pe care o indepliniti
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani si 8 luni pentru stagiul de cotizare de 17 ani lucrat in grupa II de munca, adica in data de 28 februarie 2025. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care o indepliniti avand in vedere ca perioadele lucrate in sectorul public si in sectorul militar se recunosc reciproc..
Pentru pensie din sectorul public trebuie sa depuneti un dosar de pensie la Casa de pensii teritoriala de care apartine domiciliul dv.
Actele pe care trebuie sa le contina dosarul de pensie le gasiti enumerate la art 61 alin (1) din normele de aplicare a legii 360/2023 sau pe site-ul casei nationale de Pensii Publice (CNPP) pagina "Pensie pentru limita de varsta", selectandu-le pe cele care se refera la situatia dv, avand in atentie adeverinta care dovedeste perioada lucrata in sectorul militar.
Daca aveti neclaritati adresati-va direct la Casa de pensii teritoriala din sectorul public de care apartineti.

Scuze pt interventie , doamna Monika are si inca 8 ani lucrati in grupa 1/speciala in afara de cei 17 ani in grupa deosebita/ gr 2 a si cred ca se modifica putin data iesirii la pensie si o ajuta sa iasa mai repede la pensie.
O zi frumoasa .
Scris de: la pensie la data: 02/04/2025 7:38am
Pentru domnul Iftene
Datele sunt neclare in privinta perioadelor in care doamna a lucrat in grupele de munca deoarece nu a precizt daca acestea au fost lucrate in sectorul public (civil) sau in sectorul militar. Noi presupunem ca a lucrat perioada de 17 ani in grupa II (conditii deosebite) in sectorul public si cei 8 ani in grupa I (conditii speciale) in sectorul militar.
Scris de: Monika la data: 02/04/2025 8:37am
Gen:f
Data nasterii:28.07.1967
Stagiul de cotizare:
Alte date:Așa este , 17 ani grupa a 2 a și 8 ani grupa 1. Vă mulțumesc din suflet pentru informațiile prețioase pe care m-i le-ați oferit. Totuși ca și recomandare aș vrea să știu cum ar fi mai bine să procedez. Să aștept și să rămân în sistemul militar pina la vârsta de 58 de ani și 8 luni să ies cu pensie militară? Iar după calculare să solicit deschidere și pentru pensie civilă? Mulțumesc din suflet pentru implicare!
Intrebare:
Scris de: Monika la data: 02/04/2025 8:50am
Gen:f
Data nasterii:28.07.1967
Stagiul de cotizare:
Alte date:rectific , nu am precizat cei 17 ani sunt in grupa a 2 civil și cei 8 grupa 1 militar. Vârsta de pensionare militar este de 58 de ani și 10 luni. Sunt încă activă în sistemul militar.
Intrebare:
Scris de: la pensie la data: 02/04/2025 9:00am
Cele doua pensii di sistemul public si din sistemul militar nu sunt conditionate intre ele.
Deci pregatiti dosarul pentru pensie pentru limita de varsta din sectorul public pentru a fi depus atunci cand se deschide dreptul la aceasta pensie si apoi la varsta standard de pensionare din sistemul militar de 58 ani si 10 luni, cereti pensie de serviciu pentru limita de varsta din sistemul militar de pensii.
Scris de: Doina la data: 02/26/2025 7:56am
Gen:F
Data nasterii:22.01.1965
Stagiul de cotizare: Sistem public 20 ani, sinstem militar 15 ani și trei luni , Facultate- curs de zi 4 ani
Alte date:
Intrebare:La casa de pensii publice mi s-a spus că pot depune dosarul dupa ce implinesc varsta standard de pensionare.ART 162 DIN LEGEA 360 și art 56 nu se aplică în această speță?
Scris de: la pensie la data: 02/26/2025 11:51am
Din pacate au avut dreptate.
Art 129 alin (1) din normele de aplicare ale legii 360/2023 prevede ca recunoasterea stagiilor de cotizare realizate in sisteme de pensii neintegrate sistemului public de pensii, conform art 162 din lege se face la deschiderea dreptului la pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare si la deschiderea dreptului la pensie de invaliditate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1