Subiect "Re: Pensie limita de varsta" Deschis de Elena B la data: 02/06/2025 3:13am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Re: Pensie limita de varsta
Scris de: Elena B la data: 02/06/2025 3:13am
Gen:F
Data nasterii:18.12.1969
Stagiul de cotizare:16 ani si6 luni
Alte date:14 Anisia 3 luni contribuției și 2 ani și 3 luni somaj
Intrebare:am crescut 4 copii , întrebarea este ma pot încadra la pensie cu aceasta vechime , multumesc
Re: Re: Pensie limita de varsta
Scris de: GicaH la data: 02/06/2025 4:30am
Elena B :
Gen:F
Data nasterii:18.12.1969
Stagiul de cotizare:16 ani si6 luni
Alte date:14 Anisia 3 luni contribuției și 2 ani și 3 luni somaj
Intrebare:am crescut 4 copii , întrebarea este ma pot încadra la pensie cu aceasta vechime , multumesc

Pensie la limită de vârstă în noiembrie 2029, cu 15 ani stagiul minim de cotizare contributiv.
Dacă din cei 2 ani și 3 luni de șomaj, aveți cel puțin 9 luni de șomaj după 1 aprilie 2001(doar aceștia fiind contributivi), va completați stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani și va puteți pensiona la limită de vârstă, dacă nu, ar trebui să cumpărați diferența până la completarea celor 15 ani.
Re: Re: Pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 02/06/2025 10:12am
Raspunsul domnului Gica este partial gresit.
Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 64 ani si 11 luni adica in data de 18 noiembrie 2034. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. \Conditie de stagiu pe care o indepliniti, asa cum precizeaza domnul Gica, daca aveti cel putin 9 luni din perioada de somaj dupa data de 01 aprilie 2001 sau daca va completati stagiul de cotizare contributiv cu 9 luni prin angajare cu contract de munca sau cumparare de stagiu de cotizare prin contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensii.
Nu beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare pentru nasterea si cresterea unui numar de copii pentruca aceasta se acorda femeilor care realizeaza stagiul complet de cotizare contributiv care in cazul dv este de 35 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1