Subiect "VARSTA PENSIONARE" Deschis de Mariana Mihalachi la data: 02/07/2025 4:31am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
VARSTA PENSIONARE
Scris de: Mariana Mihalachi la data: 02/07/2025 4:31am
Gen:F
Data nasterii:06.03.1967
Stagiul de cotizare:38 ANI
Alte date: Perioada de 1 an si 1 luna somaj conf.L1/1991;8ani,11 luni lucrat in grupa II;1 copil
Intrebare:Data la care pot depune dosarul pentru pensie.Multumesc!
Re: VARSTA PENSIONARE
Scris de: GicaH la data: 02/07/2025 5:07am
Mariana Mihalachi :
Gen:F
Data nasterii:06.03.1967
Stagiul de cotizare:38 ANI
Alte date: Perioada de 1 an si 1 luna somaj conf.L1/1991;8ani,11 luni lucrat in grupa II;1 copil
Intrebare:Data la care pot depune dosarul pentru pensie.Multumesc!

Pensie limita de vârstă după 3 aprilie 2025 conform art 56 din noua lege a pensiilor, cu 35 ani de stagiu de cotizare contributiv, depășit cu 5 ani, care pot fi stagii de cotizare contributiv, asimilat, sau stagii suplimentare pentru grupe/condiții de muncă.
Pentru 8 ani întregi de grupa a doua primiți 2 ani stagiu suplimentar, iar pentru un copil vi se reduce vârsta de pensionare la limită de vârstă cu 6 luni.
Deci în prezent puteți depune dosarul de pensionare la limită de vârstă conform art 56 din noua lege a pensiilor, la care sa atașați formularul și copie după certificatul de naștere al copilului
Re: VARSTA PENSIONARE
Scris de: la pensie la data: 02/07/2025 10:15am
Raspunsul domnului Gica este partial gresit deoarece reducerea varstei de pensionare cu 6 luni pentru nasterea si cresterea unui copil nu se cumuleaza cu reducerea varstei de pensionare cu 5 ani conform art 56 din noua lege a pensiilor.
Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 63 ani si 1 luna adica in data de 06 aprilie 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. \Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica in data de 06 aprilie 2025.
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul de cotizare de 40 ani, compus din stagiul de cotizare contributiv de 35 ani si depasit cu 5 ani. Conditie pe care o indepliniti prin depasirea stagiului complet de cotizare cu 3 ani si stagiul suplimentar de 2 ani care vi se acorda pentru stagiul de 8 ani lucrat in grupa II .
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 3 ani si 2 luni compus din 2 ani si 8 luni pentru stagiul de cotizare de 8 ani lucrat in grupa II de munca, si 6 luni pentru nasterea si cresterea unui copil, adica in data de 06 februarie 2027.
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care o indepliniti.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1