Subiect "calcul in contextul legii modificate in 2024" Deschis de Monica la data: 02/10/2025 5:17am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
calcul in contextul legii modificate in 2024
Scris de: Monica la data: 02/10/2025 5:17am
Gen:F
Data nasterii:01/12/1974
Stagiul de cotizare:11 ani si 4 luni
Alte date:handicap grav din 1997 28 de ani
Intrebare: Cum pot calcula pensia in contextul noii legi stiind ca, in afara de faptul ca am cotizat in grad de handicap grav, am cotizat la Pilonul II 28 de luni, am licenta si masterat, 3 copii siperioade de aldoilea job
Re: calcul in contextul legii modificate in 2024
Scris de: la pensie la data: 02/11/2025 9:57am
Datele prezentate de dv sunt incomplete fapt ce mareste mult variantele de calcul pe langa faptul ca in legislatia noua nu sunt clarificate toate aspectele privind calculul pensiei de invaliditate.
Nu este clar daca pe dv va intereseaza principiul de calcul al pensiei sau vreti sa va calculati pensia cu un program de calcul
Din aceasta cauza va vom da informatiile principale astfel :
A.Principiul de calcul al pensiei de invaliditate :
1. Pe fiecare luna lucrata se calculeaza un punctaj lunar
Punctajul lunar se calculeaza
Impartind salariile brute castigate la salariul mediu pe economie in perioada anterioara datei de 01 septembrie 2024
b) Impartind salariile brute castigate la salariul mediu brut anual utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat dupa data de 01 septembrie 2024.
- In perioada in care ati contribuit la la pilonul II de pensii la calculul lunar salariul brut castigat se diminuiaza proportional cu procentul virat la pilonul II de pensii. Procentul de diminuare depinde de perioada calendaristica si il putem preciza noi daca ne spuneti perioada calendaristica in care ati contribuit la pilonul II de pensii.
2. In perioada in care ati lucrat in conditii de handicp grav vi se acorda un punctaj suplimentar de 0,5 puncte lunare
3. Se calculeaza un punctaj mediu anual impartind suma punctajelor lunare din un an calendaristic la 12.
4. Se calculeaza un punctaj potential care se acorda suplimentar celor care se pensioneaza cu pensie de invaliditate. Numarul punctelor de stabilitate secalculeaza in functie de data nasterii, data de pensionare si de gradul de invaliditate
5. Se calculeaza suma punctajelot medii anuale pe toata perioada lucrata cumulate cu punctele suplimentare pentru perioada lucrata in stare de handicap si cu punctele potentiale
6. Se calculeaza valoarea pensiei inmultind suma punctajelor de la punctul 5. cu valoarea punctului de referinta (VPR) din luna de plata. In prezent VPR-ul este 81 lei

B. Posibilitati de calcul efectiv conform principiului de calcul de la punctul A.
Programul de calcul de pe site-ul nostru va poate ajuta la calculul de la punctul A1 cu exceptia celui de la punctul A1 b, punctul 3 si punctul 6. Pentru celelalte calcule va putem ajuta cu indrumari.

In final va informam ca va lipseste un stagiu de 4 luni lucrat in stare de handicap grav pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea cu 15 ani a varstei standard de pensionare de 65 ani.
Scris de: Monica la data: 02/12/2025 9:19am
As vrea sa ma ajutati cu calculul pensiei si, in acelasi timp, sa stiu in ce masura ar ajuta cele 4 luni necesare pentru atingerea stagiului de cotizare necesar. Va multumesc!
Scris de: la pensie la data: 02/13/2025 3:02am
Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie de invaliditate, nediminuata, imediat. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati un stagiul de cotizare. \Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
Pentru aceasta pensie trebuie sa obtineti incadrarea in un grad de invaliditate (I, II sau III) in functie de procentul de diminuare a capacitatii de munca. Obtinerea incadrarii in gradul de invaliditate se face prin depunerea unei cereri si a unui dosar la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca (INEMRCM).
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare de 65 ani cu 15 ani, daca sunteti incadrata in handicap grav si aveti realizat in stare de handicap grav un stagiu de cotizare de 11 ani si 8 luni.

Avantajul primei variante adica a pensiei de invaliditate este faptul ca nu trebuie sa va completati stagiu de cotizare in stare de handicap insa are dezavantajul ca trebuie sa intocmiti formalitatile de incadrare in gradul de invaliditate si daca diminuarea capacitatii de munca este reversibila medicul expert poate stabili sa va prezentati periodic pentru o noua expertiza medicala.

In ceiace priveste ajutorul pentru estimarea pensiei cand va hotarati si depuneti dosarul de pensie reveniti si va vom ajuta.
Scris de: Monica la data: 02/13/2025 6:31am
Am handicap grav de 28 de ani. Tot stagiul de cotizare a fost realizat in grad de handicap grav cu insotitor. Am fost deja la comisia de expertiza care mi-a eliberat certificatul necesar pentru depunerea dosarului de pensionare. La 1 martie vreau sa depun dosarul dar vreau sa stiu daca mi se calculeaza si anii de studiu (caz in care depasesc 11 ani si 8 luni) sau raman in activitate inca 4 luni- desi sunt anumite dificultati- ca sa ating acel minim necesar.
Scris de: Monica la data: 02/13/2025 6:53am
Am handicap grav de 28 de ani. Tot stagiul de cotizare a fost realizat in grad de handicap grav cu insotitor. Am fost deja la comisia de expertiza care mi-a eliberat certificatul necesar pentru depunerea dosarului de pensionare. La 1 martie vreau sa depun dosarul dar vreau sa stiu daca mi se calculeaza si anii de studiu (caz in care depasesc 11 ani si 8 luni) sau raman in activitate inca 4 luni- desi sunt anumite dificultati- ca sa ating acel minim necesar.
Scris de: la pensie la data: 02/14/2025 8:05am
In mesajul anterior v-am prezentat doua variante de pensieadica :
- pensie de invaliditate daca sunteti incadrata de catre comisia de expertiza a capacitatii de munca in un grad de invaliditate. In aceasta varianta nu trebuie sa va completati stagiul de cotizare.
- pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare daca va completati stagiul de cotizare contributiv (lucrat) cu 4 luni.
Anii de studiu nu sunt stagiu de cotizare contributiv si deci nu sunt luati in calculul stagiului de cotizare necesar pentru varianta a doua insa se iau in calculul valorii pensiei in ambele variante
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1