Subiect "PENSIE LIMITA DE VARSTA CU REDUCEREA PERIOADEI" Deschis de OPREA FLORIN la data: 02/27/2025 2:16pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
PENSIE LIMITA DE VARSTA CU REDUCEREA PERIOADEI
Scris de: OPREA FLORIN la data: 02/27/2025 2:16pm
Gen:M
Data nasterii:13.01.1965
Stagiul de cotizare:33 ANI SI 6 luni
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Am stagiul de cotizare 33 ani si 6 luni, 5 ani facultate la zi + 9 luni armata. As dori sa cumpar 12 luni vechime, insa singura perioada disponibila este dupa implinirea varstei de 18 ani (dar eram elev la liceu cu frecventa) pana am inceput facultatea. Se poate cumpara in acest caz? Multumesc.
Re: PENSIE LIMITA DE VARSTA CU REDUCEREA PERIOADEI
Scris de: la pensie la data: 02/28/2025 9:21am
Pentru a va pensiona cu pensie pentru limita de varsta conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 trebuie sa aveti realizat stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani si deci va lipsesc 18 luni.
In art 6 alin ((3) se prevede: "persoanele care nu au calitatea de pensionari pot incheia contract de asigurare sociala si pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare in sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii..."
Deci dv puteti incheia un astfel de contract de asigurare pe perioada liceului deoarece aceasta perioada nu este stagiu de cotizare si nici stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1