Subiect "pensie anticipata" Deschis de Melania la data: 03/05/2025 4:40am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata
Scris de: Melania la data: 03/05/2025 4:40am
Gen:F
Data nasterii:12.02.1971
Stagiul de cotizare:33 ani contributivi + 4 ani asimilati pentru cresterea a 2 copii
Alte date:
Intrebare:In 2029 cand fac 58 ani si am 37 ani de contributivitate + 4 ani asimilati pot sa ies in pensie anticipata fara diminuare?
Re: pensie anticipata
Scris de: GicaH la data: 03/05/2025 6:33am
Melania :
Stagiul de cotizare:33 ani contributivi + 4 ani asimilati pentru cresterea a 2 copii
Alte date:
Intrebare:In 2029 cand fac 58 ani si am 37 ani de contributivitate + 4 ani asimilati pot sa ies in pensie anticipata fara diminuare?

Nu exista 4 ani reducerea vârstei standard de pensionare pentru doi copii, ci 6 luni/un copil, deci un an reducerea vârstei standard de pensionare la limită de vârstă.
Scris de: GicaH la data: 03/05/2025 6:37am
GicaH :
Melania :
Alte date:

Nu exista 4 ani reducerea vârstei standard de pensionare pentru doi copii, ci 6 luni/un copil, deci un an reducerea vârstei standard de pensionare la limită de vârstă.
Pensie limită de vârstă doar la 65 ani pentru dumneavoastră, iar anticipat cu maxim 5 ani mai devreme, adică la 60 ani, în 2031 cu stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani.
Scris de: la pensie la data: 03/06/2025 3:16am
Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 65 ani adica in data de 12 februarie 2036. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. \Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an pentru nasterea si cresterea a 2 copii adica in data de 12 februarie 2035. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani. Conditie pe care o indepliniti daca perioadele de crestere copil sunt dupa 01 ianuarie 2006 pentruca in acest caz perioadele de crestere copil se considera stagii de cotizare contributive.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 adica in data de 12 februarie 2031. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani, conditie pe care o indepliniti daca va completati stagiul de cotizare lucrand in continuare sau cumparand prin contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensii. Si in acest caz perioadele de crestere copii sunt considerate stagii de cotizare contributive daca sunt dupa 01 ianuarie 2006 iar daca sun inainte de aceasta data nu sunt luate in calculul nici ca stagii de cotizare necontributive nici asimilate.
Scris de: luciana la data: 03/06/2025 5:28am
NOUTATI PRECIZARI CNPP
Perioada în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru îngrijirea copilului anterior datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor Decretului-Lege nr.31/1990 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la un an și ale Legii nr. 120/1997 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 2 ani, constituie vechime în muncă, respectiv stagiu de cotizare contributiv.
erioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizația de asigurări sociale (concediu pentru creșterea copilului) în intervalul 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 reprezintă stagiu de cotizare asimilat și nu se are în vedere la determinarea stagiului minim de cotizare contributiv şi a stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie, respectiv la acordarea punctelor de stabilitate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1