Subiect "pensie suplimentara 3%" Deschis de cristian la data: 03/17/2025 7:18am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie suplimentara 3%
Scris de: cristian la data: 03/17/2025 7:18am
Incerc sa fac calculul punctelor de pensie si am o intrebare legata de pensia suplimentara. Am vazut ca este valabil pentru anii 1996 si 1997 cel putin.
In CM este trecut un venit brut iar pe stat exista un brut impozabil care este diferenta dintre venitul brut si 3% pensie suplimentara si 1% ajutor somaj.
Ce venit impozabil se ia in calculul punctajului lunar? Venitul brut din CM sau brutul impozabil?
Multumesc,
Cristian
Re: pensie suplimentara 3%
Scris de: la pensie la data: 03/17/2025 9:19am
Legea pensiilor 360/2023 prevede ca in calculul punctajului lunar, din perioada inainte de aprilie 2001, sunt utilizate salariile brute, care cuprind salariile tarifare, sporurile cu caracter permanent,sporurile cu caracter nepermanent si sumele castigate in acord.
In carnetul de munca nu sunt inscrise sumele care contin sporurile cu caracter nepermanent si sumele castigate in acord.
Deci pentru un calcul corect trebuie sa cereti la angajator o adeverinta conform modelului din anexa 6 la lege si sa luati in calculul punctajului lunar salariile brute din aceasta adeverinta.
Scris de: cristian la data: 03/17/2025 9:31am
Multumesc pentru raspuns.
Ca sa fie clar, se foloseste salariul brut din adeverinta/stat si nu venitul impozabil care este diferenta dintre salariul brut, 3% pensie suplimentara si 1% contributie la ajutor somaj?
Va multumesc pentru raspunsurile date celor care intreaba aici!
Scris de: la pensie la data: 03/17/2025 9:53am
Aveti dreptate. Nu se ia in calcul suma pentru care s-a platit impozit pentruca aceasta suma este mai mica decat salariul brut castigat deoarece nu contin contributiile care inainte de aprilie au mai mici insa dupa aceasta data acestea au crescut.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1