Subiect "Pensie de urmas" Deschis de Denes Borsos la data: 03/31/2025 11:06am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie de urmas
Scris de: Denes Borsos la data: 03/31/2025 11:06am
Gen:F
Data nasterii:09.05.1961
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Am dreptul la pensie de urmas al sotului decedat avand pensie de invaliditate cu decizie din 2014 iar decesul a survenit dupa trei luni tot in 2014.
Re: Pensie de urmas
Scris de: la pensie la data: 03/31/2025 1:01pm
In prezent aveti dreptul la pensie de urmas dupa sotul decedat conform prevederilor legii pensiilor 360/2023 :
- Daca durata casniciei dv cu sotul decedat a fost de minim 15 ani pensia de urmas va fi de 50 % din pensia sotului recalculata la zi.
- Daca durata casniciei dv cu sotul decedat a fost intre 10 si 15 ani pensia de urmas va fi diminuata fata de 50 % din pensia sotului recalculata la zi.
Scris de: Toma Gabriela la data: 04/01/2025 3:00am
la pensie :
In prezent aveti dreptul la pensie de urmas dupa sotul decedat conform prevederilor legii pensiilor 360/2023 :
- Daca durata casniciei dv cu sotul decedat a fost de minim 15 ani pensia de urmas va fi de 50 % din pensia sotului recalculata la zi.
- Daca durata casniciei dv cu sotul decedat a fost intre 10 si 15 ani pensia de urmas va fi diminuata fata de 50 % din pensia sotului recalculata la zi.

Si daca sotul avea pensie de urmas la randu-i, dupa parinti?
Scris de: la pensie la data: 04/01/2025 3:35am
Cu aceasta ocazie vreau sa completez raspunsul anterior cu precizarea ca pensia de urmas se acorda indiferent de durata casatoriei daca decesul sotului s-a datorat unui accident de munca sau unei boli profesionale.

Pentru doamna Toma
In acest caz sotia nu are dreptul la pensie de urmas.
Articolul 79 alin (1) din legea pensiilor 360/2023 prevede ca :
- Pensia de urmas se calculeaza raportand-o la pensia pentru limita de varsta de care beneficiaza sotul sau de care are dreptul daca decesul survine dupa varsta standard de pensionare.
- Pensia de urmas se calculeaza raportand-o la pensia de invaliditate de care beneficiaza sotul sau de care are dreptul daca decesul survine inainte de varsta standard de pensionare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1