Subiect "pensie" Deschis de popa roxana la data: 04/01/2025 3:15am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: popa roxana la data: 04/01/2025 3:15am
Gen:F
Data nasterii:03.09.1977
Stagiul de cotizare:12 ani si 6 luni
Alte date:
Intrebare:detin certificat de handicap accentuat permanent din 2013, am contract de 2 ore momentan din martie 2016, restul am de 8 ore, cand pot iesi la pensie cu certificatul de handicap? multumesc. pe contul online de la CNPP.ro imi apare 12 ani 6 luni si 6 zile, cred ca este vechiumea reala, nu? cineva mi-a zis ca nu are importanta daca sunt sau nu angajata cu certificatul de handicap. multumesc
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 04/01/2025 8:27am
Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 65 ani, adica in data de 09 septembrie 2042. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti daca va completati stagiul de cotizare contributiv cu 2 ani si 6 luni. Stagiul de cotizare lucrat poate fi si cu timp partial asa cum lucrati acum.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu pana la 10 ani conform art 52 alin (1) litera b) din legea pensiilor 360/2023, adica dupa data de 09 septembrie 2032. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul de cotizare contributiv de 23 ani si 4 luni dupa data dobandirii starii de handicap accentuat. Conditie de stagiu pe care o indepliniti daca va completati stagiul de cotizare contributiv cu 10 ani si 10 luni. Stagiul de cotizare lucrat poate fi si cu timp partial asa cum lucrati acum.
- Pensie de invaliditate, fara stagiu de cotizare suplimentar fata de cel actual, daca va prezentati la comisia de expertiza a capacitatii de munca si va incadreaza in un grad de invaliditate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1