Subiect "Pensie limita varsta" Deschis de Popescu Iuliana la data: 04/03/2025 7:18am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie limita varsta
Scris de: Popescu Iuliana la data: 04/03/2025 7:18am
Gen:F
Data nasterii:28.08.1967
Stagiul de cotizare:40 ani
Alte date:6 ani și 4 luni lucrați în grupa a doua de munca procent 85% anterior anului 2000,naștere un copil.
Intrebare:Avand în vedere cele prezentate ,va rog sa -mi spuneți când pot sa beneficiez de pensie limita vârstă.Multumesc,
Re: Pensie limita varsta
Scris de: la pensie la data: 04/03/2025 8:51am
Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 ani si 3 luni, adica in data de 28 noiembrie 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani si doua luni, 1 an si 8 luni pentru 5 ani intregi lucrati in grupa II (calculati la 100% in grupa) si 6 luni pentru nasterea si cresterea unui copil, adica in data de 28 septembrie 2028. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 35 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica dupa data de 28 noiembrie 2025. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani. Conditie pe care consideram ca o indepliniti.
La calculul depasirii se ia in calcul si stagiu de cotizare suplimentar de 1 an si 3 luni acordat pentru perioada stagiului de 5 ani lucrat in grupa II de munca.
Scris de: Popescu Iuliana la data: 04/03/2025 10:50am
la pensie :
Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 ani si 3 luni, adica in data de 28 noiembrie 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani si doua luni, 1 an si 8 luni pentru 5 ani intregi lucrati in grupa II (calculati la 100% in grupa) si 6 luni pentru nasterea si cresterea unui copil, adica in data de 28 septembrie 2028. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 35 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica dupa data de 28 noiembrie 2025. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani. Conditie pe care consideram ca o indepliniti.
La calculul depasirii se ia in calcul si stagiu de cotizare suplimentar de 1 an si 3 luni acordat pentru perioada stagiului de 5 ani lucrat in grupa II de munca.
Scris de: Popescu Iuliana la data: 04/03/2025 10:54am
Popescu Iuliana :
la pensie :
La calculul depasirii se ia in calcul si stagiu de cotizare suplimentar de 1 an si 3 luni acordat pentru perioada stagiului de 5 ani lucrat in grupa II de munca. În situația de fata nu mai primesc 4 luni la an pentru grupa de muncă?
Scris de: Popescu Iuliana la data: 04/03/2025 10:56am
Gen:f
Data nasterii:38.08.1967
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:In cazul de față nu mai primesc 4 luni la an pentru fiecare an lucrat în grupa de muncă ( motivul ar fi acest procent de 85% ?)Multumesc,
Scris de: GicaH la data: 04/03/2025 12:05pm
Popescu Iuliana :
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:In cazul de față nu mai primesc 4 luni la an pentru fiecare an lucrat în grupa de muncă ( motivul ar fi acest procent de 85% ?)Multumesc,

4 luni/an este stagiul suplimentar pentru condiții deosebite, după 01.04.2025, respectiv reducerea vârstei standard de pensionare la limită de vârstă pentru grupa a doua și condiții deosebite.
Stagiul suplimentar pentru grupa a doua de muncă este de 3 luni/an întreg. Dumneavoastră, pentru 6 ani și 4 luni de grupa a doua lucrat în procent de 85% aveți echivalentul a 54 luni, respectiv 4 ani și 6 luni.
Stagiul suplimentar se da pentru ani întregi, care trebuie sa fie de minim 5 ani.
Scris de: GicaH la data: 04/03/2025 12:09pm
GicaH :
Popescu Iuliana :
Stagiul de cotizare:
Alte date:

4 luni/an este stagiul suplimentar pentru condiții deosebite, după 01.04.2025, respectiv reducerea vârstei standard de pensionare la limită de vârstă pentru grupa a doua și condiții deosebite.
Stagiul suplimentar pentru grupa a doua de muncă este de 3 luni/an întreg. Dumneavoastră, pentru 6 ani și 4 luni de grupa a doua lucrat în procent de 85% aveți echivalentul a 54 luni, respectiv 4 ani și 6 luni.
Stagiul suplimentar se da pentru ani întregi, care trebuie sa fie de minim 5 ani.

Scuze, am greșit calculul, aveți 76 luni, echivalent pentru 85% a 66 luni, respectiv 5 ani și 6 luni.
Scris de: la pensie la data: 04/04/2025 2:11am
In raspunsul anterior v-am explicat pe scurt urmatoarele :
- Reducerea varstei de pensionare si stagiul de cotizare suplimentar necontributiv se acorda pentru stagiul de cotizare lucrat efectiv in grupa de munca, adica 100 %. Deci am calculat ca stagiul de cotizare lucrat de dv de 6 ani si 4 luni cu 85 % devine 5 ani si 4 luni lucrat cu 100 %, lunduse in calcul 5 ani intregi.
- Pentru 5 ani intregi lucrati in grupa II de munca inainte de aprilie 2001 vi se acorda : 1 an si 3 luni stagiu de cotizare necontributiv (cate 3 luni pentru fiecare an intreg) si reducerea varstei de pensionare cu 1 an si 8 luni (cate 4 luni pentru fiecare an intreg).
- Reducerea varstei de pensionare cu 1 an si 8 luni pentru stagiul de cotizare de 5 ani lucrat in grupa II de munca nu se cumuleaza cu reducerea varstei de pensionare cu 5 ani conform art 56 din legea pensiilor 360/2023.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1