Subiect "Calcul pensie la limita de varsta" Deschis de Mihai la data: 05/12/2025 11:43am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul pensie la limita de varsta
Scris de: Mihai la data: 05/12/2025 11:43am
Gen:M
Data nasterii:18.01.1967
Stagiul de cotizare:39 ani
Alte date:
Intrebare: Cu ce luna sa încep calculez valoarea pensiei la limita de vârsta (in Ianuarie 2027 fac 60 de ani) cu ajutorul calculatorului dvs. daca am terminat liceul in 1985, am fost repartizat la locul de munca in septembrie 1985 si in aceiași luna am început stagiul militar de 9 luni, apoi am lucrat neîntrerupt pana azi ? Trebuie sa introduc salariile estimate pana in Ianuarie 2027? Bonusurile anuale de performanta sunt luate in calculul final? In afara de Punctele de stabilitate se mai adaugă si altceva la calculul pensiei finale? Mulțumesc frumos pentru ajutor!
Re: Calcul pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 05/13/2025 2:59am
Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie:
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 65 ani, adica in data de 18 ianuarie 2032. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica in data de 18 ianuarie 2027. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti atunci cand realizati stagiul de cotizare total de 40 ani luand in calcul si perioada stagiului militar.

Ca raspuns la intrebarile dv va precizam :
- Ati procedat corect introducand date incepand cu luna septembrie 1985, prima luna lucrata si apoi serviciul militar.
- Nu este recomandat ca sa introduceti date pe perioada viitoare, pentruca din aceasta cauza creste eroarea de calcul iar punctajul si valoarea pensiei se modifica in timp.
- Sporurile cu caracter nepermanent si primele din perioada inainte de 01 aprilie 2001 se iau in calcul daca prezentati o adeverinta cu acestea iar cele dupa aceasta data se iau in calcul automat fara a fi necesara adeverinta.
- In calcul pe langa punctele de stabilitate trebuie sa mai introduceti in program sporul de vechime care se acorda automat in perioada inainte de 01 aprilie 1992 astfel :
Intre septembrie 1988 - august 1990 3 %
Intre septembrie 1990 - martie 1992 6 %
Pana cand vom modifica programul, conform prevederilor noi legi a pensiilor, calculati valoarea pensiei prin inmultirea punctajului total din calcul (care include si punctele de stabilitate) cu valoarea punctului de referinta care in anul 2025 este de 81 lei.
Scris de: Mihai la data: 05/13/2025 6:35am
Stagiul de cotizare:40
Alte date:
Intrebare: Mulțumesc frumos pentru răspunsul detaliat! Am șters toate datele introduse pentru perioada următoare pana cand fac 60 de ani. Pensia estimata afișată este cea care rezulta la data curenta sau se face o estimare menținând constante veniturile pana in Ianuarie 2027? Legat de modificările aduse programului de calcul determinate de modificările legii pensiilor estimați ca valoarea pensiei in cazul meu va creste sau va scădea? Cand vor fi introduse aceste schimbări in programul dvs.?
Scris de: Mihai la data: 05/13/2025 6:53am
Stagiul de cotizare:40
Alte date:
Intrebare: Mulțumesc frumos pentru răspunsul detaliat! Am șters toate datele introduse pentru perioada următoare pana cand fac 60 de ani. Pensia estimata afișată este cea care rezulta la data curenta sau se face o estimare menținând constante veniturile pana in Ianuarie 2027? Legat de modificările aduse programului de calcul determinate de modificările legii pensiilor estimați ca valoarea pensiei in cazul meu va creste sau va scădea? Cand vor fi introduse aceste schimbări in programul dvs.?
Scris de: la pensie la data: 05/13/2025 9:07am
Ati sters datele introduse dupa 01 septembrie 2025.
V-am explicat in raspunsul anterior ca nu trebuie sa luati in calcul pensia afisata care este cea conform prevederilor vechii legi adica :
"Pana cand vom modifica programul, conform prevederilor noi legi a pensiilor, calculati valoarea pensiei prin inmultirea punctajului total din calcul (care include si punctele de stabilitate) cu valoarea punctului de referinta care in anul 2025 este de 81 lei".
Valoarea pensiei calculata astfel conform prevederilor noii legi a pensiilor este cu cca 40 % mai mare decat valoarea afisata de program.
Nu va putem preciza cand vom putea modifica programul conform noii legi a pensiilor dar speram sa fie cat mai curand.
Scris de: Mihai la data: 05/13/2025 12:42pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Mulțumesc, am înțeles acum, deci rezultatul care contează este punctajul total pe care il înmulțesc cu valoarea de 81 lei. Valoarea rezultata este una bruta si va fi impozitata, nu? Pentru cei 5 ani pana împlinesc 65 de ani pensia va fi diminuata? Imi puteți spune cam cu cat timp înainte trebuie sa încep acest proces de depunere a actelor pentru pensie ca sa primesc decizia in Ianuarie 2027 (locuiesc in Ilfov)? Cu cat timp înainte de data la care pot ieși la pensie anticipat trebuie sa-mi notific angajatorul?
Scris de: la pensie la data: 05/14/2025 1:53am
Valoarea pensiei calculata prin inmultirea punctajului total cu VPR (in anul 2025 este 81 lei) este valoarea pensiei brute care se impoziteaza.
In primul raspuns v-am precizat ca pensia pentru limita de varsta conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 primita la varsta de 60 ani nu este diminuata.
Dosarul de pensie se poate depune incepand cu data in care realizati 60 ani adica incepand cu data de 18 ianuarie 2027.
Angajatorul este informat ca depuneti dosar pentru pensie prin faptul ca trebuie sa cereti acestuia sa va elibereze o adeverinta din care sa rezulte ca nu ati optat pentru continuarea activitatii pana la varsta de 70 ani, pe care trebuie sa o depuneti la dosarul de pensie.
Scris de: Mihai la data: 05/14/2025 2:35am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Acum totul e clar, multumesc frumos pentru explicatiile detaliate si profesionale dar si pentru rabdare :). O sa mai revin in Decembrie 2026 probabil :).
Scris de: GicaH la data: 05/14/2025 3:44am
Mihai :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Acum totul e clar, multumesc frumos pentru explicatiile detaliate si profesionale dar si pentru rabdare :). O sa mai revin in Decembrie 2026 probabil :).

Da, mai este o problema pe care eu cred că dumneavoastră nu ați inteles-o, aceea că punctele de stabilitate se calculează separat pe această pagină deasupra Forumului, apoi se adaugă la punctajul total obținut în programul de calcul, rezultatul urmând a fi înmulțit cu VPR(la data când faceți calculul).
Scris de: Mihai la data: 05/14/2025 4:37am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Ba da, mi s-a comunicat acest detaliu si am integrat deja cele 12 puncte de stabilitate rezultate (in pagina inițială de start a calculatorului ca si Punctaj decizie pensie anterioara). Oricum având in vedere faptul ca avem o noua lege a pensiei si calculatorul actual se va modifica ma declar mulțumit cu toate informațiile oferite intr-un mod foarte profesional, lucru extrem de rar pentru un serviciu gratuit cum este acesta. Bravo echipei din spatele acestui site!
Scris de: GicaH la data: 05/14/2025 6:45am
Mihai :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Ba da, mi s-a comunicat acest detaliu si am integrat deja cele 12 puncte de stabilitate rezultate (in pagina inițială de start a calculatorului ca si Punctaj decizie pensie anterioara). Oricum având in vedere faptul ca avem o noua lege a pensiei si calculatorul actual se va modifica ma declar mulțumit cu toate informațiile oferite intr-un mod foarte profesional, lucru extrem de rar pentru un serviciu gratuit cum este acesta. Bravo echipei din spatele acestui site!

Mă rog, dacă ați primit astfel de indicații, dar eu am incercat așa ceva și nu are efect la rezultat puncte.
Eu m-am referit la ceva sigur, să vă calculați punctele de stabilitate pe aceasta pagină deasupra de Forum, rezultatul îl adunați cu punctajul total rezultatn din calculator program, apoi ce obțineti înmulțiti cu VPR.
Este rezultatul sigur, logic și corect fără a vă face iluzii false.
Scris de: la pensie la data: 05/14/2025 2:35pm
Introducerea punctelor de stabilitate in caseta "Punctaj decizie pensie anterioara", din pagina de intrare in program, este corecta deoarece aceste puncte sunt incluse in Punctajul total daca se apasa pe butonul "Continua".
Se poate verifica aceasta afirmatie modificand punctajul introdus in aceasta caseta dupa care se face click pe "Continua", dupa care se revine la punctajul corect.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1