Subiect "informatii iesire pensie" Deschis de voica la data: 07/20/2025 6:08am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
informatii iesire pensie
Scris de: voica la data: 07/20/2025 6:08am
Gen:F
Data nasterii:26.05.1966
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua, lucrez din data de 10.08.1985 pana in prezent.Am un copil pt care am avut concediu pentru ingrijirea copilului 1 an (1995), dupa care am mai avut un an concediu medical pentru copil. Am avut si 14 zile concediu medical pentru izolare in perioada covidului. In rest anii lucrati sunt pana in prezent. Va rog sa-mi spuneti cand am dreptul de a iesi la pensie si in ce conditii? Multumesc!
Re: informatii iesire pensie
Scris de: la pensie la data: 07/21/2025 10:37am
Conform prevederilor legii pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie pentru limita de varsta :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 62 ani si 11 luni, adica in data de 26 aprilie 2029. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu pana la 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica imediat.
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 34 ani si 8 luni depasit cu 5 ani, comditie de stagiu pe care o indepliniti..
Perioadele de concediu medical pentru crestere copil inainte de 01 aprilie 2001 sunt considerate vechime in munca adica necontributiv insa se iau in calculul depasirii stagiului complet de cotizare contributiv, la care se mai ia in calcul stagiul de cotizare contributiv care depaseste stagiul complet de cotizare contributiv de 34 ani si 8 luni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1