Subiect "pensie invaliditate" Deschis de Manescu Gh. la data: 07/27/2025 3:33am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie invaliditate
Scris de: Manescu Gh. la data: 07/27/2025 3:33am
Gen:M
Data nasterii:15.05.1960
Stagiul de cotizare:15 ani si 1 an si 2 luni stagiu militar
Alte date:1994-2008 pens invalid. gr.II, 2008-prezent pens invalid. gr. III
Intrebare:Am rimit decizia de recalculare in august 2024 cu stagiu total de cotizare 30 ani si 5 luni(15 ani contributivi si 15 ani si 5 luni asimilati necontributivi) si pensia putin mai mare decat cea in plata. Intrucat am implinit 65 ani am primit decizia pt limita de varsta cu stagiu de cotizare de 16 ani si 2 luni cu pensia putin mai mica decat cea din decizia de recalculare cu mentiunea ca ramane in plata cea mai mare. De ce difera stagiul de cotizaew realizat din a doua decizie, ambele fiind emise conform aceleiasi legi? Cum se valorofica la determinarea punctajului stagiul militar si pensia de invaliditate conf Legii 263-2010 si conf Legii 360-2023? Multumesc!
Re: pensie invaliditate
Scris de: GicaH la data: 07/27/2025 9:49am
Manescu Gh. :
Gen:M
Data nasterii:15.05.1960
Stagiul de cotizare:15 ani si 1 an si 2 luni stagiu militar
Alte date:1994-2008 pens invalid. gr.II, 2008-prezent pens invalid. gr. III
Intrebare:Am rimit decizia de recalculare in august 2024 cu stagiu total de cotizare 30 ani si 5 luni(15 ani contributivi si 15 ani si 5 luni asimilati necontributivi) si pensia putin mai mare decat cea in plata. Intrucat am implinit 65 ani am primit decizia pt limita de varsta cu stagiu de cotizare de 16 ani si 2 luni cu pensia putin mai mica decat cea din decizia de recalculare cu mentiunea ca ramane in plata cea mai mare. De ce difera stagiul de cotizaew realizat din a doua decizie, ambele fiind emise conform aceleiasi legi? Cum se valorofica la determinarea punctajului stagiul militar si pensia de invaliditate conf Legii 263-2010 si conf Legii 360-2023? Multumesc!

Diferența este din formula de calcul, în legea 263/2010 se folosea punctajul mediu anual și punctul de pensie, iar acum in legea 360/2023 se golește VPR, care acum este 81.
Aveți un stagiu mai mare pentru că poate ați lucrat cu jumătate de normă în timp ce aveați pensie invaliditate de gradul 3.
Scris de: Manescu Gh. la data: 07/30/2025 1:20am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Nu am lucrat pe perioada pensiei de invalid gr.III.Consider ca este o eroare ca in conformitate cu aceeasi lege , respectiv 360-2023 in decixia de recalculare era stagiu de cotizare de 30 ani(15 ani contributivi +15 ani asimilati pens invalid gr. II 1994-2008) iar in decizia din mai 2025 pt limita de varsta stagiu de cotizare realizat este de 16 ani si 2 luni (15 contributivi si 1 an si 2 luni asimilati st militar.Stiu ca este alta formula de calcul pt determinarea pensiei intrebarea era cum se valorifica cei 30 ani de invaliditate coform legii 263 din 2010 precum si conform Legii 360 din 2023. Multumesc!
Scris de: la pensie la data: 08/01/2025 3:47am
Conform vechii legi a pensiilor perioada pensiei de invaliditate era considerata stagiu de cotizare aimilat.
Pensia pentru limita de varsta care urma pensiei de invaliditate uneori a fost mai mica decat pensia de invaliditate si inaintea noii legi a pensiilor deoarece conform vechii legi a pensiilor la calculul pensiei de invaliditate pe perioada pana la varsta standard de pensionare se acorda un puntaj potential fix in functie de gradul de invaliditate, iar la trecerea la pensia pentru limita de varsta pe aceasta perioada se elimina punctajul potential si se calcula punctajul lunar luand in calcul valoarea pensiei de invaliditate primite. Deci daca punctajul lunar calculat cu valoarea pensiei de invaliditate era mai mic decat punctajul potential valoarea pensiei pentru limita de varsta era mai mica decat pensia de invaliditate.

Conform noii legi a pensiilor perioada pensiei de invaliditate nu mai este considerata stagiu de cotizare aimilat. In acest caz in prevederile legii si ale normelor de aplicare este clarificat numai faptul ca la acordarea pensiei de invaliditate se acorda un punctaj potential, mai mic, dar nu se precizeaza daca acest punctaj este scazut la pensia pentru limita de varsta care urmeaza celei de invaliditate fara sa se ia in calcul un alt punctaj. Pentru a lamuri acest aspect va rugam pe dumneavoastra sa reveniti si sa mentionati daca in decizia ultima pe care ati primit-o pentru pensie pentru limita de varsta este mentionat un punctaj potential.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1