Subiect "Varsta de ieșire la pensie" Deschis de Iacob Georgeta la data: 07/28/2025 12:54pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Varsta de ieșire la pensie
Scris de: Iacob Georgeta la data: 07/28/2025 12:54pm
Gen:F
Data nasterii:05.10.1967
Stagiul de cotizare:Lunrez din 1986,nov.- pana în prezent.
Alte date:Am grupa a II-a - 14 ani și 4 luni. Am un copil
Intrebare:Când pot ieși la pensie la limita de varsta sau pensie anticipată? Cu ce procent sunt penalizată la pensia anticipată?
Re: Varsta de ieșire la pensie
Scris de: GicaH la data: 07/29/2025 4:46am
Iacob Georgeta :
Gen:F
Data nasterii:05.10.1967
Stagiul de cotizare:Lunrez din 1986,nov.- pana în prezent.
Alte date:Am grupa a II-a - 14 ani și 4 luni. Am un copil
Intrebare:Când pot ieși la pensie la limita de varsta sau pensie anticipată? Cu ce procent sunt penalizată la pensia anticipată?

Rezultă că aveți efectiv lucrați 38 ani și 10 luni, deci aveți dreptul la pensie limita de vârstă fără reduceri in februarie 2031.
Conform art 56 din noua lege a pensiilor puteți să ieșiți la pensie limita de vârstă în februarie 2026 facă aveți stagiul minim de cotizare contributiv de 35 ani depășit cu minim 5 ani( aceștia pot fi contributivi, asimilați, sau stagii suplimentare pentru grupe de muncă).
Pentru 14 ani întregi de grupa a doua primiți un stagiu suplimentar
de 3 ani și 6 luni deci cu un total de 42 ani și 4 luni, din care cred că aveți minim 35 ani stagiu de cotizare contributiv (efectiv lucrați sau cumpărați) va încadrați pentru pensie limita de vârstă în 5 februarie 2026 conform art 56 din noua lege a pensiilor.
Re: Varsta de ieșire la pensie
Scris de: la pensie la data: 08/04/2025 2:52am
Raspunsul domnului Gica este corect dar trebuie completat cu urmatoarea varianta :
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani si 2 luni ( 4 ani si 8 luni pentru stagiul de cotizare de 14 ani lucrat in grupa II de munca si 6 luni pentru un copil nascut si crescut pana la varsta de 16 ani) adica in data de 05 decembrie 2025. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care o indepliniti.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1