Subiect "Pilonul II" Deschis de Stelian la data: 07/31/2025 6:34am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pilonul II
Scris de: Stelian la data: 07/31/2025 6:34am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va rog daca aveti un raspuns la acesta intrebare. Daca am pensie de stat 3000 ron, pensie din pilonul II 3000 ron si pensie din pilonul III 3000 ron, platesc CASS si impozit de la 01.08? Multumesc. As vrea sa stiu daca acestea se cumuleaza si se pun taxele, sau se iau separat.
Re: Pilonul II
Scris de: GicaH la data: 07/31/2025 7:03am
Stelian :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va rog daca aveti un raspuns la acesta intrebare. Daca am pensie de stat 3000 ron, pensie din pilonul II 3000 ron si pensie din pilonul III 3000 ron, platesc CASS si impozit de la 01.08? Multumesc. As vrea sa stiu daca acestea se cumuleaza si se pun taxele, sau se iau separat.

Din cate știu eu și logic nu se cumulează și nu se impozitează sau se ia CASS.
Dar bănuiesc că este o întrebare pur teoretică.
Scris de: Stelian la data: 07/31/2025 7:28am
GicaH :
Stelian :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:

Nu este o intrebare "pur teoretica", voi iesi la pensie in urmatoarele luni si contribui la cele doua piloane(II si III) si nu gasesc nici o informatie despre acest lucru pentru a putea face un plan finaciar(scot total suma sau lunar pe 5 ani etc).
Scris de: GicaH la data: 07/31/2025 8:38am
Stelian :
GicaH :
Stelian :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:

Nu este o intrebare "pur teoretica", voi iesi la pensie in urmatoarele luni si contribui la cele doua piloane(II si III) si nu gasesc nici o informatie despre acest lucru pentru a putea face un plan finaciar(scot total suma sau lunar pe 5 ani etc).

Este clar că dacă scoți peste 3000 lei, diferența ți-o taxează și că CASS dar și impozit după ce îți ia CASS.
Scris de: Sorina L. la data: 07/31/2025 9:16am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Nu se cumuleaza daca vin din 3 surse. Nu stiu daca aveti pilon 2 si pilon 3 la acelasi fond privat de pensii si va fac plata insumata (6,000 in exemplul dvs). Cel mai bine intrebati institutia la care ati acumulat pilonul 2 si 3. Oricum impozitul nu se calculeaza la toata suma acumulata ci doar la castigul net (suma rezultata din investirea contributiilor lunare). Din aceasta se scad 3,000 ron, CASS si se aplica impozit de 10%. In ceea ce priveste CASS-ul fondurile de pensii private asteapta normele metodologice ale legii privind noile masurile fiscale introduse de guvernul Bolojan. Presa vehiculeaza ideea ca CASS-ul pentru pilonul 2 si 3 urmeaza sa se calculeaza la tot ceea este acumulat. Cam asa se intelege din legea nou adoptata. Ceea ce este o dubla impozitare. Contributiile virate lunar la fondurile de pensii au fost deja taxate cu CASS de catre angajator. Dar nu m-ar mira deloc daca statul roman ignora acest amanunt doar din dorinta de a strange cat mai multi bani la buget.
Scris de: Alexandru la data: 07/31/2025 2:20pm
Presa vehiculeaza date false pentru ca reporterii care prezinta astfel de stiri nu inteleg nimic din modul de calcul al pensiei si sunt paraleli cu subiectul.

Se impoziteaza doar randamentul fondului de pensii privat, analog exemplului postat pe site-ul CNPP.

"Exemplu de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate, impozitului și venitului net din pensii:

Venitul brut din pensii aflat în plată: 4.467 lei
Calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate:

4.467 lei - 3.000 lei = 1.467 lei

1.467 lei x 10% (cota cass) = 146.7 lei/rotunjit la 147 lei

Calcul impozit:

Venitul impozabil lunar din pensii (4.467 lei – 3.000 lei – 147 lei) = 1.320 lei

1.320 lei x 10% (cota de impozit) = 132 lei

Venitul net din pensii = 4.467 lei – 147 lei (cass) – 132 lei (impozit) = 4.188 lei"

In concluzie, cine retrage maxim 3000lei/luna din fondurile de pensii pilonul 2/3 nu plateste impozit/CASS.
Scris de: Cazacu Ioan la data: 08/01/2025 5:27am
@Alexandru
"Se impoziteaza doar randamentul fondului de pensii privat, analog exemplului postat pe site-ul CNPP".

Negru pe alb: unde apare tiparita(scrisa) aceasta "afirmatie"?
Scris de: Cazacu Ioan la data: 08/01/2025 6:53am
Cazacu Ioan :
@Alexandru
"Se impoziteaza doar randamentul fondului de pensii privat, analog exemplului postat pe site-ul CNPP".

Negru pe alb: unde apare tiparita(scrisa) aceasta "afirmatie"?

-------------------------------------------------------
Azi, 01.08.2025, pe contul personal de la Metropolitan am gasit urmatorul ANUNT:

"Potrivit Legii nr. 141/2025, privind unele masuri fiscal-bugetare, incepand cu 1 august 2025, sumele incasate de catre participantii fondurilor de pensii administrate privat si mostenitorii acestora vor fi supuse retinerii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) de 10%, aplicata pentru partea din venitul de pensie care depaseste plafonul de 3.000 lei. De asemenea, venitul impozabil din pensii se va stabili prin deducerea din valoarea castigului (sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor) a sumei neimpozabile de 3.000 lei si, după caz, a CASS. CASS este retinut de catre Administratorul fondului de pensie administrata privat in momentul efectuarii platii in conformitate cu prevederile legale."
---------------------------------------------------------
bravo lor...
Scris de: Alexandru la data: 08/01/2025 7:25am
In formularul de retragere actualizat 01.08.2025 (fondul pensii NN) la p6 Informatii privind plata:

"În conformitate cu prevederile fiscale în vigoare, se va calcula și
reține impozit pe venit asupra sumelor ce depășesc contribuțiile nete virate în fondul de pensii, după scăderea limitei
neimpozabile de 3.000 lei și, după caz, a sumei reprezentând CASS reținută anterior."

https://www.nn.ro/sites/default/files/2025-07/Cerere%20plata%20deschidere%20drept%20pensie.pdf
Scris de: Alexandru la data: 08/01/2025 7:41am
Dl Cazacu, dupa ce am postat am vazut ca dumneavoastra ati fost mai iute :)

Amandoi am luat info din formularele de retragere updatate conform noilor precizari.

Problema e ca CASS se aplica la interaga suma, nu doar la randamentul fondului. Practic, cine nu si-a retras banii pana acum si doreste intreaga suma, pierde 10% din total activ.

Pensionarii aflati in PA carora nu li s-au rezolvat solicitarile de trecere la PLV sunt victime colaterale - ar fi putut sa-si retraga intreaga contributie la pilonul II pana acum....
Scris de: Cazacu Ioan la data: 08/01/2025 7:49am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
@Alexandru

Punctul 4 din formularul invocat(NN) spune asa:

"4. În conformitate cu prevederile fiscale în vigoare, asupra veniturilor încasate din pensii are depășesc plafonul neimpozabil lunar de 3.000 lei se calculează şi se reţine contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS) în procent de 10%."
Deci?
Scris de: GicaH la data: 08/01/2025 9:08am
Cazacu Ioan :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
@Alexandru

Punctul 4 din formularul invocat(NN) spune asa:

"4. În conformitate cu prevederile fiscale în vigoare, asupra veniturilor încasate din pensii are depășesc plafonul neimpozabil lunar de 3.000 lei se calculează şi se reţine contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS) în procent de 10%."
Deci?

Cred că o să oprească în acest fel CASSB și din ajutorul pentru înmormântare.
Scris de: Alexandru la data: 08/01/2025 10:27am
articol interesant si aici:

https://desprepensiiprivate.ro/stop-taxare-cass/

din calculele prezentate rezulta aberatia sa se aplice CASS la intreaga suma.
Practic esti obligat sa extragi esalonat, pentru a incasa intreaga suma.
Scris de: Alexandru la data: 08/07/2025 2:21pm
proiectul de lege si expunerea de motive in linkul de mai jos:

https://economedia.ro/breaking-guvernul-lanseaza-legea-de-plata-a-pensiilor-private-la-17-ani-de-la-infiintarea-sistemului.html

"Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și de Parlament, după adoptarea de către Guvern, unde ar putea suferi modificări. După adoptarea de către Parlament, legea va intra în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial. În mod realist, cel puțin încă 2-3 ani plățile vor fi făcute după legislația din prezent."
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1