Subiect "Adeverințe venituri nepermanente" Deschis de Cristian la data: 08/18/2025 4:24am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Adeverințe venituri nepermanente
Scris de: Cristian la data: 08/18/2025 4:24am
Înainte de 2000, am lucrat la o firmă mare, serioasă, cu expunere națională, mai există și azi. A plătit întotdeauna ceea ce era de plătit. Cerând adeverință pentru venituri nepermanente (anexa 6), mi-au spus că în acea perioadă (1992-1996) nu era obligatoriu să se plătească CAS pentru anumite venituri (în speța mea prime, ore suplimentare, concediu de odihnă plătit dublu). Dar mi s-a spus și că se putea plăti (deci ar fi fost opțional!?). Nu mi-au indicat un document legal concret - lege, hotărâre etc. Poate era prevăzut în codul fiscal al vremii? Alegerea lor a fost să nu plătească CAS pentru aceste sume, motivând că astfel revin mai mulți bani în mână angajaților (adică dintr-o 100, în loc să dea 75 angajatului și 25 să fie CAS, au dat 100). Sincer, și eu aș fi procedat la fel în locul lor. În consecință, nu au ce adeverință să-mi elibereze. Fiindcă sunt ușor bănuitor, mă gândesc că de fapt le vine greu să caute prin arhivă și să completeze adeverința etc și au vrut să scape de mine. Totuși, îmi vine greu să cred asta.
Ce părere aveți? Credeți că e posibil ca așa să fi fost situația? Aveți experiențe personale asemănătoare? Mulțumesc.
Re: Adeverințe venituri nepermanente
Scris de: la pensie la data: 08/18/2025 9:08am
Opinia noastra este ca au vrut sa motiveze refuzul de a va elibera adeverinta care vi se cuvenea.
Dupa cat cunoastem noi in acea perioada angajatorii au platit o contributie de asigurari sociale pentru intreg fondul de salarii, din care faceau parte toate veniturile nominalizate de dv.
Va sfatuim sa va adresati la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) de care apartine angajatorul la care ati lucrat.
Scris de: Cristian la data: 08/18/2025 12:59pm
Mulțumesc pentru răspuns. Confirmați cumva bănuiala mea că au vrut să mă expedieze. O să le solicit o adeverință cu toate veniturile brute obținute, chiar dacă nu au fost purtătoare de CAS, după cum zic ei. Deci munca de căutare o vor face, nu cred că au cum să refuze. Despre ITM (București) nu am referințe prea bune, nu știu ce să le cer, probabil mă vor trimite la firmă. Voi vedea. Mulțumesc încă o dată pentru solicitudine.
Scris de: Petre la data: 08/23/2025 4:26am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Sa aveti grija ca in adeverinte sa se specifice clar ca s-a platit CAS la toate sumele. Altfel casa de pensii nu le va lua in considerare la calcul.

Ceva de genul:
"Pentru aceasta perioada societatea a calculat, retinut si virat cotele de CAS, inclusiv 2%, 3% si 5% pensie suplimentara in conformitate cu prevederile legale, respectiv Decretul nr.389/11.10.1972, Legea nr.49/1992, conform carora cota CAS a fast calculata la fondul de salarii brute realizate de angajatii societatii."
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1