Subiect "PLV" Deschis de Mihaela Soroceanu la data: 11/21/2025 7:47am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
PLV
Scris de: Mihaela Soroceanu la data: 11/21/2025 7:47am
Gen:Feminin
Data nasterii:08.07.1967
Stagiul de cotizare:33 ani lucrati efectiv, 5 ani facultate, 2 ani (10.2001-09.2003) concediu crestere copil, grupa II - 5 ani si 10 luni intre 06.1995-03.2001.
Alte date:3 copii
Intrebare:Cand pot iesi la pensie la limita de varsta?
Re: PLV
Scris de: la pensie la data: 11/21/2025 10:07am
Conform actualei legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie:
1- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 63 ani si 3 luni, adica in data de 08 octombrie 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
2- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 3 ani si 2 luni ( 1 an si 8 luni pentru stagiul de cotizare de 5 ani lucrati in grupa II de munca si 1 an si 6 luni pentru nasterea si cresterea a 3 copii), adica dupa data de 08 august 2027. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care o indeplinitidaca va completati stagiul de cotizare contributiv (lucrat) de 35 ani.
Perioada concediului pentru crestere copil in cazul dv nu se considera stagiu de cotizare contributiv deoarece este inainte de 01 ianuarie 2006.
Dupa interpretarea noastra a prevederilor legii pensiilor 360/2023 la stagiu de cotizare contributiv se ia in calcul si stagiul de cotizare suplimentar de 1 an si 3 luni acordat pentru stagiul de cotizre de 5 ani lucrat in grupa II, insa trebuie sa intrebati la Casa de pensii daca este corecta interpretarea noastra
3-Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023.
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati, stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani. In acest caz nu indepliniyi conditia de stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani, Pentru indeplinirea acestei conditii avem acelasi comentariu de la punctul 2.
Depasirea cu 5 ani a stagiului complet de cotizare contributiv o realizati prin stagiul de cotizare asimilat pentru perioada facultatii.
Re: PLV
Scris de: Iftene Ovidiu la data: 11/23/2025 9:10am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua scuze pt interventie ,noi chiar am vrut si vrem ca sporul de la grupe sa ne fie luate in calcul ca si stagiu contributiv cum spuneti dvs si chiar credem ca asa ar trebui , dar va dau exemplul meu sporul de la grupe de 4 ani si 8 luni mi-a fost trecut in decizia de recalculare din august 2024 pe Lg 360/2023 ca si stagiu necontributiv si asa este la toti pensionarii. Eu fiind pensionar de invaliditate pe Lg 263/2010 in decizii aveam total stagiu 30 de ani 7 luni si 3 zile in care erau inclusi cei 4 ani si 8 luni dar pe noua lege am i-am "pierdut" iar in plus am mai "pierdut" si cei 20 de ani de pensie de boala care pe vechea lege erau calculati la total stagiu si ca punctaj !! Total pierdere stagiu aproape 25 de ani plus cuantumul pensiei care v-a fi acelasi la iesirea la limita de varsta, si inca o pierdere , nu mai pot beneficia nici de reducerea de 6 ani pentru cei 18 ani lucrati in grupa a II a !!!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1