Subiect "spor aferent grupe/condiții de muncă" Deschis de Florentina Doldor la data: 03/10/2026 4:31am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
spor aferent grupe/condiții de muncă
Scris de: Florentina Doldor la data: 03/10/2026 4:31am
Gen:Masculin
Data nasterii:19.01.1965
Stagiul de cotizare:44 ani, 6 luni și 19 zile
Alte date:
Intrebare: În decizia de pensie a vărului meu, născut în 19.01.1965, care a lucrat 9 ani în gr a II-a de muncă, în procent de 100% și a realizat stagiul de cotizare de 44 ani, 6 luni și 19 zile, la pct.G1 - stagiu de cotizare contributiv s-au considerat 40 ani și 9 luni. Diferența până la 44 ani, 6 luni și 19 zile o reprezintă : armata (per asimilată) de 1 an, 6 luni și 19 zile + 2 ani și 3 luni trecuți în decizie ca stagiu de cotizare necontributiv. De asemenea, această perioadă de 2 ani și 3 luni apare în Anexa la decizie la pct.5.8 - spor aferent grupe/condiții de muncă. Vă rog să mă ajutați să înțeleg de ce o perioadă calendaristică este exprimată într-un spor și de ce s-a scăzut din stagiul de cotizare contributiv. Inițial, m-am gândit că se referă la reducerea pentru gr. a II-a de muncă, însă aceea este de 3 ani și nu are legătură cu acest spor. Mulțumesc.
Re: spor aferent grupe/condiții de muncă
Scris de: GicaH la data: 03/10/2026 7:48am
Florentina Doldor :
Gen:Masculin
Data nasterii:19.01.1965
Stagiul de cotizare:44 ani, 6 luni și 19 zile
Alte date:
Intrebare: În decizia de pensie a vărului meu, născut în 19.01.1965, care a lucrat 9 ani în gr a II-a de muncă, în procent de 100% și a realizat stagiul de cotizare de 44 ani, 6 luni și 19 zile, la pct.G1 - stagiu de cotizare contributiv s-au considerat 40 ani și 9 luni. Diferența până la 44 ani, 6 luni și 19 zile o reprezintă : armata (per asimilată) de 1 an, 6 luni și 19 zile + 2 ani și 3 luni trecuți în decizie ca stagiu de cotizare necontributiv. De asemenea, această perioadă de 2 ani și 3 luni apare în Anexa la decizie la pct.5.8 - spor aferent grupe/condiții de muncă. Vă rog să mă ajutați să înțeleg de ce o perioadă calendaristică este exprimată într-un spor și de ce s-a scăzut din stagiul de cotizare contributiv. Inițial, m-am gândit că se referă la reducerea pentru gr. a II-a de muncă, însă aceea este de 3 ani și nu are legătură cu acest spor. Mulțumesc.

Stagiul suplimentar pentru 9 ani grupa a doua de munca, este de 2 ani și 3 luni care nu este stagiu contributiv, acesta va poate ajuta doar la ieșirea mai devreme la pensie limită de vârstă, dar nu vi se pune că stagiu contributiv care se punctează.
Adunând 2 ani și 3 luni cu 1 an și 6 luni stagiu asimilat ( armata)și cu cei 40 ani și 9 luni stagiu contribut aveți un total de stagiu de 44 ani și 6 luni cât ziceți că aveți pe decizia de pensionare.
Re: spor aferent grupe/condiții de muncă
Scris de: la pensie la data: 03/11/2026 6:24am
Raspunsul domnului Gica este corect. Este vorba de stagiul suplimentar care i se acorda pentru stagiul de cotizaare de 9 ani lucrat in grupa II de munca care este necontributiv.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1