Subiect "Cum se calculează" Deschis de Camelia la data: 03/19/2026 9:12am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cum se calculează
Scris de: Camelia la data: 03/19/2026 9:12am
Gen:F
Data nasterii:8 noiembrie 1970
Stagiul de cotizare:18 ani, toți în grupa a doua 100%
Alte date:Pensionată gradul doi de invaliditate, din 2008
Intrebare:Când poate să treacă la pensie la limită de vârstă și ce se întâmplă cu perioada în care a fost/este pensionată medical, se ia sau nu în calcul ca stagiu asimilat?
Mulțumesc
Re: Cum se calculează
Scris de: la pensie la data: 03/20/2026 4:12am
Conform noii legi a pensiilor are dreptul de trecere de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 65 ani, adica in data de 08 noiembrie 2035. Pentru aceasta pensie trebuie sa aiba realizat stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani, conditie de stagiu pe care o indeplineste
Noua lege a pensiilor nu considera perioada de pensie de invaliditate ca stagiu de cotizare asimilat si nu acorda punctaj pe aceasta perioada.
La trecerea de la pensie de ivaliditate la pensia pentru limita de varsta se acorda cuantumul avantajos.
Scris de: Camelia la data: 03/20/2026 5:31pm
Deci cei care au făcut această lege, 360/2023, au vrut să își bată joc de pensionarii cu grad de invaliditate. Ea are acum o pensie de 1650 de lei, probabil cu asta va rămâne. Nici nu am curaj să-i spun așa ceva, ca să nu facă vreo prostie, mai ales că e pensionată cu diagnostic de psihiatrie.
Scris de: GicaH la data: 03/21/2026 12:01pm
la pensie :
Conform noii legi a pensiilor are dreptul de trecere de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 65 ani, adica in data de 08 noiembrie 2035. Pentru aceasta pensie trebuie sa aiba realizat stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani, conditie de stagiu pe care o indeplineste
Noua lege a pensiilor nu considera perioada de pensie de invaliditate ca stagiu de cotizare asimilat si nu acorda punctaj pe aceasta perioada.
La trecerea de la pensie de ivaliditate la pensia pentru limita de varsta se acorda cuantumul avantajos.

O mica observație, noua lege a pensiilor spune că se acorda punctajul cel mai avantajos.
Este o diferență, căci dacă îți dă acum cuantumul cel mai avantajos, stai pe loc până ce din calculul pensiei la limită de vârstă îl ajunge și/sau depășește pe cel vechi. Așa ramai cu punctajul cel mai avantajos care se înmulțește cu VPRul actualizat.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1