Subiect "Pensie la limita de varsta" Deschis de Gabriel la data: 08/28/2026 3:49am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie la limita de varsta
Scris de: Gabriel la data: 08/28/2026 3:49am
Gen:
Data nasterii:29 iulie 1968
Stagiul de cotizare:18 Ani +14 Ani in Spania
Alte date:din 1990 pana in 2006 am lucrati in grupa1
Intrebare:Cand am dreptul pentru pensionare la limita de varsta?
Re: Pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 08/28/2026 10:03am
Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta astfel :
1- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 65 ani, adica in data de 29 iulie 2033. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti numai cu stagiul de cotizare lucrat in Romania.
2 - Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 6 luni pentru fiecare an lucrat in grupa I de munca, adica imediat, insa pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care nu o indepliniti. Pentru a o indeplini trebuie sa completati stagiul de cotizare contributiv cu 3 ani pentru ca impreunacu stagiul de cotizare lucrat in Spania sa realizati 35 ani
3- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 dupa varsta de 60 ani, adica dupa data de 29 iulie 2028 atunci cand realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani contributiv depasit cu 5 ani. Pentru a indeplini conditia de stagiu la fel ca la punctul 2 trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani pentruca depasirea de 5 ani o realizati cu stagiul de cotizare suplimentar de 6 luni care vi se acorda pentru fiecare an lucrat in grupa I de munca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1