Subiect "Re: pensie la limita de virsta" Deschis de CLEMENTINA GIMAN la data: 06/26/2025 6:02am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Re: pensie la limita de virsta
Scris de: CLEMENTINA GIMAN la data: 06/26/2025 6:02am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:MULTUMESC pentru raspunsurile date anterior. Revin cu urmatoarea intrebare: Sotul meu are lucrat in armata 16 ani, pentru care primeste pensie de la MApn. Dupa aceisti ani a lucrat la privat inca 10 ani si 4 luni, cand implineste 65 de ani poate depune dosar la Casa de pensii, beneficiaza de ceva ? daca nu are 15 ani de vechime?
Re: Re: pensie la limita de virsta
Scris de: la pensie la data: 06/26/2025 9:23am
Da, poate depune dosar de pensie pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, la varsta standard de pensionare de 65 ani, chiar daca nu are in sistemul public de pensii 15 ani de stagiu de cotizare contributiv, conform art 18 alin (2) din normele de aplicare ale legii pensiilor 360/2023 care prevede :
" La determinarea stagiului minim de cotizare contributiv realizat se au in vedere pentru deschiderea dreptului la pensie, conform art 162 din lege si perioadele de stagiu de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vecchimea in serviciu efectiv realizata in celelalte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public de pensii".
Pensia va calculata avand in vedere numai stagiul de cotizare de 10 ani si 4 luni lucrat in sistemul public de pensii.
Re: Re: pensie la limita de virsta
Scris de: CLEMENTINA GIMAN la data: 06/27/2025 4:27am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:multumesc frumos!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1