Subiect "sporuri pentru pensie" Deschis de ciobanu teodora la data: 03/19/2008 10:33am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
sporuri pentru pensie
Scris de: ciobanu teodora la data: 03/19/2008 10:33am
Ma numesc Ciobanu Teodora pensionata cu pensie de invaliditate si as ruga daca ma poate cineva lamuri daca sporul pentru lucrul simbata dumineca sarbatori legale si religioase pe care lam primit din 1991 pina in 2001si care era prevazut in contractul colectiv de munca al Romtelecom unitate la care am lucrat se ia in calcul pensiei .Sporul de noapte pe care l am luat in aceeasi perioada este luat in calcul dupa lungi lupte cu cjp suceava dar pentru sporul pentru lucrul simbata dumineca sarbatori legale si religioase nu motivind ca Romtelecomul nu a specificat pe adeverinta actul normativ in baza caruia a fost acordat acest spor ci e scris ca este acordat contractului colectiv de munca al romtelecom. Reprezinta C C M in sine act normativ? Va multumesc mult.
Re: sporuri pentru pensie
Scris de: lapensie la data: 03/19/2008 3:19pm
Denumirea de act normativ se refera la un act emis de o autoritate centrala si din acest punct de vedere contractul colectiv nu poate fi numit act normativ in sens general. Actul normativ care poate fi invocat este Codul Muncii in masura in care prevederile CCM sunt conforme cu Codul Muncii. Sporurile pentru lucru in zilele de sambata si duminica sunt prevazute la art.132 alin.3 iar cel pentru sarbatori legale la art.137 alin.2 din Codul Muncii. Dar dupa parerea noastra nu asa ar trebui pusa problema ci mai intai trebuie vazut daca pentru sumele respective s-a platit CAS . Numai in cazul cand s-a platit contributie se mai poate „lupta” cu Casa de Pensii.
Re: sporuri pentru pensie
Scris de: ciobanu teodora la data: 03/20/2008 8:16am
In nota privind sporurile care care au facut parte din baza de calcul al pensiei la capitolul sporuri ca caracter permanent in comformitate cu prevederile legii49/1992 la ultimul punct este notat alte sporuri cu caracter permanent prevazute in legislatia specifica fiecarui domeniu de activitate sau prevazute in contractele colective si individuale de munca .Sporul pentru simbata dumineca sarbatori legale si religioase din contractul colectiv de munca al Romtelecom era clar specificat la capitolul sporuri si cred ca daca sa acordat atitia ani a avut la baza un act normativ clar si legal . Ce credeti ca pot face pentru a obtine adeverinta?
Re: sporuri pentru pensie
Scris de: lapensie la data: 03/20/2008 11:03pm
Aveti dreptate si in legea 49/1992 se aminteste obligatia de a se plati contributie pentru pensia suplimentara pentru sporurile cu caracter permanent si ca acestea fac parte din baza de calcul a pensiei. Dar insistam asupra aspectului daca Romtelecom a considerat aceste sporuri ca „sporuri cu caracter permanent” si a platit pentru ele CAS si contributie pentru pensie suplimentara .In acest caz intreprinderea este obligata sa va dea adeverinta .In caz contrar intreprinderea nu va poate da adeverinta iar casa de pensii nu ar recunoaste-o.
Re: sporuri pentru pensie
Scris de: ciobanu teodora la data: 03/28/2008 2:52pm
Revin cu o noua intrebare.Am inteles neoficial dar din sursa sigura ca Romtelecomul a platit cas la fondul de salarii partea angajatorului dar de la angajati nu a retinut pensie suplimentara decit pentru salar de baza plus sporurile fixe spor de vechime si spor de fidelitate iar pentru sporul de noapte si sporul de tura( pentru lucrul simbata dumineca sarbatori legale si religioase) pentru ca era variabil de la o luna la alta si deci era de calculat lunar pentru marea majoritate a angajatilor nu .Ce se poate face in acest caz?
Unitatea a eliberat adeverinte si au fost luate in calcul pentru sporul de noapte cu toate ca la angajati nu sa oprit pensie suplimentara de ce nu si pentru sporul de tura? Nu vreau sa fac rau nimanui dar vreau sa inteleg daca unitatea a virat cas la fondul de salarii un procent destul de mare de ce se face caz de 2 la suta care se oprea angajatului si care oricum se calculeaza separat si se adauga la punctaj .Valoarea sporului de tura se ridica si pina la o treime sau chiar mai mult din venitul meu de exemplu .Mi am pus toata speranta in dumneavoastra ca ma ve ti ajuta. De 3 ani ma tot chiniu sa clarific situatia .Va multumesc si poate mai revin pentru relatii.
Re: sporuri pentru pensie
Scris de: lapensie la data: 03/28/2008 8:49pm
Este adevarat ca pare ilogic ca intreprinderea sa plateasca CAS fara sa retina contributia individuala a angajatilor lipsindu-i pe acestia de dreptul de a beneficia de aceste sume la pensie. Ne pare rau ca nu va putem ajuta in continuare
Re: sporuri pentru pensie
Scris de: margareta la data: 01/20/2010 12:28pm
Gen:F
Data nasterii:11.01.1951

Intrebare:Exact in aceeasi situatie ca si doamna Ciobanu Teodora numai ca eu am lucrat in sistem sanitar, si exact acelasi lucru s-a intamplat si l-a noi angajatorul a platit,dar angajatul nu a platit si asta pentru ca din fondul de salarii erau platiti cei care veneau la serviciu si de drept nu aveau ce face sambata si duminica si nici fisa postului nu specifica prezenta lor la activitate (si aci ma refer lacontabilitate,si alte posturi unde activitatea nu era flux continuu ca la patul bolnavului)unitatea afost preluata de alt angajator mi s-a eliberat adeverinta si s-a specificat in baza carui act normativ s-au platit acele sambabete si duminici si sarbatori legale H.G.NR.1281 DIN 08.12 1991 privind salarizarea personalui sanitar in zilele de repaus si sarbatori legale dar Casa de Pensii considera ore suplimentare si nu le include in evluarea punctului de pensii,dar oare ei nu erau obligati la timpul respectiv sa faca controale si sa-i sanctioneze ca atare?adica sa le ieie lor banii si ne plateasca noua darile? daca mie mi se plateau darile la casa de pensii corect si ca salariat aveam un beneficiu mai mare pentru ca era suma deductibila si impozitul era mai mic,acum cei care au muncit din greu sufera
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1