Subiect "intrebare" Deschis de Ion Maria la data: 08/02/2013 3:22am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
intrebare
Scris de: Ion Maria la data: 08/02/2013 3:22am
Gen:feminin
Data nasterii:16.01.1961
Stagiul de cotizare:13 ani Turnatorie (gr 1) 1982-1994, 12 ani munca Cipru 2001-2013, 6 luni somaj sep 2013-feb 2014
Alte date:bolnav de diabet gr 1 insulino-dependent(4-5 ori pe zi) din 2010 .
Intrebare:dc se poate pensiona pe caz de boala, in ce conditii? si care ar fi cuantumul pensiei pe caz de boala in conditiile expuse mai sus?

multumesc
o zi buna!
Re: intrebare
Scris de: la pensie la data: 08/07/2013 2:54am
Am luat in calcul o persoana de gen feminin asa cum precizati dv.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 16 ianuarie 2023 la varsta standard de pensionare de 62 ani, stagiul complet de cotizare de 32 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie de invaliditate si pentru deschiderea dreptului la pensie este luat in calcul, numai ca vechime si stagiul de cotizare din Cipru.
Acordarea pensiei de invaliditate se face cu conditia ca sa va prezentati la comisia de expertizare a capacitatii de munca, de pe langa Casa de pensii si aceasta sa va incadreze in unul din cele trei grade de invaliditate.
Nu va putem aprecia pensia deoarece aceasta depinde de :
- salariile obtinute de dv in perioada de 13 ani lucrata in Romania.
- stagiul potential acordat prin decizia de pensie de invaliditate. Acesta este de maxim 7 ani si poate fi diminuat daca stagiul dv de gr I a fost echivalat cu conditii speciale.
- gradul de invaliditate stabilit de comisia de expertiza a capacitatii de munca
Re: intrebare
Scris de: Ion Maria la data: 08/07/2013 5:03am
multumesc pt raspuns,

Dar am citit tot pe net referitor la legislatia europeana, citez:
Pensia dumneavoastră va fi calculată pe baza dosarului de asigurat din fiecare ţară: suma pe care o veţi primi din partea fiecărui stat va corespunde perioadei în care aţi beneficiat de asigurare în statul respectiv. Veţi primi o notă explicativă (documentul P1) incluzând o prezentare a deciziilor luate de fiecare ţară în care aţi înaintat o cerere.

din cate am inteles la fel este si cu pensia de boala/invaliditate,fiecare tara va analiza dosarul medical, in fuctie de legislatia in vigoare, iar in urma deciziei fiecarui stat, se va acorda pensia cu cuantum cel mai mare.
Am inteles ca exista un formular euroapean in acest sens, am auzit ceva si de pensie comunitara, nu stiu exact ce inseamna, pe care autoritatle din tara de resedinta,respectiv Romanina, il va transmite statului din UE, Cipru, impreuna ci dosarul medical, si din cate am mai citit fiecare stat va cumula atat anii munciti in Romania cat si anii munciti in Cipru.

Va rog sa-mi confirmati sau nu cele spuse mai sus..
multumesc
Re: intrebare
Scris de: la pensie la data: 08/10/2013 7:03am
Ne pare rau dar nu cunoastem formularele utilizate in relatiile internationale si nici daca in cazul pensiei de invaliditate se procedeaza la fel ca in cazul pensiei comunitare pentru limita de varsta .
Va sfatuim sa va adresati Directiei Relatii Internationale din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice Bucuresti.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1