Subiect "Diferenta intre pensii !" Deschis de Iftene Ovidiu la data: 05/27/2014 7:27am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Diferenta intre pensii !
Scris de: Iftene Ovidiu la data: 05/27/2014 7:27am
Gen:M
Data nasterii:05.10.1967
Stagiul de cotizare:30 ani 1 luna
Alte date:
Intrebare: Buna ziua, care este diferenta si la calculul anilor si al banilor intre pensia anticipata si pensia normala. Va rog sa-mi dati un raspuns cat mai pe intelesul unui nestiutor si cu mai multe explicatii. Va multumesc mult !
Re: Diferenta intre pensii !
Scris de: la pensie la data: 05/28/2014 2:57am
1 Pensia pentru limita de varsta (normala cum o numiti dv) se poate obtine:
- La varsta standard de pensionare (in cazul dv 65 ani) daca aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani.
- Cu reducerea varstei de pensionare daca aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare ( exemplu pentru stagii in grupele de munca) si stagiul complet de cotizare (in cazul dv 35 ani), inclusiv stagiile asimilate cum ar fi: somaj, stagiul militar, studii universitare, pensie de invaliditate etc.
In calculul acestei pensii intra toate stagiile de cotizare lucrate si cele assimilate
2 Pensia anticipata partiala, diminuata se poate obtine la o varsta mai mica cu maxim 5 ani fata de varsta standard de pensionare (in cazul dv minim 60 ani) daca aveti stagiul complet de cotizare (in cazul dv 35 ani) lund in calcul numai stagiile de cotizare lucrate si somajul (fara stagiul militar, studii universitare, pensie de invaliditate etc)
In calculul acestei pensii intra numai stagiile de cotizare lucrate si somajul (fara stagiul militar, studii universitare, pensie de invaliditate etc) iar pensia se diminuiaza. Diminuarea pensiei se calculeaza inmultind numarul de luni de anticipare (maxim 60) cu 0,75 % rezutand o diminuare maxima de 45 % la anticiparea de 5 ani
3 Pensia anticipata, nediminuata se poate obtine la o varsta mai mica cu maxim 5 ani fata de varsta standard de pensionare (in cazul dv minim 60 ani) daca aveti stagiul de cotizare mai mare cu 8 ani fata de stagiul complet de cotizare (in cazul dv 43 ani) lund in calcul numai stagiile de cotizare lucrate si somajul (fara stagiul militar, studii universitare, pensie de invaliditate etc)
In calculul acestei pensii intra numai stagiile de cotizare lucrate si somajul (fara stagiul militar, studii universitare, pensie de invaliditate etc) iar pensia nu se diminuiaza.
Pentru alte amanunte accesati paginile de pe site de la adresele :
http://www.lapensie.com/forum/pensia-la-limita-de-virsta2.php
http://www.lapensie.com/forum/pensia-anticipata-partiala2.php
http://www.lapensie.com/forum/pensia-anticipata2.php
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1