Subiect "ani de facultate" Deschis de jur sonia la data: 02/07/2008 1:42pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
ani de facultate
Scris de: jur sonia la data: 02/07/2008 1:42pm
Am lucrat 6 ani si am 5 ani de facultate - a-si vrea sa stiu daca am dreptul la pensie.
Multumesc pentru viitorul raspuns
Sonia
Re: ani de facultate
Scris de: lapensie la data: 02/08/2008 8:25am
Siteul nostru este destinat utilizarii tocmai de cei care isi pun asemenea intrebari si vor sa nu-si faca publice anumite date personale cum ar fi varsta. Acesta fiind si cazul dv. am sa dau un raspuns general.
Au dreptul la pensie toti cei care cotizeaza la sistemul public de pensii, au stagiul minim de cotizare si au varsta standard de pensionare. Atat stagiul minim de cotizare ( in care intra si perioada facultatii) cat si varsta standard de pensionare sunt date pe pagina principala a siteului nostru. Va rugam sa cititi cu atentie informattiile de pe acest site , deoarece sunt foarte multi factori de care depinde pensia printre care principale sunt veniturile pentru care cotizati si perioada de cotizare. In privinta dv. chiar dupa cateva luni cand veti indeplini stagiul minim de cotizare daca nu cotizati in continuare, din punct de vedere cuantum nu se poate numi pensie la ce aveti dreptul pana acum.
Re: ani de facultate
Scris de: jur sonia la data: 02/13/2008 2:35pm
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Am virsta de 62 de ani. Dupa tabelul din acest site trebuie sa am o vechime de 10ani si 4luni.
Dupa terminarea facultati ( 5 ani)am lucrat la ITB (intreprinderea de trasporuri bucuresti) 6 ani - unde presupun ca mi s-a oprit cotizatia pentru pensie tot timpul. S-ar putea sa gresesc? Cum pot sa verific ?
Inca odata, multumesc pentru raspuns
Cu respect
Sonia
Re: ani de facultate
Scris de: lapensie la data: 02/13/2008 6:02pm
Ne pare rau de situatia dv. dar nu vedem cum mai puteti rezolva situatia. Crezand ca este vorba de cineva la inceputul carierei am dat raspunsul la general. In cazul dv, se pun urmatoarele probleme:
-Reconstituirea vechimii nu este asa de grea. Pentru facultate depuneti o cerere la facultatea absolvita si va va da o adeverinta in acest sens. Pentru perioada lucrata depuneti o cerere la intreprindere ( ITB sau cum se numeste in prezent) in care dand adresa va va elibera o adeverinta cu salariile si sporurile obtinute. Daca aveti carte de munca cereti in adeverinta numai sporurile.Intreprinderea a fost obligata sa cotizeze.
-Problema cea mai grea la dv este vechimea minima. Vechimea minima de 10 ani si 4 luni care apare in raspunsul nostru a fost valabila in perioada oct.2003 -Martie 2004 cand dv. ati indeplinit varsta de pensionare. Nepensionandu-va in acea perioada vechimea minima a crescut pina in prezent la 11 ani si 6 luni si creste cu 2 luni la fiecare 4 luni calendaristice ( in aprilie va fi 11 ani si 8 luni). Aceasta vechime fiind conditie nu obtineti pensie daca nu o realizati, iar realizarea nu este imposibila dar dificila si numai cu indrumare.
-O alta problema este punctajul pensiei care avand in vedere ca pentru facultate nu primiti mai mult de 2,5 puncte iar pentru ani lucrati in functie de salariu veti cumula sub 10 puncte , punctajul pensiei va fi sub 0,5 iar cuantumul la nivelul de acum va fi sub 300 lei .
- Daca doriti continuarea dialogului scrieti-ne pe adresa de mail webmaster@lapensie.com
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1