Subiect "pensie cetatean strain" Deschis de popescu andrei la data: 05/23/2008 12:08pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie cetatean strain
Scris de: popescu andrei la data: 05/23/2008 12:08pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Am o cunostinta care a lucrat in Romania intre anii 1962 si 1974 dupa care a plecat cu contract de munca in strainatate. Deoarece nu s-a mai intors i-a fost retrasa cetatenia romana in 1981. A depus dosar de stabilire a pensiei, a primit decizia de pensionare, nu are pe cine sa mandateze si vrea sa primeasca pensia in cont la Bancpost conform legii. Ce se intampla cu taloanele de pensie (in lege spune ca daca nu se ridica timp de 3 luni se suspenda acordarea pensiei, etc)?Care este procedura in acest caz?
Re: pensie cetatean strain
Scris de: la pensie la data: 05/23/2008 3:04pm
Prevederea privind sistarea pensiei dupa 3 luni de neridicare a taloanelor de la Casa de Pensii pentru cei care primesc pensia in cont bancar a fost abrogata fiind inlocuita cu prevederea ca evidenta informatizata a populatiei sa comunice decesul persoanelor pensionate pentru sistarea pensiei, acesta fiind de fapt scopul prevederii anterioare. In cazul persoanelor din strainatate nu cunoastem reglementarile asiguratorii pentru Casa de Pensii in vederea sistarii pensiei la persoanele decedate.
Pentru pensionarii care s-au stabilit in Uniunea Europeana sau in tari cu care Romania are conventii de reciprocitate exista posibilitatea cumularii pensiilor din Romania cu cele din strainatate. Incercati sa luati legatura cu Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1