Subiect "Calculul punctajului de pensie" Deschis de Popa Lucian la data: 06/17/2008 9:01am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calculul punctajului de pensie
Scris de: Popa Lucian la data: 06/17/2008 9:01am
Gen:M
Data nasterii:7.06.1946
Stagiul de cotizare:35 ani
Alte date:12 ani in grupa II de munca (santier c+m in Energie Electrica)
Intrebare:De ce Casa de pensii mi-a spus ca sporul aferent timpului lucrat peste programul normal de lucru (mai mult de 8 ore/zi), acordat si platit sistematic, cu contributia platita de angajator Casei de pensii, relevat prin adeverinta, nu se ia in considerare la calculul punctajului de pensie, contrar OG 4/2005 Anexa punctul V.
Ce se poate face avand in vedere ca dosarul de pensionare urmeaza sa-l depun in urmatoarele zile.
Re: Calculul punctajului de pensie
Scris de: lapensie la data: 06/18/2008 4:37am
Sumele pentru care s-a retinut legal CAS au fost reglementate prin diverse acte normative elaborate in timp, OU 4/2005 amintita de dv este cea care stabileste sumele care se iau in calcul pentru perioada inainte de 1 aprilie 2001 avute in vedere la recalcularea pensiilor. Dupa aceasta au mai urmat si altele cum ar fi Ordinul Ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse 680/2007. Fiecare act normativ stabileste ce sume sunt supuse CAS-ului pe o anumita perioada.
Este necesar sa analizati cu atentie atat OUG 4/2005 cat si situatia dv pe care nu o prezentati prea clar. Eventual adresati-va cuiva care are rabdarea sa va explice motivele pentru care nu se iau in calcul sumele amintite de dv.
Este posibil ca interpretarea dv (si a celor care v-au retinut CAS) a OUG 4/2005 sa fie gresita. In spiritul legii prin spor pentru lucru systematic peste program se intelege un spor permanent care pentru anumite functii se acorda pe langa salariu tarifar pentru a se evita plata cu ora a orelor suplimentare efectuate peste program. Deci in cazul ca in adeverinta este trecut un spor in %, aplicat salariului tarifar, pentru lucru systematic peste program atunci acest spor trebuie luat in calcul. Daca in adeverinta dv sunt trecute anumite sume care constituie plata orelor suplimentare care difera de la o luna la alta aceste sume nu pot fi luate in calcul conform OUG 4/2005 si nu puteti interveni cu nimic dupa interpretarea noastra a legii.
Daca la sumele respective a fost retinut CAS si retinerea facuta de angajator a fost legala iar acesta v-a eliberat o adeverinta trebuie ca aceasta sa fie inclusa in dosarul de pensionare pe care angajatorul are obligatia,nu dv, sa-l intocmeasca si sa-l depuna la Casa de Pensii. Daca nu se ia in calculaceasta adeverinta se poate vedea numai la primirea deciziei de pensionare si se poate face contestatie in intervalul stabilit prin decizia de pensionare. Situatiile litigioase pot fi solutionate numai in justitie
Re: Calculul punctajului de pensie
Scris de: vasilica la data: 09/18/2011 1:29am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:-adeverinte de-la itrep.realizat BRUTURI platit cas-ul
Intrebare:daca decizia nr.5/20.sept.2010 a iccj.privind includerea in baza de calcul a pensiei BRUTURILE obtinute prin munca in afara programului normal(10-12 ore)in constructii-montaj ptr. care s-a virat cas.este OBLIGATORIE ptr.toate cpj ptr a fi aplicata
-S-AU poate fi contestata ? si de cine?
astept in raspuns de-la un specialist.
Re: Calculul punctajului de pensie
Scris de: la pensie la data: 09/26/2011 8:23am
Pentru Vasilica
Daca doriti parerea unui specialist trebuie sa va adresati unui jurist (avocat).
Dupa parerea noastra aceasta decizie nu se aplica automat tuturor celor care se afla in situatii similare cu cazul analizat de ICCJ.
Daca doriti sa vi se aplice si dv trebuie sa deschideti o actiune in justitie (la Tribunal), impotriva Casei de Pensii, in care sa demonstrati ca sunteti un caz similar celui pentru care ICCJ s-a pronuntat prin decizia respectiva.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1