Subiect "pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)" Deschis de Monica la data: 05/20/2019 2:41pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: Monica la data: 05/20/2019 2:41pm
Gen: F.
Data nasterii: 1964
Stagiul de cotizare: 34 de ani (15 ani si 8 luni Romania, 19 de ani in Canada)
Alte date: (2 ani din cei 15 lucrati in Romania au fost cu jumatate de norma); faptul ca o sa benficiez de o mica pensie privata din Canada, va influenta pensia anticipata partiala din Romania?
Intrebare:
Va rog frumos sa-mi precizati daca esti posibil sa solicit pensia anticipata partiala din Romania la varsta de 57 ani si 8 luni, avand domiciliul in Canada.
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: la pensie la data: 05/21/2019 1:38pm
Dv aveti dreptul la o pensie din Canada calculata conform legislatiei de acolo si o pensie din Romania calculata conform legislatiei din Romania
Cuantumul pensiei din Canada nu influenteaza cuantumul pensiei din Canada
In Romania legislatia pensiilor prevede ca puteti beneficia de urmatoarele tipuri de pensie :
- pentru limita de varsta, daca aveti realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani (stagiu de cotizare cumulat cel din Romania cu cel din Canada) daca la varsta standard de pensionare (aceasta depinde si de luna de nastere pe care nu ati precizat-o) care in cazul dv este intre 62 ani si 7 luni si 62 ani si 9 luni.
- Anticipata partiala, diminuata, daca aveti mai putin de 5 ani decat varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare (acesta depinde si de luna de nastere pe care nu ati precizat-o) care in cazul dv este intre 33 ani si 6 luni si 33 ani si 11 luni (stagiu de cotizare cumulat cel din Romania cu cel din Canada).
Puteti solicita pensie anticipata partiala, diminuata, din Romania daca aveti domiciliul in Canada la varsta de 57 ani si 8 luni daca sunteti nascuta in perioada ianuarie aprilie 1964

Varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare le puteti afla si pe site-ul nostru la pagina de la adresa :
https://www.lapensie.com/virsta-pensionare-legea-unitara.php
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: Monica la data: 05/26/2019 2:22am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Va multumesc frumos pentru raspuns!
pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: Monica la data: 05/26/2019 12:45pm
Gen: Feminin
Data nasterii: 1964
Stagiul de cotizare: complet (Romania si Canada)
Alte date:
Intrebare: Ati putea sa confirmati ca pensia anticipata partiala se poate acorda si pesoanelor cu domiciliul in strainatate? am citit mai demult ca ar fi conditionata de domiciliul in Romania. Nu reusesc sa gasesc o confirmare (legea respectiva actuala) a acestui drept.
Va multumesc frumos!
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: la pensie la data: 05/28/2019 6:34am
Sumele rezultate din pensii de orice fel nu sunt conditionate de domiciliul in Romania ci ele pot fi transmise la domiciliul din strainatate al pensionarului conform art 111 alin (1) din legea pensiilor 263/2010.
Totusi in cazul viitorilor pensionari cu domiciliul in strainatate apar unele conditionari si anume.
Drepturile din Romania rezultate din pensii pentru viitorii pensionari care au domiciliul in strainatate se acorda si se calculeaza la fel ca a celor care au domiciliul in Romania daca indeplinesc conditiile de varsta si de stagiu lucrat in Romania.
In cazul dv puteti obtine pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare pentruca aveti realizat stagiul minim de cotizare prevazut de lege, de 15 ani, lucrat in Romania.
Pentru pensie anticipata partiala se acorda fara alte conditii daca sunt indeplinite conditiile de varsta (mai putin cu 5 ani fata de varsta standard de pensionare) si de stagiu complet de cotizare lucrat in Romania.
Dv neavand stagiu complet de cotizare lucrat in Romania puteti beneficia de pensie anticipata partiala numai daca in acordul bilateral incheiat intre Romania si tara de domiciliu se prevede dreptul de a cumula stagiile de cotizare din cele doua tari.
In acordurile bilaterale incheiate in Romania cu tarile din UE se prevede acest drept. Desi pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice Acordurile bilaterale incheiate de Romania cu Canada si Quebec se mentioneaza ca acestea respecta legislatia europeana in cele doua acorduri numai in cel cu Quebec se mentioneaza ca se pot cumula stagiile de cotizare realizate in cele doua tari pentru pensia anticipata partiala.
Cele doua acorduri bilaterale le gasiti pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice astfel :
- Pentru Quebec Legea 5/2015 art 2 pct 1 b) la adresa :
https://www.cnpp.ro/web/guest/quebec
- Pentru Canada Legea 183/2010 art 2 pct 1 b) la adresa :
https://www.cnpp.ro/web/guest/canada
In concluzie daca dv aveti domiciliul in afara regiunii Quebec nu puteti obtine pensie anticipata partiala in Romania pentruca nu puteti cumula cele doua stagii realizate in cele doua tari pentru a realiza stagiul complet de cotizare prevazut de legea pensiilor din Romania.

Regretam ca in raspunsul anterior s-au strecurat cateva erori.
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: Monica la data: 05/29/2019 11:50am
Gen:
Data nasterii: 1964
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Va multumesc frumos pt raspunsul detaliat! Sunt in Ontario si o sa ma interesez si aici.
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: Monica la data: 05/30/2019 11:14am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Pentru cazul in care aceasta informatie poate folosi si altor persoane cu domiciliul in Canada, mai jos este adresa pt website-ul canadian, unde se mentioneaza si pensia anticipata partiala. (Probabil ca aceasta a fost adaugata ulterior semnarii acordului initial in 2010).

https://catalogue.servicecanada.gc.ca/content/EForms/en/Detail.html?Form=CAN_RO_202

Va multumesc frumos!
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: Gabita la data: 06/10/2019 6:05am
Gen:F
Data nasterii:16.09.1963
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Puteti sa-mi explicati care este exact motivul pentru care cei cu domiciliul in Canada, dar in afara regiunii Quebec nu putem obtine pensie anticipata partiala in Romania, deci motivul pentru care nu putem cumula cele doua stagii realizate in cele doua tari pentru a realiza stagiul complet de cotizare prevazut de legea pensiilor din Romania?
Va multumesc!
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: Gabita la data: 06/10/2019 6:26am
Gen:F
Data nasterii:1963

Intrebare:
La ART. 2, acordul bilateral intr-adevar nu precizeaza "pensie anticipata partiala ", probabil la acea data nu exista acest tip de pensie. Dar la alin. 2 si 3 se vorbeste ceva de legile si reglementarile care modifica, completeaza, consolideaza sau înlocuiesc legislatia prevazuta la alin. 1. si si extinderii legislatiei unei parti la noi categorii de beneficiari sau la noi prestatii.
Poate cineva sa comenteze aceste alin.?

"b) pentru România:
- legislatiei privind asigurarea pentru pensiile de limita de vârsta, invaliditate si urmas;"
2. Sub rezerva alin. 3 al prezentului articol, prezentul acord se va aplica, de asemenea, legilor si reglementarilor care modifica, completeaza, consolideaza sau înlocuiesc legislatia prevazuta la alin. 1.
3. Fara a aduce atingere prevederilor alin. 2 al prezentului articol, prezentul acord se aplica si extinderii legislatiei unei parti la noi categorii de beneficiari sau la noi prestatii, daca partea respectiva nu informeaza cealalta parte, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a acestei legislatii, ca acordul nu se va aplica noilor categorii de beneficiari sau noilor prestatii."
Ce se poate face pentru a completa acesta problema? Practic, suntem privati de niste drepturi.
Va multumesc,
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: la pensie la data: 06/10/2019 10:31am
Pentru Gabita
Regretam ca nu va putem da o solutie atat timp cat se mentin prevederile actuale ale Acordului bilateral incheiat intr Romania si Canada, prevederi pe care le citati si dv.
In acest acord bilateral este precizat clar ca in legislatia din Romania acordul se aplica “legislatiei privind asigurarea pentru pensiile de limita de varsta, invaliditate si urmas”.
Nu putem sa va confirmam supozitia dv privind introducerea dreptului la pensie anticipata partiala ulterior datei de incheiere a acordului bilateral amintit.
Acordul bilateral amintit a fost semnat la Ottawa in data de 19 noiembrie 2009 atunci cand in Romania era in vigoare legea pensiilor 19/2000, intrata in vigoare la data de 01 aprilie 2001, in cadrul de la intrarea in vigoare era stabilit dreptul la pensie anticipata partiala. Aceasta lege a fost inlocuita prin o noua lege a pensiilor 263/2010, intrata in vigoare in data de 01 ianuarie 2011, care este in vigoare si in prezent si care nu aduce modificari esentiale la acordarea pensiei anticipate partiale.
Pe aceasta pagina D-na Monica da o adresa in care mai da o speranta, dar dupa parerea noastra a interpretat gresit o anumita prevedere referitoare la pensia anticipata partiala dar care nu da dreptul la cumularea stagiilor de cotizare lucrate in cele doua tari in cazul pensiei anticipate partiale din Romania.
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: Gabita la data: 06/10/2019 8:33pm
Gen:F
Data nasterii:1963

Intrebare:
Va multumesc frumos pentru raspuns!

Am verificat si eu website-ul canadian, dat de Doamna Monica, unde se mentioneaza si pensia anticipata partiala:

https://catalogue.servicecanada.gc.ca/content/EForms/en/Detail.html?Form=CAN_RO_202

Title:Romania/Canada Agreement - Claim for Romanian age limit pension/early retirement/partial early retirement benefit
Purpose: For persons residing in Canada to apply for Romanian age limit pension / early retirement / partial early retirement benefit under the Agreement on Social Security between Canada and Romania.

In acest formular se vorbeste clar de "pensie anticipata partial". Deci, canadienii nu ar fi facut acest formular, daca nu exista aceasta intelegere si pentru pensie anticipata partial. Este un website de la
guvernul Canadei. Nu cred ca ar face un asemenea formular nedocumentat.

Unde am putea afla raspuns la intrebarea aceasta (ma refer in Romania)?
Va multumesc.
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: la pensie la data: 06/11/2019 7:45am
Pentru Gabita
Verificati daca prin acest formular se mentioneaza expres posibilitatea cumularii stagiilor de cotizare din cele doua tari, pentruca este posibil ca formularul sa se refere la cei care au dreptul la pensie anticipata partiala in Romania fara a cumula stagiul din Canada.
In Romania va puteti adresa unui consultant pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP/comunicare cu publicul/intreaba un consultant) la adresa :
https://www.cnpp.ro/web/guest/intreaba-un-consultant
Noi credem ca va puteti adresa direct institutiei care se ocupa cu pensiile in Canada intreband punctual de posibilitatea cumularii stagiilor in vederea obtinerii pensiei anticipate partiale in Romania.
Daca mai reveniti postati mesajul pe prima pagina a forumului ca prim mesaj.
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: Gabita la data: 06/11/2019 8:34am
Gen:F
Data nasterii:1963

Intrebare:

Va multumesc mult!
Re: pensie anticipata partiala (domiciliul in strainatate)
Scris de: Gabriela la data: 09/21/2022 4:06pm
Gen: F
Data nasterii: Dec 1965
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Oare cum as putea lua legatura direct cu D-voastra, pe email sau telefon, sunt in aceeasi situatie si as vrea sa va intreb unele detalii.
Multumesc mult,

Gabriela,
Calgary, AB
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1