Subiect "nelamuriri" Deschis de ionescu violeta la data: 06/02/2009 1:50am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
nelamuriri
Scris de: ionescu violeta la data: 06/02/2009 1:50am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: 1.Am citit pe acest site ca pentru pensia de invaliditate imi trebuie :
-adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001;
-adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
-dovada certificarii stagiului de cotizare;
Nu inteleg imi trebuie adeverinta de la locul de munca cu sporurile si adaosurile /conditii grele, speciale de munca ?Ce fac daca acele unitati s-au desfiintat ?O parte din ele sunt in provincie (ex CFCH Braila s-a desfiintat de unde si cum sa fac eu rost de adeverinte?), iar cele din Bucuresti s-au desfiintat /s-au nu mai au arhiva :am cerut acum 10 ani o adeverinta cu concediile medicale din perioada cand am lucrat acolo, imi trebuia pentru un proces si au comunicat ca s-a pierdut dosarul !Eu ce fac in acest caz ?pierd dreptul la pensie ?
Ce rost mai are atunci cartea de munca daca trebuie sa aduc mii de adeverinte ?Simt ca .........
Cine imi da mie aceste adeverinte!Cine sa umble prin provincie dupa ele ca eu sunt bolnava deabea ma tin pe picioare!Cum pot rezolva aceasta situatie si sa nu-mi pierd dreptul la pensie?
2.In cat timp de la emiterea deciziei de pensionare trebuie sa o depun la casa de pensii ca sa nu pierd dreptul la pensie de invaliditate?
Pensia de invaliditate pe 12 luni este valabila 12 luni de la data sa zicem ca a fost emisa cu data de 05.06.2009 este valabila pana la data de 05.06.2010 s-au daca nu am depus cerea intr-un anumit termen (nu stiu care) pierd acest drept conferit de aceasta decizie si va trebui sa ma duc din nou sa fac alte analize, si cu ele sa obtin o alta decizie?
3.De unde iau adeverinta cu stadiul de cotizare?
4.De unde iau carnet de asigurari ? Eu nu am asa ceva!
5. Eu acum sunt in preaviz care a fost intrerupt de concediul medical toata luna iunie dupa care urmeaza preavizul pana pe data de 27.07.2009 adica aproape 2 luni si deabea dupa aceea imi inchide cartea de munca si fiind luna de concediu de odihna mai dureaza inca o luna in concluzie deabea pe la sfarsitul lunii august imi vor da cartea de munca, iar decizia mea de pensionare va fi probabil cu data de 05.06.2009, iar eu o sa pot sa depun actele deabea peste 3 luni !Va rog frumos ajutati-ma cu un sfat ce sa fac sunt bolnava si cred ca ma imbolnavesc si mai mult cu aceste probleme birocratice nu mai dorm de griji deoare nici nu am pe cine sa intreb :am fost la casa de pensii si nu cred ca i-a luat 5 secunde m-a lamurit ........m-a trimis la plimbare cu tot pachetul de cafea pe care i l-am dat si din pacate nici nu cunosc pe nimeni de acolo.
6. Daca vreau sa ma angajez peste 5 luni (imi gasesc printr-un miracol un loc de munca convenabil care sa nu ma solicite prea mult) / sau daca cuantulul ajutorului de somaj este mai mare decat al pensiei de invaliditate si am apucat sa depun dosarul, cum procedez ca sa sistez aceasta pensie ?
Sper sa reusiti sa ma ajutati, eu va multumesc anticipat
Re: nelamuriri
Scris de: la pensie la data: 06/03/2009 2:45am
Daca este vorba de nelamuriri avem si noi foarte multe ca de exemplu:
Cu ce scop ati cerut lamuriri privind utilizarea programului de “Calcul pensie” daca nu ati tinut cont de raspunsul nostru?
Din ce cauza nu sunteti ingrijorata si pentru faptul ca la dosarul de pensionare vi se cer dovezi ca ati satisfacut stagiul militar si ca ati absolvit cursuri universitare daca trebuie sa va ingrijorati pentru toate actele care se cer?
Prin acest exemplu sper ca ati inteles ca enumerarea acestor acte este facuta in scopul de a informa pe viitorii pensionari ca daca vor sa li se ia in calcul in afara de cele trecute in carnetul de munca trebuie sa aduca dovezi suplimentare (daca este cazul)iar daca nu aduc, atunci Casa de Pensii ia in calcul numai datele pe care le contine carnetul de munca.
Dar din pacate este adevarat ca exista si unele exagerari cum este de exemplu adeverinta pentru grupa de munca care se cere chiar daca grupa este trecuta in carnetul de munca. Dar in acest caz nu avem ce face si daca aveti stagiu in grupa de munca trebuie sa incercati sa obtineti adeverinta altfel nu se ia in calcul.
In ceeace priveste pensia de invaliditate nu am inteles clar care este situatia dv in acest moment, procedura de incadrare intr-un grad de invaliditate si circuitui dosarului pensiei de invaliditate este explicat in Normele de aplicare ale legii 19/2000 aprobate prin ordinul 340/2001 al Ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale
In acestea la litera C gasiti pe larg circulatia documentelor pentru pensia de invaliditate. Este bine daca il gasiti pe internet. Repetam ”Ordin 340/2001 al Ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale” daca nu va facem noi un rezumat:
1 . Medicul specialist care trateaza boala face propunere de pensionare in limita concediului medical maxim, cerand avizul cabinetului de expertiza a capacitatii de munca.
2. Medicul expert al asigurarilor sociale de la cabinetul de mai sus da avizul.
3. Medicul care a facut propunerea de pensionare elibereaza certificatul medical si un formular pentru examinarea medicala pentru pensie de invaliditate
4. Actele de mai sus sunt luate de bolnav sau insotitor si duse la angajator.
5. Angajatorul intocmeste dosarul medical de pensionare cu actele necesare examinarii in care introduce si o copie de pe carnetul de munca si il trimite la cabinetul de expertiza medicala.
6. Medicul expert in expertizarea capacitatii de munca verifica dosarul si convoaca bolnavul in vederea expertizarii.
7. Dupa examinarea medicala expertul intocmeste o decizie de incadrare intr-un grad de invaliditate, in mai multe exemplare si o trimite la:
-2 exemplare la angajator
-1 exemplar la persoana expertizata
8. Angajatorul in baza deciziei de de incadrare in gradul de invaliditate intocmeste dosarul administrativ de pensionare de invaliditate si il preda in timp de 10 zile la Casa de Pensii.
Aceste proceduri trebuie sa se incadreze in perioada concediului medical.
Din presupunerile noastre dv ati parcurs etapele pana la 7 inclusiv si de la aceasta etapa nu trebuie sa mai faceti nimic si deci nu vedem motivul ingrijorarii deoarece responsabilitatile de la punctual 8 revin angajatorului.
Inchiderea cartii de munca pentru dosarul administrativ de pensionare nu se face cu decizia de incetarea activitatii ci prin decizia de propunere pentru pensionare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1