Subiect "Adeverinta venituri brute si sporuri permanente" Deschis de ion1 la data: 04/05/2021 10:44am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Adeverinta venituri brute si sporuri permanente
Scris de: ion1 la data: 04/05/2021 10:44am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Am urmatoarea problema: angajatorul a refuzat sa-mi elibereze adeverinta de venituri brute lunare si a celei de sporuri cu caracter permanent pentru perioada de pana la 01.04.2001, pe motiv ca „prin reglementari interne este atributia angajatorului sa intocmeasca dosarul de pensie”. In acest fel, el conditioneaza angajatul sa completeze o cerere tip, prin care pot fi solicitate toate adeverintele necesare pensionarii, dar neaparat CU PRECIZAREA DATEI DE LA CARE DORESTE SA IASA LA PENSIE, data pe care ulterior o pune in aplicare, practic obliga angajatul sa iasa la pensie incepand cu acea data. Eu consider ilegala o astfel de abordare, intucat scopul solicitarii celor doua adeverinte a fost unul de informare, sa-mi pot face socotelile in mod cat mai exact, si nu neaparat sa ies la pensie (mentionez ca detin celelalte acte si adeverinte necesare intocmirii dosarului de pensie si stiu ca indeplinesc conditiile pentru pensionare la limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare datorata conditiilor de munca). Poate gresesc, dar ma bazez, ca si in alte ocazii, pe opinia dvs, care s-a dovedit deosebit de profesionista de fiecare data. Din cate stiu, cele doua adeverinte ar putea fi adaugate la dosar ulterior depunerii cererii de pensionare la casa de pensii, in situatia ca m-as decide brusc sa ies la pensie, urmand ca ele sa fie luate in considerare la calculul cuantumului pensiei dupa data depunerii. Intrebarea mea este, daca le obtin si le depun pana in momentul primirii deciziei, ele vor fi luate in considerare de la inceput, sau va fi necesara o cerere de recalculare?
Multumesc anticipat!
Re: Adeverinta venituri brute si sporuri permanente
Scris de: la pensie la data: 04/05/2021 1:20pm
Reglementarea interna privind atributia angajatorului sa intocmeasca dosarul de pensie asa cum ati presupus dv este ilegala deoarece art 103 alin (1) din legea pensiilor 263/2010, in vigoare, precizeaza textual "Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala". Este vorba de o procura speciala eliberata de un notar public la cererea persoanei indreptatite.
In prezent pentru calculul pensiei este necesara numai adeverinta cu sporurile cu caracter permanent de care ati beneficiat inainte de 01 aprilie 2001. Adeverinta cu salariile brute realizate inainte de 01 aprilie 2001 este necesara numai in cazul unei recalculari generale a pensiilor conform unei noi legi a pensiilor care este prevazut sa intre in vigoare incepand cu septembrie 2023.
Ambele adeverinte pot fi depuse si ulterior calcularii/recalcularii pensiei dar pensia recalculata se acorda incepand cu data depunerii adeverintelor.
Asa cum v-am sfatuit anterior pentru refuzul eliberarii adeverintelor si pentru stabilirii unei reglementari interne contrara legii va puteti adresa Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) de care apartine angajatorul.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1