Subiect "Suplimentare stagiu de cotizare" Deschis de Alexandrescu la data: 10/06/2021 9:50pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: Alexandrescu la data: 10/06/2021 9:50pm
Buna seara,
Va rog frumos sa ma ajutati daca este posibil in clarificarea a 2 nelamuriri:
1. Se poate suplimenta stagiu de cotizare atat ca perioada (pt perioada care-mi lipseste) cat si ca valoare a contributiei (pt perioada in care salariul cu care am contribuit a fost minim pe economie)? In cazul raspunsului afirmativ, imi puteti spune va rog care este modalitatea de rezolvare?
2. In situatia in care fac cerere pentru pensionare anticipata partial in luna dec 2021 si dupa ce va veni decizia renunt la aceasta si continui sa lucrez pana la momentul in care ma pot pensiona anticipat fara penalizare, la noua recalculare a pensiei se mai pastreaza indicele de corectie de la calculul facut pt dec 2021, i.e. 1.41?
Va multumesc frumos!
Re: Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: la pensie la data: 10/07/2021 6:50am
Raspunsurile noastre sunt date conform prevederilor actualei legi a pensiilor 263/2010, care este prevazut a fi inlocuita cu alta lege in data de 01 septembrie 2023. Raspunsurile sunt date la modul general deoarece nu ati dat datele personale necesare unui raspuns individualizat.
1. Completarea stagiului de cotizare si a contributiei la fondul de pensii se poate face prin contract de asigurare sociala incheiat cu casa de pensii astfel :
- Pe o perioada anterioara, daca in acea perioada nu ati realizat stagiu de cotizare. Prin astfel de contract beneficiati de suplimentarea stagiului de cotizare si a contributiei imediat dupa ce platiti contributia aferenta acestui contract.
- Pe o perioada viitoare. Prin astfel de contract beneficiati de suplimentarea stagiului de cotizare si a contributiei la sfarsitul perioadei pentru care s-a intocmit contractul.
Contractele de asigurare incheiate cu casa de pensii sunt avantajoase pentru suplimentarea stagiului de cotizare, pentru indeplinirea conditiilor de stagiu impuse la fiecare tip de pensie si nu sunt avantajoase in cazul incheierii acestora pentru cresterea contributiei.
Daca cereti pensie anticipata partiala, diminuata, in acest an si nu cereti anularea deciziei, dupa primirea acesteea ci continuati sa lucrati pana obtineti stagiul necesar pentru pensie anticipata, nediminuata, nu mai puteti beneficia de aceasta. Pensia anticipata partiala se transforma numai in pensie pentru limita de varsta cand sunt indeplinite conditiile pentru aceasta.
In privinta indicelui de corectie actuala lege de pensii prevede :
- Acesta se acorda numai pentru punctajul realizat la iesirea initiala la pensie nu si pentru cel realizat dupa aceasta.
- Daca indicele de corectie calculat pentru un an iese din calcul mai mic decat cel calculat in anul anterior se pastreaza cel avantajos. Deci daca aceasta prevedere nu se modifica pana la sfarsitul acestui an in anul 2022 se va acorda tot indicele de corectie 1,41.
Re: Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: Alexandrescu la data: 10/07/2021 9:48pm
Gen:F
Data nasterii:01.01.1964
Stagiul de cotizare: 39 ani

Va multumesc frumos pentru raspunsuri!
Nu am considerat ca este necesar sa dau detalii cu datele mele, intrucat acestea sunt introduse in simularea pt calculul pensiei prin programul oferit de dvs.
Daca-mi permiteti va rog o clarificare a raspunsului dat de dvs: Nu am inteles in cazul in care voi face cerere de pensie anticipata partial si la primirea deciziei, voi renunta la ea si voi continua sa lucrez pana voi implini conditiile de pensionare anticipata fara diminuarea pensiei, moment in care voi cere pensionarea anticipata. In aceasta situatie va ramane pensia calculata initial la prima cerere cu aplicarea indicelui de la acel moment sau se recalculeaza din nou pensia cu indicele din momentul noului calcul.
Din ceea ce stiu, daca ma pensionez anticipat partial sau anticipat, nu mai pot lucra sau daca voi lucra imi voi pierde pensia. Va rog confirmati daca este corect.

Va multumesc mult!
Sanatate si toate cele bune!
Re: Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: la pensie la data: 10/08/2021 7:26am
Conform actualei legi a pensiilor 263/2010, care este prevazut a fi inlocuita in septembrie 2023, daca cereti pensie anticipata partiala dupa care cereti anularea deciziei pentru aceasta pensie toate calculele sunt sterse si urmatoarea cerere de pensionare va fi considerata pensionare initiala si se va calcula conform prevederilor legislatiei din acel moment.
Daca va pensionati cu pensie anticipata partiala sau anticipata nu puteti cumula pensia cu salariu si deci daca continuati sa lucrati cu contract de munca pensia se suspenda. Puteti cumula pensia anticipata partiala sau anticipata cu veniturile din activitati independente cum sunt "persoane fizice autorizate".
Avand in vedere datele personale si faptul ca pensia anticipata, nediminuata si pensia pentru limita de varsta le puteti avea dupa inlocuirea actualei legi a pensiilor va vom preciza cateva prevederi care se intentioneaza a fi introduse prin noua lege a pensiilor si anume :
- Desfiintarea indicelui de corectie.
- Recalcularea tuturor pensiilor dupa o formula diferita.
- Transformarea pensiei, actuale, anticipate partiale, diminuata, in pensie anticipata diminuata si a pensiei actuale anticipate, nediminuata, in pensie pentru limita de varsta.
Avand in vedere datele dv personale si prevederile care se intentioneaza a fi introduse in noua lege a pensiilor, opinia noastra este ca, daca este posibil sa continuati activitatea pana realizati depasirea cu 8 ani a stagiului complet de cotizare, de 33 ani si 6 luni, dupa care sa cereti pensionarea.
Re: Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: Alexandrescu la data: 10/08/2021 2:46pm
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dataliate si clare.
Mi-ati raspuns la toate intrebarile si chiar mai mult prin recomandarea care a venit in mod proactiv ca raspuns la intrebarea pe care de fapt o aveam si anume care ar fi cel mai bun sau avantajos moment de pensionare, nedorind sa pierd oportunitatea aplicarii indicelui de corectie din aceasta perioada si in conditiile in care nu stin ce surprize ne va oferi noua lege a pensiilor.

Multa sanatate si mult succes in contributia pe care o oferiti celor ce au nevoie de raspunsuri de clarificare.
Pensionare anticipata si posibilitatile de a lucra in continuare
Scris de: Veronica Alexandrescu la data: 11/03/2021 12:27pm
Gen: femionin
Data nasterii:01.01.1964
Stagiul de cotizare:39 ani
Alte date:
Intrebare: Dupa pensionarea anticipata partial exista posibilitatea de a mai lucra si cotiza la sist.de pensii, fara a pierde drepturile obtinute la pensionarea anticipata partial?

Buna ziua,
In situatia pensionarii anticipate partial, care ar fi posibilitatea de a ramane activ, in sensul de a lucra si cotiza in continuare la sistemul de pensii cu contributia aferenta pe baza veniturilor obtinute, fara a pierde pensia anticipata?
Va multumesc frumos!
Re: Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: la pensie la data: 11/03/2021 2:28pm
V-am raspuns pe scurt la aceasta intrebare in mesajul de mai sus prin textul : Puteti cumula pensia anticipata partiala sau anticipata cu veniturile din activitati independente cum sunt "persoane fizice autorizate".
Deci pe perioada pensiei anticipate partiale puteti desfasura o activitate independenta contribuind la fondul de pensii fara a fi suspendata pensia.
Codul muncii clasifica activitatile in doua categorii;
- Activitati dependente cum este cea prin angajare cu contract de munca, activitate care se desfasoara la sediul angajatorului.
- Activitati independente cum sunt cele prestate de persoanele autorizate sa efectueze anumite activitati cum ar fi cea de contabilitate.
Daca doriti mai multe detalii privind activitatile independente adresati-va unui consultant financiar
Pensie anticipata partial-Penalizare
Scris de: Veronica Alexandrescu la data: 11/17/2021 4:33pm
Gen: F
Data nasterii: 01.01.1964
Stagiul de cotizare: 38.91 ani (467 luni) la data 31.12.2021
Alte date:
Intrebare: Procentul de penalizare
Buna seara,
Va rog frumos sa ma mai ajutati cu urmatoarele clarificari:
1.Care este Procentul de penalizare daca pensionarea anticipata partial se va face la data de 31.12.2021?
2.Se mentine acelasi acelasi procent de penalizare (calculat la momentul pensionarii anticipate partial) pe toata perioada pana la implinirea varstei de pensionare standard de 62.7 ani?
3.Care este varsta standard de pensionare pt femei si care este varsta standard de pensionare pt mine?
(Pe pagina principala pe site-ul dvs este afisat ca varsta standard de pensionare la femei este de 61 ani si 7 luni.
Din calculator varsta standard de pensionare pt.mine este redata la 62.7 ani. Nu stiu de ce este aceasta diferenta de 1 an.)
Va multumesc frumos si va doresc spor si succes in tot ceea ce faceti pt noi!
Re: Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: la pensie la data: 11/18/2021 11:27am
1 Va sfatuiesc ca sa cereti pensie anticipata incepand cu data de 01 ianuarie 2022, depunand dosarul de pensionare in data de 03 ianuarie 20022, deoarece astfel diminuarea va fi mai mica cu 0,25 % fata de depunerea dosarului de pensie in data de 31 decembrie 2021.
Daca cereti pensia anticipata partiala in data de 01 ianuarie 2021 avand stagiul de cotizare de 38 ani si 11 luni (depasind cu 5 ani intregi stagiul complet de cotizare al dv de 33 ani si 6 luni) si pentru o anticipare de 53 luni diminuarea pensiei este de 13,25 %
2 Diminuarea, in %, a pensiei anticipate partiale se mentine constanta pana la transformarea ei in pensie pentru limita de varsta, in cazul dv in 01 august 2026.
3 Varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare se determina in functie de data de nastere conform anexei 5 la legea pensiilor 263/2010 valabila in prezent.
Conform acestei anexe dv aveti varsta standard de pensionare de 62 ani si 7 luni si stagiul complet de cotizare de 33 ani si 6 luni
4 Mentiunea de acum de pe pagina principala a site-ului nostru este :
In aceasta luna se iese la pensie fara reduceri cu:
Femei (sector public):
Virsta standard de pensionare: 61 ani si 8 luni
Stagiul standard complet de cotizare: 31 ani si 8 luni
Stagiul minim de cotizare: 15 ani
Aceasta inseamna ca in aceasta luna, noiembrie 2021, femeile care s-au nascut in luna martie 1960 realizeaza varsta standard de pensionare 61 ani si 8 luni si ies la pensie pentru limita de varsta, fara reduceri, cu satagiul complet de cotizare de 31 ani si 8 luni.
Datele dv adica :
Virsta standard de pensionare: 62 ani si 7 luni
Stagiul standard complet de cotizare: 33 ani si 6 luni
se vor afisa atunci cand realizati dv varsta standard de pensionare adica in luna august 2026.
Pensionare anticipata partial-Penalizare
Scris de: Alexandrescu la data: 11/18/2021 10:48pm
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile detaliate si extrem de utile!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1