Subiect "Suplimentare stagiu de cotizare" Deschis de Alexandrescu la data: 10/06/2021 9:50pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: Alexandrescu la data: 10/06/2021 9:50pm
Buna seara,
Va rog frumos sa ma ajutati daca este posibil in clarificarea a 2 nelamuriri:
1. Se poate suplimenta stagiu de cotizare atat ca perioada (pt perioada care-mi lipseste) cat si ca valoare a contributiei (pt perioada in care salariul cu care am contribuit a fost minim pe economie)? In cazul raspunsului afirmativ, imi puteti spune va rog care este modalitatea de rezolvare?
2. In situatia in care fac cerere pentru pensionare anticipata partial in luna dec 2021 si dupa ce va veni decizia renunt la aceasta si continui sa lucrez pana la momentul in care ma pot pensiona anticipat fara penalizare, la noua recalculare a pensiei se mai pastreaza indicele de corectie de la calculul facut pt dec 2021, i.e. 1.41?
Va multumesc frumos!
Re: Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: la pensie la data: 10/07/2021 6:50am
Raspunsurile noastre sunt date conform prevederilor actualei legi a pensiilor 263/2010, care este prevazut a fi inlocuita cu alta lege in data de 01 septembrie 2023. Raspunsurile sunt date la modul general deoarece nu ati dat datele personale necesare unui raspuns individualizat.
1. Completarea stagiului de cotizare si a contributiei la fondul de pensii se poate face prin contract de asigurare sociala incheiat cu casa de pensii astfel :
- Pe o perioada anterioara, daca in acea perioada nu ati realizat stagiu de cotizare. Prin astfel de contract beneficiati de suplimentarea stagiului de cotizare si a contributiei imediat dupa ce platiti contributia aferenta acestui contract.
- Pe o perioada viitoare. Prin astfel de contract beneficiati de suplimentarea stagiului de cotizare si a contributiei la sfarsitul perioadei pentru care s-a intocmit contractul.
Contractele de asigurare incheiate cu casa de pensii sunt avantajoase pentru suplimentarea stagiului de cotizare, pentru indeplinirea conditiilor de stagiu impuse la fiecare tip de pensie si nu sunt avantajoase in cazul incheierii acestora pentru cresterea contributiei.
Daca cereti pensie anticipata partiala, diminuata, in acest an si nu cereti anularea deciziei, dupa primirea acesteea ci continuati sa lucrati pana obtineti stagiul necesar pentru pensie anticipata, nediminuata, nu mai puteti beneficia de aceasta. Pensia anticipata partiala se transforma numai in pensie pentru limita de varsta cand sunt indeplinite conditiile pentru aceasta.
In privinta indicelui de corectie actuala lege de pensii prevede :
- Acesta se acorda numai pentru punctajul realizat la iesirea initiala la pensie nu si pentru cel realizat dupa aceasta.
- Daca indicele de corectie calculat pentru un an iese din calcul mai mic decat cel calculat in anul anterior se pastreaza cel avantajos. Deci daca aceasta prevedere nu se modifica pana la sfarsitul acestui an in anul 2022 se va acorda tot indicele de corectie 1,41.
Re: Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: Alexandrescu la data: 10/07/2021 9:48pm
Gen:F
Data nasterii:01.01.1964
Stagiul de cotizare: 39 ani

Va multumesc frumos pentru raspunsuri!
Nu am considerat ca este necesar sa dau detalii cu datele mele, intrucat acestea sunt introduse in simularea pt calculul pensiei prin programul oferit de dvs.
Daca-mi permiteti va rog o clarificare a raspunsului dat de dvs: Nu am inteles in cazul in care voi face cerere de pensie anticipata partial si la primirea deciziei, voi renunta la ea si voi continua sa lucrez pana voi implini conditiile de pensionare anticipata fara diminuarea pensiei, moment in care voi cere pensionarea anticipata. In aceasta situatie va ramane pensia calculata initial la prima cerere cu aplicarea indicelui de la acel moment sau se recalculeaza din nou pensia cu indicele din momentul noului calcul.
Din ceea ce stiu, daca ma pensionez anticipat partial sau anticipat, nu mai pot lucra sau daca voi lucra imi voi pierde pensia. Va rog confirmati daca este corect.

Va multumesc mult!
Sanatate si toate cele bune!
Re: Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: la pensie la data: 10/08/2021 7:26am
Conform actualei legi a pensiilor 263/2010, care este prevazut a fi inlocuita in septembrie 2023, daca cereti pensie anticipata partiala dupa care cereti anularea deciziei pentru aceasta pensie toate calculele sunt sterse si urmatoarea cerere de pensionare va fi considerata pensionare initiala si se va calcula conform prevederilor legislatiei din acel moment.
Daca va pensionati cu pensie anticipata partiala sau anticipata nu puteti cumula pensia cu salariu si deci daca continuati sa lucrati cu contract de munca pensia se suspenda. Puteti cumula pensia anticipata partiala sau anticipata cu veniturile din activitati independente cum sunt "persoane fizice autorizate".
Avand in vedere datele personale si faptul ca pensia anticipata, nediminuata si pensia pentru limita de varsta le puteti avea dupa inlocuirea actualei legi a pensiilor va vom preciza cateva prevederi care se intentioneaza a fi introduse prin noua lege a pensiilor si anume :
- Desfiintarea indicelui de corectie.
- Recalcularea tuturor pensiilor dupa o formula diferita.
- Transformarea pensiei, actuale, anticipate partiale, diminuata, in pensie anticipata diminuata si a pensiei actuale anticipate, nediminuata, in pensie pentru limita de varsta.
Avand in vedere datele dv personale si prevederile care se intentioneaza a fi introduse in noua lege a pensiilor, opinia noastra este ca, daca este posibil sa continuati activitatea pana realizati depasirea cu 8 ani a stagiului complet de cotizare, de 33 ani si 6 luni, dupa care sa cereti pensionarea.
Re: Suplimentare stagiu de cotizare
Scris de: Alexandrescu la data: 10/08/2021 2:46pm
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dataliate si clare.
Mi-ati raspuns la toate intrebarile si chiar mai mult prin recomandarea care a venit in mod proactiv ca raspuns la intrebarea pe care de fapt o aveam si anume care ar fi cel mai bun sau avantajos moment de pensionare, nedorind sa pierd oportunitatea aplicarii indicelui de corectie din aceasta perioada si in conditiile in care nu stin ce surprize ne va oferi noua lege a pensiilor.

Multa sanatate si mult succes in contributia pe care o oferiti celor ce au nevoie de raspunsuri de clarificare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1