Subiect "pensie anticipata partial" Deschis de anton la data: 05/12/2022 3:13pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partial
Scris de: anton la data: 05/12/2022 3:13pm
Gen: M
Data nasterii:08.1960
Stagiul de cotizare:32ani RO
9ani ITALIA +7ani lucrati in Italia care se suprapun cu contract de asigurare in RO
Alte date:
Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca pot solicita pensie anticipata partial in RO acum si unde se valorifica cei 7ani care se suprapun(in RO sau in Italia?)Va multumesc!
Re: pensie anticipata partial
Scris de: la pensie la data: 05/13/2022 1:11am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara din punct de vedere al vechimii daca este necesara pentru deschiderea dreptului la pensie. Nu se iau in calcul de doua ori daca perioadele lucrate in cele doua tari se suprapun.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie:
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in luna august 2025 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani (pentru aceasta pensie nu este necesara dovedirea stagiului de cotizare lucrat in Italia).
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Pentru aceasta pensie este necesara dovedirea stagiului de cotizare lucrat in Italia, in perioada in care nu nu se suprapun stagiile.
Dosarul pentru ambele componente se poate depune in tara de domiciliu.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1