Subiect "cumparare contributie" Deschis de Florica la data: 07/12/2022 6:09am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cumparare contributie
Scris de: Florica la data: 07/12/2022 6:09am
Gen:F
Data nasterii:oct.1963
Stagiul de cotizare:38
Alte date:
Intrebare:Buna ziua, desi am depasit stagiul standard de cotizare (33 ani si 4 luni), am totusi o perioada de 1 an si 7 luni in care nu am nici un document sa demonstrez ca am lucrat. La inceputul anilor '90, m-am trezit ca firma a dat "faliment", si eu nu am nimic trecut in cartea de munca. Asta am constatat cand ni s-au dat acasa cartile de munca dupa anii 2000. Intrebarea este : pot sa cumpar aceasta perioada de un an si 7 luni ? M-ar ajuta la pensia anticipata partiala, penalizarea ar fi mult mai mica daca as iesi in decembrie 2022 sau ianuarie 2023 la pensie anticipata partiala, Dvs ce stiti se mai poate schimba ceva pana atunci ? Sau se merge sigur tot cu legea de azi ? Este posibil ca indicele de corectie sa se modifice ? e mai sigur in Decembrie sa ies tot cu 1.41 ? Multumesc
Re: cumparare contributie
Scris de: la pensie la data: 07/12/2022 8:09am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in luna aprilie 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 6 luni.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Nu este prevazut ca pana in ianuarie 2023 sa se inlocuiasca actuala lege a pensiilor cu o noua lege.
Nu este recomandat sa cumparati stagiu de cotizare pe perioada neinscrisa in carnetul de munca deoarece, conform actualei legislatii a pensiilor, acest stagiu nu se ia in calculul diminuarii pensiei anticipate partiale.
Incercati sa aflati cine a luat in administrare arhiva de personal a firmei la care ati lucrat si daca o gasiti cereti o adeverinta cu stagiul lucrat la acea firma.
Pentru a afla societatea care a preluat arhiva incercati mai intai la Arhivele Statului filiala judeteana sau a municipiului Bucuresti, de care a apartinut firma care a dat faliment.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1